Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZADINA IZBORA DATUMA

Analitičar Bagić: Milanović je jednim potezom izbio HDZ-u glavni adut iz kampanje

Sinj: Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
15.03.2024.
u 15:20

- HDZ je zapravo i najavljivao da će koristiti nabavku zrakoplova u svojoj kampanji. Da se recimo to poklopilo - da su doista izbori na datum nakon dolaska Rafalea, to bi sigurno bio jedan od važnih događaja koje bi HDZ nastojao iskoristiti u svojoj predizbornoj kampanji - kaže nam Večernjakov analitičar Dragan Bagić

Ne stišavaju se reakcije na odluku predsjednika Zorana Milanovića da izabere 17. travnja za datum parlamentarnih izbora. Već desetljećima se u Hrvatskoj uvriježilo da građani izlaze na izbore u nedjelju, a sada će se to dogoditi u srijedu koja će automatski zbog dana izbora postati neradni dan. Rijetki su očekivali da će se Milanović odlučiti na taj potez sudeći po procjenama datuma koje su se vrtile proteklih tjedana. A može se to procijeniti i po prvim reakcijama oporbenih stranaka koje ističu da je malo neobično da se predsjednik odlučio na takvo rješenje. 

Brojna su sada pitanja kome više odgovara taj datum izbora i kratka kampanja, no moguće je da je Milanović uračunavao više faktora u svom izboru datuma. Analitičar Večernjeg lista Dragan Bagić vjeruje da je na Milanovićevu odluku jednim dijelom utjecala i situacija s dolaskom francuskih vojnih zrakoplova Rafale u Hrvatsku. Naime, krajem travnja u Hrvatsku trebaju stići šest moćnih zrakoplova prema ugovoru koje su potpisale Hrvatska i Francuska. Milanović je izborom ranog datuma za izbore, praktički HDZ-u jednim potezom izbio Rafale iz kampanje...

- HDZ je zapravo i najavljivao da će koristiti nabavku zrakoplova u svojoj kampanji. Premijer Plenković je to i sam spominjao, neslužbeno su različiti dužnosnici HDZ-a to najavljivali. Da se recimo to poklopilo - da su doista izbori na datum nakon dolaska Rafalea, to bi sigurno bio jedan od važnih događaja koje bi HDZ nastojao iskoristiti u svojoj predizbornoj kampanji - kaže nam Dragan Bagić.

On drži da je Milanović sigurno razmišljao i o tome kada je birao datum za izbore:

- Budući da je predsjednik Zoran Milanović kao vrhovni zapovjednik i sudjelovao, iako više protokalarno, u tom poslu nabave francuskih Rafalea vjerujem da mu je bilo stalo da se vojska i jedna takva kapitalna investicija ne koristi u izborom procesu. Moja je procjena da je on i to uzeo u obzir prilikom određivanja datuma izbora. Milanović je raspolagao informacijama da se Rafalei očekuju u drugoj polovici travnja, kao i namjerom HDZ-a da taj dolazak iskoriste kao jedan od jačih predizbornih aduta. Moja je pretpostavka da je to uzeo u obzir i sada je HDZ-a ta opcija u kampanji onemogućena - zaključuje Bagić. 

Kome paše ovakav datum parlamentarnih izbora, tko je spreman za njih, koje će biti glavne teme kampanje i kako bi se stvari trebale odvijati u idućih mjesec dana u prvoj emisiji vezanoj uz parlamentarne izbore komentiraju politički analitičari Večernjeg lista komunikacijska savjetnica Ankica Mamić i Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik. Voditeljica Petra Maretić Žonja pitat će ih i koliko će afera "Geodezija" utjecati na tijek izbora i hoće li biti centralna tema ili će to biti neka druga, a iduća emisija na rasporedu je već u ponedjeljak, 18. ožujka u 14 sati, kada će ispred Petre sjesti Dragan Bagić, profesor političke sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Mate Mijić, komunikacijski konzultant i kolumnist Večernjeg lista.    

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
16:35 15.03.2024.

Gadi mi se ljevičarski HDZ ali još više radikalni ljevičari viz SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije