Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz udruge anđeli

Ančić: Sustav se probudio da ispita smrt djevojčice, a gdje su bili dok je bila živa?

Split: Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide Anđeli održala konferenciju za medije
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
14.10.2022.
u 20:05

Dnevni vrtić Udruge Anđeli koji bar malo olakša brigu obitelji, naglašava, država ne omogućuje, a ta i slične ustanove za neku su djecu jedino mjesto gdje mogu ostvariti kontakt s vršnjacima ili dobiti pomoć terapeuta.

U srijedu je u splitski KBC dovezena šestogodišnja djevojčica u teškom stanju. Usprkos intenzivnom liječenju i više pokušaja oživljavanja, malena je u četvrtak preminula, a u slučaj se umiješala i policija kada je otkriveno da je djevojčica zaprimljena s masnicama po tijelu.

VIDEO: U splitskoj bolnici preminulo dijete, dovezeno je u teškom stanju, policija istražuje okolnosti

U petak objavljena obdukcija pokazala je da je dijete preminulo od zatajenja srca i pluća, doznaje 24sata iz pouzdanih izvora. Djevojčica je bila njegovana i na njoj nema nikakvih tragova nebrige, no dijagnoze joj nisu dopustile da poživi, unatoč skrbi koju su joj pružale majka i baka. 

Dijana Ančić, predsjednica splitske Udruge Anđeli, već godinama upozorava da roditelji djece s posebnim potrebama trebaju pomoć. Kako je i sama majka djeteta s više teških dijagnoza, 24-godišnjeg Duje, dobro je upoznata s problemima roditelja njegovatelja.

"Naša su djeca životno ugrožena, imaju po sebi katetere, PEG-ove, neki su na respiratoru, trebaju stalne aspiracije jer im respiratorni sustav ne funkcionira... Mogla bih tako nabrajati unedogled. Kod roditelja poput nas svaki dan je borba za život tog djeteta, oživljavanja, trčanja na Hitnu. I u svemu tome smo sami. Obavljamo svakodnevno medicinsku skrb o svojoj djeci koju smo bili prisiljeni sami naučiti" objasnila je Ančić. 

Ogorčena je jer u zakonu piše da djeca svakodnevno trebaju imati skrb stručnih timova i patronažnih sestara, što se u praksi ne događa. Dnevni vrtić Udruge Anđeli koji bar malo olakša brigu obitelji, naglašava, država ne omogućuje, a ta i slične ustanove za neku su djecu jedino mjesto gdje mogu ostvariti kontakt s vršnjacima ili dobiti pomoć terapeuta.

"Sad se sustav probudio, ispituju njezinu smrt. A gdje su bili dok je bila živa? Jer kad se rodi tako teško bolesno dijete, najprije leđa okrenu obitelj, potom pomalo i prijatelji, a sustava nema nigdje. Naglašavam, ne da našoj djeci pružaju manjkavu skrb, nego je uopće ne pružaju. Ostajemo sami i zahvalni smo za svaki udah našeg djeteta" kazala je Dijana Aničić.

Objasnila je i sporne modrice zbog kojih se u javnosti upalio alarm. "Naša djeca često imaju teške epileptične napadaje zbog kojih mogu nastati modrice, a to su, ujedno, djeca bez imuniteta i sa značajnim manjkom željeza kod kojih modrice nastaju doslovno od dodira. Kad se takvoj djeci vadi krv, hematom na ruci ostaje i po dva mjeseca".

Ančić apelira na državu da djeci s najtežim invaliditetom napokon omoguće adekvatnu skrb. Kaže kako je sve o skrbi za svog sina naučila sama i uz dobru volju zaposlenika splitske bolnice koji su joj pokazali kako se služiti kompliciranim medicinskim pomagalima. Napominje kako se radi o medicinskim postupcima za koji se ljudi školuju više godina, a roditelji laici savladavaju ih sami. 

Komentara 2

KA
kažemja
21:56 14.10.2022.

Koliko roditelji ove teško bolesne djece koja zahtijevaju 24 satnu skrb dobiju pomoć od države?? Koliko znam 2500 kuna . Budući da ne mogu raditi nego se stalno brinuti o svom djetetu to je sramotno malo.Dok s druge strane roditelji odgajatelji u Zagrebu cvile jer im se ukida naknada od 5000 kuna a mladi su , zdravi i radno sposobni.Sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije