Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niske kamate

Amerika jamči za ukrajinske obveznice!

Jacenjuk Biden
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.05.2014.
u 01:34

Zahvaljujući jamstvu SAD-a, kamate su rekordno niske – samo 2,9 posto, a bez jamstava one bi bile neisplative – čak 15,5 posto.

Ukrajina se zadužuje izdavanjem milijardu eura vrijednih državnih obveznica za čiju otplatu jamči SAD, objavila je jučer prijelazna vlada u Kijevu.

Zahvaljujući jamstvu SAD-a, prinosi, odnosno kamate na petogodišnje ukrajinske obveznice rekordno su niske – samo 2,9 posto. Za usporedbu, kamate na 5-godišnje ukrajinske obveznice bez američkog jamstva na tržištu iznose čak 15,5 posto, ali kako se američkim obveznicama trguje uz prinos od 1,6 posto i kako nitko na tržištu ne smatra da SAD neće biti u stanju vratiti dug za koji jamči, tako ova emisija ukrajinskih obveznica prolazi rekordno povoljno za Kijev.

Američko jamstvo za milijardu eura vrijedne ukrajinske obveznice samo je jedan dio financijske pomoći koju su MMF, SAD i EU pripremili za Ukrajinu i koja bi se trebala postupno slijevati u Kijev. MMF je odobrio 17 milijardi dolara pomoći.

No analitičari upozoravaju da će zemlja bankrotirati u slučaju stvarnog odcjepljenja istočnih regija poput Donjecka i Luganska. Analitičar Vadim Khramov iz londonskog ureda Bank of Americe procijenio je da bi Ukrajina odcjepljenjem jugoistoka mogla izgubiti 25 posto svoga BDP-a.

>>Srpskim dužnosnicima i diplomatima zabranjeno glasovati protiv Rusije

>>Bez Donjecka Ukrajina klizi u ekonomsku katastrofu

Komentara 28

Avatar poklon1234
poklon1234
08:43 15.05.2014.

konačno su zagrizli i amerikanci... prije njih u povijesti 2 puta njemci, pa austrougari, pa poljaci izgubiše čitav jug... turci su bezuspješno pokušavali stoljećima... nadam se da je ovo zadnja američka avantura i da ih dugo godina nećemo vidjeti na svijetskoj sceni... dojadili su bogu i narodu...

ST
stevanovic74
08:37 15.05.2014.

Američki državni dug je krajem prošle – početkom ove godine premašio rekordnih 14 biliona dolara. Da ne bi bilo zabune, jer se na engleskom za milijardu kaže bilion, radi se o preko 14 hiljada milijardi dolara! Sa čime daje jemstvo, riječima!!!

Avatar anticenzura
anticenzura
08:39 15.05.2014.

Ovima je bolje da se ostave Ukrajine, i USA, a posebno EU, jer samo navlace prezir gradjana na sebe. Ljudi se distanciraju od njih, gradjani ne zele da njihove Vlade imaju posla s huliganima sta su izveli drzavni udar, neonacistima, nitko ziv njih ne zeli u svom drustvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije