Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko stoji dijete

Amerikanci na dijete godišnje potroše od 9 do 29 tisuća $

djeca i internet
Foto: Shutterstock
22.08.2014.
u 16:45

Jeste li se kad zapitali koliko roditelji potroše na djecu kako bi ih digli na noge?

Jeste li se kad zapitali koliko roditelji potroše na djecu kako bi ih digli na noge? U SAD-u imaju točne podatke o tome koliko pripadnici koje klase potroše od rođenja djeteta dok ne napuni 17 godina. Najviše potroše bogati stanovnici američkog sjeveroistoka, u 17 godina čak 454 tisuće dolara, najmanje pripadnici niže klase na selu, oko 145 tisuća dolara.

Selo troši manje

Godišnje se na dijete, ovisno o području, klasi i uzrastu, troši između 9 tisuća u nižoj klasi na selu do 29 tisuća dolara za dijete bogatih roditelja na sjeveroistoku, preračunato, oko 165 tisuća kuna. Podatke je objavila američka vlada, s prikazom po regijama, klasama i vrstama troškova. Takvih podataka u Hrvatskoj nema iako Hrvati već godinama izumiru i možda bi i podaci o tome koliko roditelji moraju imati novca za dijete bili korisni u upravljanju javnim politikama. No, za usporedbu može poslužiti sudska praksa u Hrvatskoj pri razvodima braka, gdje se računa prosječno 938 do 1200 kuna za dijete mjesečno, ovisno o starosti, pa kad se to zbroji, proizlazi da hrvatski sudovi procjenjuju da dijete, dok ne napuni 17 godina, stoji oba roditelja prosječno oko 465 tisuća kuna ili 81 tisuću dolara, dakle prosječno dijete u Hrvatskoj dobije gotovo upola manje nego u siromašnijim obiteljima na američkom selu. Sudovi u nas određuju bogatima da plate oko 10 tisuća kuna mjesečno, dakle za 17 godina to bi bilo oko dva milijuna kuna ili 356 tisuća dolara, nešto manje nego što potroše Amerikanci koji godišnje imaju oko 186 tisuća dolara prihoda i za dijete u 17 godina izdvoje 407 tisuća dolara.

Žene rade, troškovi rastu

Prosječna američka obitelj potroši oko 245 tisuća dolara na dijete, a prije pola stoljeća, 1960. godine, trošilo se 198 tisuća dolara, pa je tako danas za uzdržavanje djeteta potrebno 24 posto više nego tada, mjereno stalnim cijenama. I tada i danas najviše stoji udomljavanje djeteta, odnosno dodatna soba za dijete.

Za čuvanje i školovanje nekad se izdvajalo malo, samo dva posto ukupnog iznosa, danas, kad puno više američkih žena radi, to raste na 18 posto. Zanimljivo je da se nekad na odijevanje trošilo više, 11 posto, danas je taj trošak, unatoč dojmu da se kupuje više odjeće i da se traže skupe marke, ipak samo 6 posto, zacijelo zahvaljujući i jeftinom radu azijske djece, zbog čega je danas moguće nabaviti jako jeftinu odjeću. Pripadnici niže klase u SAD-u na dijete troše razmjerno više, 25 posto svojih prihoda, srednja klasa 16 posto, a bogati 12 posto. U nižu klasu uračunati su oni koji godišnje zarađuju manje od 62 tisuće dolara bruto, prije plaćanja poreza, ili 39 tisuća dolara prosječno. Srednja klasa ima prosječno 83 tisuće dolara, između 62 i 107 tisuća dolara, a viša klasa 187 tisuća dolara.

>>Čak 40 posto Amerikanaca ne koristi godišnji odmor

Ključne riječi

Komentara 2

MX
Mister X
09:31 23.08.2014.

Amerikanci na dijete godišnje potroše od 9 do 29 tisuća $ Dok su balkanska djeca dalekoooooooo jeftinija ; a znamo da se iz dana u dan trudimo da budu pa i zabadava , nula !

Avatar ilikebacon
ilikebacon
22:28 13.11.2014.

Potpuna istina, s tim a ako roditelj zeli djetetu osigurati i dobar faks ili dobru srednju skolu trosak do 18-te godina raste preko 300k$. Vrtici se placaju do 5 godine, tek jedna godina predskolskog uzrasta postaje besplatna (skoro) i drzavne skole (elementary, middle i high school), do tada prosjecno se za bolji vrtic placa izmedu 800 i 1200$ mjesecno po djetetu a privatna skola i do 8000$ godisnje. Ovisi o gradu u kojem zivite i u kojem dijelu grada zivite, netko nece ni pokusavati dijete staviti u drzavnu skolu zbog same sigurnosti, tako da se treba dobro pripremiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije