Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija donijela pooštreni zakon o azilantima - lakše će ih protjerivati u Hrvatsku

Novi zakon o strancima, odnosno dio koji se odnosi na podnositelje zahtjeva za azilom predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i podnositeljima zahtjeva i to u iznosu od 840 eura
19. travnja 2018. u 07:49 6 komentara 2032 prikaza
Azilanti/ilsutracija
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL/Ilustracija

Austrijska vlada donijela je novi pooštreni zakon o podnositeljima zahtjeva za azilom koji je naišao na brojne kritike a njegova primjena bi mogla sa sobom donijeti i velike troškove, javljaju austrijski mediji u četvrtak.

Gordan Bosanac Ozbiljne optužbe Neugodni pritisci policije na nevladine udruge i odvjetnike koji se bave zaštitom izbjeglica

„Dodatno osoblje i uređaji potrebni pri primjeni novog zakona donose sa sobom troškove koji premašuju iznos od dva milijuna eura godišnje“, javlja bečki dnevnik Der Standard pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova.

Novi zakon o strancima, odnosno dio koji se odnosi na podnositelje zahtjeva za azilom predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i podnositeljima zahtjeva i to u iznosu od 840 eura koji bi trebali biti upotrijebljeni u djelomičnom pokrivanju troškova postupka obrade zahtjeva za azilom.

Istodobno bi se njihovi mobiteli analizirali kako bi se pomoću geo podataka ustanovila točna ruta dolaska u Austriju. Tako će, ako se ustvrdi da je izbjeglica u Austriju stigao preko neke zemlje Europske unije, u nju biti i vraćen shodno dublinskom pravilu. Mnoge izbjeglice su dosad do Austrije stizale preko Hrvatske.

Analize pokazuju da je ova vrsta intenzivne provjere, kako nadalje javlja Der Standard, povezana s visokim troškovima.

Ilustracija DOŽIVOTAN ZATVOR Slučaj koji je šokirao Njemačku: Azilant silovao studenticu i ostavio je da se utopi

Novi zakon predviđa lakše protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom koji se ogriješe o zakon. I stjecanje austrijskog državljanstva za izbjeglice će biti moguće tek nakon deset godina boravka u Austriji umjesto dosadašnjih šest.

„Strog i učinkovit zakon bi trebao spriječiti zlouporabu austrijskog prava na azil“, rekao je austrijski ministar Herbert Kickl iz desno populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOe).

„Novi zakon će imati i preventivni karakter. Kada se pročuje da provjeravamo imaju li izbjeglice novac možda se mnogi odluče odustati od ovog puta“, rekao je austrijski vicekancelar Christian Strache (FPOe).

Humanitarne organizacije su kritizirale novi pooštreni zakon ocjenjujući ga nehumanim.

„Nova pravila prodiru u privatnu sferu izbjeglica i tako otežavaju njihovu integraciju“, priopćila je organizacija „SOS Mensch“.

Azilanti/ilsutracija
1 / 19
Azilanti i izbjeglice na izletu u Istri
Podaci Ujedinjenih naroda U Hrvatskoj živi 560.000 ljudi koji ovdje nisu rođeni muslimanka 'Jednake šanse za sve' Austrija želi zabraniti islamski veo u vrtićima i osnovim školama Uključivanje u društvo Uče migrante programiranju
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • KaraMarko:

    Normalna drzava ta Austrija...ne kao Njemacka...

  • ilijan:

    Treba te sve migrante vratiti u njihove zemlje, jer to su sve vojino sposobni. Ako netko treba biti izbjeglica to su njihove žene i djeca. Dok je ovdje obrnuto žene i djecu su ostavili a oni došli. Što znači da ... prikaži još!a je to smišljena politika tihog osvajanja Europe i tiha islamizacija Europe ! Europo probudi se dok nije kasno!

  • Merlin:

    ajd sad nek ona guz*ta pusićka uzme jedno par komada i smjesti ih u svoju vilu na šalati. pride nek udomi još par ped*ra i svi sretni. pa stalno govori da su ljudska prava prioritet, od gejeva do migranata. ajde ... prikaži još! pusi, pokaži sad svoju širokogrudnost i toleranciju o kojoj nam tupiš već dvajst godina i nikako da staneš. dokle ćeš jodlat? stara si već, mrš u penziju..