Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA: LAŽIMA DO KREDITA

Ante Perdić uhićen zbog sumnje da je prijevarom došao do 1,1 mil. kn

Ante Perdić
Cropix
Autori: Ivanka Toma, Marinela Vidić / VLM
08.10.2009.
u 19:54

Prijevare su počele u lipnju 2003. kada je podnio zahtjev za kredit za kuću. Zahtjeve je tako tempirao da godinama nitko
nije uočio prijevaru

Zbog sumnje da si je prijevarom priskrbio više od milijun i sto tisuća kuna, jučer je pritvoren član Državne komisije za kontrolu javnih nabava (DKOM) Ante Perdić. U zahtjevu da se protiv Perdića provedu istražne radnje tužitelji su naveli da si je lažima da nije vlasnik nekretnine priskrbio braniteljske povlastice. Sud mu je odredio zadržavanje zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti da ponovi djelo.

Perdić se, već poznat po aferi jer je kao član komisije koja treba kontrolirati zakonitost trošenja državnog novca na natječajima, koristi skupocjenim automobilom u vlasništvu privatne tvrtke. Riječ je o audiju 5 vrijednom 80 tisuća eura, za koji je kredit otplaćivao Stridon promet d.o.o iz Dugog Sela, a registarske oznake sadržavale su datum Perdićeva rođenja i inicijale njegova imena!

Iako je riječ bila o izravnom sukobu interesa (uslugu mu je činila tvrtka koja uvijek može konkurirati u postupcima javne nabave), Perdića afera s audijem nije niti okrznula.

Postupak zbog kojega je sada pritvoren ne odnosi se na njegovu poziciju u DKOM-u, već na manipulaciju statusom ratnog vojnog invalida. Premda je bio stambeno zbrinut (od rujna 1998. vlasnik je stana u širem centru Zagreba), Perdić je 2003. krenuo u akciju obmane državnih institucija. Prikazujući da na području Hrvatske u vlasništvu nema ni jednu nekretninu, od Ministarstva branitelja je isposlovao povoljan stambeni kredit od 49.000 eura, a usto je od Grada Zagreba u Remetama dobio građevinsko zemljište površine 600 metara četvornih, i to bez ikakve naknade.

Kao pravnik te predavač Osnova financija i Financija poduzeća na Sveučilištu u Splitu, Perdić je zahtjeve vremenski tako tempirao da godinama nitko nije uočio prijevaru. Možda i ne bi bio otkriven da nije privukao pažnju bahatim ponašanjem na funkciji člana DKOM-a.

Prvi potez bio je u lipnju 2003. kada je Ministarstvu branitelja predao zahtjev za stambeni kredit kako bi sagradio obiteljsku kuću. Priložio je dokument da od 1. siječnja 1991. nema u vlasništvu ni jednu nekretninu u Hrvatskoj. Stan u Zagrebu "skrio" je prenošenjem vlasništva na Partner banku kao garanciju da će banci vratiti dug od 140.000 maraka. Uz to je priložio i potvrdu Općinskog suda u Kaštel Lukšiću da nije vlasnik nekretnina na području Kaštela. Prešutio je da je tamo naslijedio nekretninu te da ju je vlasnički prenio na svoju djecu. Komisija Ministarstva branitelja u travnju 2004. odobrila mu je kredit te odredila da mora vratiti samo 40 posto iznosa, a već za dva mjeseca bio mu je isplaćen.

S Gradom Zagrebom manipulacije je započeo odmah nakon što mu je odobren kredit. Zahtjev za dodjelu zemljišta Gradu je podnio u travnju 2004. navodeći da je podstanar. U listopadu 2005. zatražio je izdavanje lokacijske dozvole, a izdana mu je u ožujku 2006. U veljači 2007. dobio je suglasnost o ustupanju građevinskog zemljišta u katastarskoj općini Remete.

Tretirajući ga kao stambeno nezbrinutog branitelja, Grad mu je dopustio da se u svibnju 2007. u gruntovnici upiše kao vlasnik građevinske parcele.

Ključne riječi

Komentara 13

KA
kanarinac
00:45 09.10.2009.

I ovo se čudo borilo za hrvatsku? bože sačuvaj - taj se borio i bori isključivo za svoj interes. ovakvi ruše hrvatsku. kriminalac.

DO
doklerbo
05:24 09.10.2009.

Hebes takvog branitelja domovinskog rata,on je rusitelj Hrvatske,neznam kako se je ponasao za vrijeme rata,sada je pokazao ko i sta nista drugo nego kriminalac!!! Tjesi me da nije sam takvi ima na tisuce,desetine tisuca.....Samo tesko nama postenim ljudima u ovojj kriminalnoj i korumpiranoj drzavi!!!!!!!!!!!

Avatar Robinzon
Robinzon
07:44 09.10.2009.

DRAGI BRANITELJI ! Hajde da se već jednom razjasnimo; ako ste išli braniti Hrvatsku zbog ljubavi prema slobodi i domovini, pa u toj borbi stradali ova vam država mora pružiti satisfakciju.Oni, koji misle da su išli u rat sa ciljem da to financijski naplate, moli da ispostave račun koliko to njihovo rodoljublje košta, pa da im se jednokratno plati, a ne da privilegijama isisavaju život ovoj, i mojoj državi ,Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije