Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ORUŽJE

Nadograđuju američke bombardere, razlog je novo moćno oružje

U.S. Air Force B-52 Stratofortress bomber, escorted by Ukrainian Air Force MiG-29 jet fighter, flies in Ukrainian airspace
Foto: UKRAINE'S AIR FORCE COMMAND/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.10.2020.
u 15:41

Model B52 prvi je let imao daleke 1952. godine, a kako piše Air Force Magazin, idućih najmanje 30 godina trebao bi biti 'radni konj' zračnih snaga.

Američke zračne snage uskoro će u svom portfoliju imati i hipersoničnu raketu AGM-183A poznatu kao ARRW. Otkrio je to general Andrew Gebara u razgovoru za Air Force Magazin ranije ovog mjeseca.

Rakete će se naći na bombarderima B-52 nakon što se naprave dodatne nadogradnje, a svaki će zrakoplov moći nositi po dvije te rakete na svakom krilu. ARRW rakete bit će vjerojatno prvo operativno hipersonično oružje u američkom inventaru.

- Ta će stvar proći gotovo 1000 milja za samo 10-12 minuta. To je nevjerojatno - rekao je za Air Force Magazin.

Dodavanje ARRW-a na bombardere B-52 moguće je uz dodatka CONECT s kojim se dobiva napredno lociranje cilja za razliku od ranije kada je netko 'trebao ukucavati koordinate i nadati se da će to dobro napraviti'. Rakete bi mogle postići operativnu sposobnost u 'sljedećih nekoliko godina' rekao je Ray.

Dodao je i kako se ne trebaju raditi veće promjene da kako bi B-52 mogli osposobiti za lansiranje ARRW-a. General je oduševljen bombarderima B-52 jer se modifikacijama znatno produljuje njihov životni vijek.

- To je ono što je divno kod B-52. To je poput iPhonea, uvijek postoji aplikacija koju mu možete dodati i unijeti promjene. To je prilično uzbudljivo - rekao je general.

Model B52 prvi je let imao daleke 1952. godine, a kako piše Air Force Magazin, idućih najmanje 30 godina trebao bi biti 'radni konj' zračnih snaga. Konstantnim nadogradnjama povećavat će se njegov domet, snaga, senzori i kapaciteti za nošenje bombi. Neke su nadogradnje već u tijeku, a nastavit će se i krajem ove godine što će zrakoplovima donijeti modernije motore, radare, sposobnost nošenja više pametnog oružja, nove vrste komunikacije i povezivosti te sposobnost nošenja najmodernijih raketa. 

Zrakoplovstvo je u ovoj rudni nadogradnji potrošilo već oko 1,4 milijarde dolara, a u idućih pet godina potrošit će još 3,8 milijardi a to nije kraj.

Nadogradnje će im omogućiti upotrebu najnaprednijih raketa. Osim ARRW-a tu je i nova nuklearna krstareća raketa AGM-181 Long-Range Standoff (LRSO).

Ključne riječi

Komentara 16

FR
franjo2
21:24 16.10.2020.

Svaka čast za Amere. Ameri su tehnološki ispred rusa najmanje 40 godina.

XA
xaron
23:04 16.10.2020.

US več ima najjaču armiju na svijetu i nema nekih vanjskih opasnosti. Slabosti US nisu vanjske, nego unutrašnje prirode što potvrdjuju nedavni neredi i pobune u velikim gradovima. Ove nove rakete neče poboljšati unutrašnju stabilnost države , koja je zaa njih prioritetna u narednim vremenima, ali če odvuči velika materijalna sredstva neophodna u ostalim vitalnim sektorima ( socijalni, Obrazovni, zdravstrveni...).

DU
Deleted user
16:18 16.10.2020.

Kako se nitko na svjetu ne sjeti osnovati neku organizaciju koja bi uništila sve svjetsko oružje da svjet konačno živi u miru i bez ratova, idemo se u tom smjeru natjecati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije