Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspisan europski uhidbeni nalog

Ako ga ne uhite, Zoran Mamić ne smije iz BiH petnaest godina

Foto: Pixsell/PIXSELL
1/2
12.05.2021.
u 11:03

Devčić: Svaka država samostalno odlučuje hoće li izručiti neku osobu drugoj državi

Iako je prije desetak dana tvrdio kako njegov odlazak u BiH ne znači i bijeg, Zoran Mamić jučer je i službeno postao bjeguncem od hrvatskog pravosuđa. Za njim je, naime, raspisan europski uhidbeni nalog, a sutkinja izvršenja poslala je i nalog policiji za raspisivanje domaće i strane tjeralice. Interpolova crvena tjeralica, inače, vrijedi za cijeli svijet.

Za 15 godina – zastara

Podsjetimo, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je u ponedjeljak molbu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu izdržava u BiH. Trebao se stoga do ponoći javiti u Remetinec, kako bi počeo služiti kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora, zbog izvlačenja novca iz Dinama. Nije to učinio, što ne iznenađuje, jer je ranije jasno poručio kako ne namjerava “ležati” u zatvoru u Hrvatskoj.

– Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici, što znači da bi oni trebali formalno i faktično uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li kod njih zakonski uvjeti da ga se izruči Republici Hrvatskoj. Ako odbiju izručenje, onda će on ostati na slobodi u BiH do svog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici, onda po europskom uhidbenom nalogu. Ako uhićenja ne bude, onda on ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora – pojasnio je sudac Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Zastara nastupa, inače, nakon 15 godina. Dodao je kako “situacija sa Zoranom Mamićem nije nešto novo”.

– Svaka država samostalno odlučuje i sukladno svojim zakonskim propisima hoće li izručiti neku osobu drugoj državi ili ne – zaključio je Devčić.

Ne možemo nagađati kakva će biti odluka pravosuđa BiH, no u slučaju brata mu Zdravka, osuđenog u istome predmetu, ranije je već odbijen zahtjev za izručenje uz obrazloženje da su djela za koja ga se tereti počinjena prije sklapanja sporazuma o izručenju između ove dvije zemlje.

Na izdržavanje kazne se pak javio poreznik Milan Pernar, osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora. Damir Vrbanović, bivši predsjednik uprave Dinama, u Remetinec se mora javiti 26. svibnja. No može se žaliti, kao i tražiti odgodu.

Situaciju diktira Livno

A Zdravko Mamić danas će u Livnu biti ispitan o optužbama da je davao mito osječkim sucima kako bi si osigurao slobodu. Zdravko Mamić je, podsjetimo, u listopadu poslao USB stick s teškim prozivkama na račun pravosuđa, o čemu je šira javnost doznala u ožujku, dan nakon što je Vrhovni sud u većini potvrdio osuđujuću presudu protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Od tada stariji Mamić na dnevnoj bazi “sipa” na Facebooku optužbe protiv osječkih sudaca. USKOK već dulje provodi izvide, a Mamić će danas biti i službeno ispitan u kantonalnom tužiteljstvu u Livnu, i to u svojstvu osumnjičenika jer tvrdi da je davao mito. Kako će sve izgledati, objasnio nam je Mamićev branitelj Veljko Miljević.

– Cjelokupnu situaciju diktirat će kantonalno tužiteljstvo u Livnu. Okvir onoga što će se događati zadan je sadržajem USKOK-ove zamolnice za ispitivanje koju je to tijelo koncem ožujka, i putem Ministarstva pravosuđa, proslijedilo Ministarstvu pravde BiH i potom mjesno nadležnom kantonalnom tužilaštvu. A sadržaj zamolnice uvjetovan je sadržajem sticka koji je 5. listopada Zdravko Mamić uputio DORH-u – objašnjava Miljević, koji vjeruje kako Mamić neće uskratiti odgovor ni na jedno pitanje. Na ispitivanju Mamića bit će i predstavnik USKOK-a, a i on može postavljati pitanja.

 

>> VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Ključne riječi

Komentara 6

E9
E 93
12:05 12.05.2021.

Pa bolje mu je Bosni sa tim svim milijunima🙏👌👍👏🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦

DA
dario131
13:26 13.05.2021.

Zastare treba ukinuti.Neka trune tamo doživotno

KI
kiseli
11:38 12.05.2021.

Ako odem po njih,strpam ih u auto i dovedem natrag hoću li biti nagrađen ili optužen za otmicu ljudi za kojima je raspisana tjeralica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije