Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška kriza

Bez Donjecka Ukrajina klizi u ekonomsku katastrofu

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
12.05.2014.
u 23:00

Zahtjev UN-u - Tražit ćemo međunarodno priznanje, najavio je glasnogovornik separatista u Luhansku.

Moskva će poštivati volju naroda u Donjecku i Luhansku i nada se da će rezultati biti primijenjeni na civiliziran način, priopćeno je iz Kremlja. Rusija tako poziva na primjenu rezultata, ali izjašnjavanje naroda u regijama koje imaju oko sedam milijuna stanovnika, iako su mediji prenijeli slike velikih gužvi na biralištima, prate brojne sumnje, jer su i strani novinari bez ikakvih problema, pa i HTV-ov Zoltan Kabok i neki njemački novinari, dobili glasački listić, bilo je ljudi s ruskim putovnicama, a nezavisni promatrači nisu imali pristup.

Kako bilo, veliki susjed Rusija Ukrajini odgriza komad po komad zemlje, nakon Krima i udara na dvije najistočnije oblasti Donjeck i Lugansk.

Koja regija je sljedeća?

Pitanje je samo kad će i ostale istočne regije doći na red i kad će i tamo glasači bacati otvorene listiće u prozirne kutije, tako da svi vide da su glasali za. U Luhansku su već najavili da će iduće nedjelje imati referendum o priključenju Ruskoj federaciji.

No, čini se da je ruski cilj i dalje maksimalistički - cijela Ukrajina u zoni ruskog utjecaja, jer ruski ekonomist Nikita Maslenikov upozorava kako bi se Ukrajina u slučaju odcjepljenja Donjecka i Luhanska suočila s ekonomskom katastrofom, koja Ukrajinu čeka vjerojatno i bez odcjepljenja. Donjeck, sve do 1961. godine Staljinova oblast, industrijski je centar Ukrajine i nakon Kijeva daje najveći udio, 11,7 posto, u ukrajinskom bruto-proizvodu. Proruski separatisti tvrde da je 89 posto stanovnika u Donjeckoj oblasti odgovorilo ‘da’ na pitanje ‘Podržavate li Akt o neovisnosti Narodne republike Donjeck?’, a u Luhansku to je čak 96,2 posto. Zato će Luhansk, ili Lugansk u ruskoj varijanti, biti prva ukrajinska istočna regija koja će se obratiti Ujedinjenim narodima!

– Tražit ćemo međunarodno priznanje – izjavio je Vasilij Nikitin, glasnogovornik ‘vojske jugoistoka’. Ruski mediji izvještavaju o ‘širokoj podršci neovisnosti u dvjema ukrajinskim pokrajinama’.

Carl Bildt: Lažni rezultati

U Kijevu referendum nazivaju kriminalnom farsom koju je inspirirao, organizirao i financirao Kremlj, a švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ocjenjuje kako su podaci s lažnog referenduma u istočnoj Ukrajini vjerojatno lažni te da nema načina da se zna čak ni kolika je bila izlasnost. Privremeni predsjednik Olekandr Turčinov kaže kako je referendum destruktivan za gospodarstvo Donjeckai Luhanska, kako prijeti životu i dobrobiti građana. - Cilj je destabilizirati Ukrajinu i osujetiti predsjedničke izbore 25. svibnja - kaže Turčinov. Kijevska vlast ponovo je pokušala vojnu akciju na separatise u Slavjansku.

>>Vlatko Cvrtila: Možemo očekivati novo prekrajanje granica u Europi

>>Sve je ovo počelo zbog straha 
od jake Njemačke

Komentara 18

DU
Deleted user
07:28 13.05.2014.

... a sve počelo na Kijevskom Majdanu kad se lakomi licemjerni rasistički zapad nadobudno odlučio Putina potezati za uši... i pri čemu im Ukrajina i ukrajinci zadnja briga

AN
anonimus74
10:39 13.05.2014.

pa samo miješanje zapadnih i američkih političara je pridonijelo raspadu Ukrajine ,a sada krive Rusiju tu nema zdrave pameti ,izazivaju rat sa svojom kolonističkom politikom pogledajte što se događa sa državama kojima je zapad mentor KATASTROFA a šta drugo

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
09:56 13.05.2014.

Hoce zapad da cacka medvjeda-medvjed se probudi a sad.....nooooga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije