Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bagdad

Al-Qa'ida preuzela odgovornost za smrt najmanje 150 osoba

bagdad
Reuters
27.10.2009.
u 13:51

Irački ogranak međunarodne terorističke organizacije Al-Qa'ide preuzeo je odgovornost za nemilosrdne napade koji su ovaj vikend usmrtili najmanje 150 osoba.

Irački ogranak međunarodne terorističke organizacije Al-Qa'ide preuzeo je odgovornost za nemilosrdne napade koji su ovaj vikend usmrtili najmanje 150 osoba. Cilj napada je destabilizacija područja prije izbora u siječnju.

Dva kamiona puna eksplozija, procjenjuje se s ukupno 1700 kilograma eksploziva, ponovno su uspjeli proći kontrolu te aktivirati bombe u središtu Bagdada.

Razbojnici u Iraku samo razumiju jezik nasilja - piše u priopćenju Al-Qa'ide, koje je objavljeno u noći na utorak. Cilj napada je sudeći prema priopćenju bilo takozvano ministarstvo pravednosti i bagdadska gradska uprava.

Najteži napad u posljednje dvije godine bio je ponovno usmjeren na ministarstvo. Već u kolovozu su pobunjenici napadali ministarstva i državne ustanove na isti način, no tada je ljudskih žrtava bilo puno manje.

Najteži napad u posljednje dvije godine ponovno je dokazao da Al-Qa'ida želi poljuljati pravni sistem države i stvoriti za njih povoljnu situaciju nesigurnosti i straha. Al-Qa'ida već godinama pokušava ometati rad međunarodnih vojnih snaga te iračkih državnih službi. Od 2004. do 2006. godine teroristi su najžešće napadali šijitski dio populacije te zemlju doveli do ruba građanskog rata.

Nakon što je postalo jasno da će američka vojska uskoro napustiti Irak, terorističke su aktivnosti postale češće. Iako je međunarodna zajednica zabrinuta zbog razvoja situacije u Iraku, stručnjaci procjenjuju da Al-Qa'ida u zemlji više neće dostići nekadašnju popularnost i podršku građana.

Posljednji napad za pojedine je stručnjake dokaz da se iračka Al-Qa'ida povezala sa snažnim saveznikom, bivšim pripadnicima režima Saddama Husseina. Iako takve informacije nisu potvrđene, čini se da ovo neće biti posljednji napad uoči nadolazećih izbora te povlačenja američkih snaga.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
20:09 27.10.2009.

jonja, slazem se tvojim: \"Iračanima je zemlja okupirana pa umjesto da ubijaju okupatore oni se ubijaju međusobno!\" Sve su ostalo, s svim postovanjem, gluposti!

OB
-obrisani-
00:07 28.10.2009.

Da da....Alqaeda je pruzela odgovornost....ha,ha,ha kao sto su i preuzeli odgovornost za 9/11 sa kojim napadom veze nisu imali

MM
Mladen Miletić
17:03 27.10.2009.

sretni sizif, tko je to učinio pitanje je samo vjerovanja a nikako znanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije