Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u Karlovcu

Antifašisti vraćaju spomen-ploču uklonjenu '91, branitelji to priječe

ploca02_krs_151110
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.11.2010.
u 17:39

Stjepan Mesić u srijedu će u Karlovcu nazočiti postavljanju spomena na akciju partizana i Vecu Holjevca, branitelji uvjeravaju sve da to neće dopustiti

Ponovno postavljanje spomen-obilježja narodnom heroju Većeslavu Holjevcu u predvorju stare karlovačke bolnice, što Savez udruga antifašista županije planira za srijedu, izazvalo je burne reakcije županijske Koordinacije udruga branitelja.


Neuspjeli pokušaj 2007.
Nakon neuspješnih dogovora s mjerodavnima o izdavanju suglasnosti, zbog čega je postavljanje ploče odgođeno 2007. godine, kada je trebao nazočiti i tadašnji predsjednik RH Stipe Mesić, u Savezu su zaključili da šutnja vlasnika zgrade - Doma zdravlja, odnosno Karlovačke županije, znači odobravanje, pa su u ponedjeljak najavili da će je postaviti na 69. obljetnicu partizanske akcije.
– Na ponovni dopis Domu zdravlja nismo dobili odgovor, pa smatramo da su pristali. Ploču samo vraćamo gdje je bila. Trebao je to već učiniti vlasnik zgrade, ali nije, pa ćemo mi – kazao je Mirko Miladinović, predsjednik Udruge antifašista Karlovca, te podsjetio da su za novu ploču dobili suglasnost konzervatora.
– Želimo da se prestane govoriti da pripadamo nekoj drugoj strani. Zbog naše djece nemojmo zaboraviti prošlost – kaže M. Miladinović.
Braniteljske udruge oštro se protive toj akciji.
– Naša poruka je da je prošlo vrijeme bezvlašća, kada se sve radilo mimo zakona i bez dozvola. Još gore od toga je pokušaj da se postavi spomen-ploča teroristima i ratnim zločincima – kaže Petar Banić, uime braniteljskih udruga. Tvrde da je riječ o akciji odmetnute četničke jedinice, za koje su ubijeni ranjenici i bolesnici smješteni u bolnici.


Provociranje branitelja
– Postavljanje ploče smatram običnom provokacijom, jer se zbiva u vrijeme obilježavanja godišnjica stradanja mnogih branitelja, od Draganića, Saborskog, Slunja i Belajskih Poljica, do Škabrnje i Vukovara. Moramo to učiniti ne samo zbog branitelja, nego i hrvatske povijesti. Zato ćemo spriječiti postavljanje ploče u Domu zdravlja – rekao je P. Banić.
Na temelju izvješća koje su sastavili tadašnji čelnici bolnice i domobrani, pohranjenih u Državnom arhivu, protiv 20 pripadnika jedinice kojom je zapovijedao V. Holjevac podignuta je i kaznena prijava.
Predviđeno je da se spomen-ploča postavi sutra u 11 sati. Otkriti bi je trebao bivši predsjednik Stipe Mesić, a na svečanost su pozvani i Tatjana Holjevac, Zoran Pusić, predstavnici Saveza antifašista Hrvatske, čelnici Grada i Županije, kao i - braniteljske udruge.
– Skup smo prijavili policiji i nadamo se da će proći u redu – rekao je Martin Jendrašic, počasni predsjednik karlovačkih antifašista.
– Nemam ništa protiv vraćanja ploče, ali se to ne smije raditi na silu. Čin bespravnog postavljanja ne podržavam, ali pravnoga da – izjavio je župan Ivan Vučić.

Komentara 7

OB
-obrisani-
18:08 15.11.2010.

Zanimljivi su ovi antifašisti. Dok našim generalima oduzimaju odličja dotle svakog partizanu koji se gdjegod pomokrio podižu spomenik. Pa tko je pobio one silne ljude po Sloveniji. Valjda baba moja. Kada će te procesuirati partizanske mega zločince? Ako je Srebrenica genocid, šta su onda rovovi po Mariboru i Celju. Kada će te tim partizanskim herojima oduzimati odličja?

OB
-obrisani-
18:53 15.11.2010.

Zbogom pameti. Ako nastavimo s biranjem ovih \'domoljubnih\' precednika, tko zna, možda za 20ak godina maknemo Bana Josipa Jelačića i montiramo miloševića...

VO
virko_om
18:04 15.11.2010.

još jedna chetnicka ploča i još jedan zaštitnik ubojica otkriva, možda slijedeći put ne budu skinute samo p\'loče????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije