Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi antisemitizam

Židovi u Njemačkoj na udaru i migranata

Ilustracija
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.04.2018.
u 09:50

U pojedinim njemačkim školama učenici i nastavnici izloženi su napadima djece azilanata koja ne žele učiti gradivo koje nije po šerijatu.

– Danas svi nosimo kipe. Danas cijeli Berlin nosi kipu – kazao je berlinski gradonačelnik Michael Müller na skupu podrške njemačkim Židovima koji su posljednjih mjeseci izloženi stalnim napadima uglavnom muslimanskog stanovništva pristiglog u Njemačku.

Kipa protiv nasilja

Nijemci, koji i sami nose stigmu antisemitizma zbog holokausta u kojem je ubijeno šest milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata, a raste rasna nesnošljivost i na krilima uspjeha desnoradikalnog AfD-a, odlučili su masovno stati uz svoje sunarodnjake židovske vjeroispovijesti i suprotstaviti se bilo kakvom novom obliku antisemitizma u njihovim gradovima.

Kap koja je prelila čašu i izvela ljude na prosvjede bio je prošlotjedni napad devetnaestogodišnjeg Sirijca, tražitelja azila, na mladića koji je hodao ulicom u Berlinu. Sirijac je mladića napao samo zato što je na glavi nosio kipu, a sve je zabilježeno kamerom mobilnog telefona te je snimka brzo preplavila društvene mreže i izazvala zgražanje i bijes Nijemaca.

Berlinski napad samo je posljednji u nizu onih koje su izazvali muslimanski migranti, tražitelji azila, pristigli većinom u velikom migrantskom valu 2015., privučeni politikom otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel.

Vodeći njemački političari pod pritiskom javnosti traže da se nakon posljednjih događaja antisemitizam proglasi crvenom linijom te da se sve migrante koje uhvate u djelovanju ili govoru mržnje prema Židovima odmah protjerati.

Problemi i u Francuskoj

Njemačka kancelarka i političari u Berlinu morat će se, osim napadima azilanata na Židove, vrlo brzo početi baviti i napadima muslimanskih došljaka na osobe drugih vjeroispovijesti. Posljednjih tjedana njemački mediji, naime, izvještavaju o stalnim napadima učenika, djece azilanata, koji maltretiraju druge učenike i nastavnike jer ne žele učiti gradivo koje nije u skladu s Kuranom. U pojedinim školama nastavnici su odlučili dati otkaz ili su pak digli ruke od svega jer se, kako kažu, više ne mogu nositi sa stalnim napadima. Radi se o naseljima uglavnom naseljenima muslimanskim stanovništvom čije su obitelji većinom tražitelji azila. Neke škole zatražile su zaštitu policije od nasilnih učenika koji se bune protiv svega što nije u skladu sa šerijatom.

Inače Njemačka nije jedina koja ima problem s novim oblikom antisemitizma. Više je tisuća francuskih Židova emigriralo u Izrael zato što su ih zlostavljali muslimani.     

Komentara 32

Avatar abcd
abcd
12:04 27.04.2018.

Najbolje da se zidovi i njihova arapska braca lijepo vrate u pustinju, a crnci u afriku.

DE
deda1234
10:05 27.04.2018.

Muslimani osvajaju europu bez oruzja..

DU
Deleted user
10:32 27.04.2018.

O ovome se u Njemačkoj ne piše.... Prava demokracija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije