Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2014. u 12:00

EU i Amerika Putinu bi trebali pokazati da imaju i volje i sredstava da ponište učinke ruskog specijalnog rata.

Aneksija Krima možda će biti jedino konkretno zauzimanje ukrajinskog teritorija. Politička vrhuška iz Moskve se kune da ih ne interesira istočna Ukrajina i da im nije ni na kraj pameti organizirati još pokoju aneksiju ukrajinskog teritorija. No treba shvatiti da je Krim ipak bio ključna točka, a aneksija toga teritorija mogla biti vrlo važna, ako ne i presudna za oblikovanje novih pritisaka, ali i nekih oblika specijalnog rata koji bi Ukrajinu mogao jako skupo koštati.

Putin je jasno rekao da se ruska baza u Sevastopolju sada nalazi na ruskom teritoriju pa nema više potrebe da za najam te baze Ukrajini daju neke financijske ustupke poput jeftinijeg plina. Ukrajinski premijer Jacenjuk itekako je svjestan da Kijev ne može plaćati plin po novoj cijeni (bitno višoj nego za plin koji Rusija prodaje EU), ali svjestan je i toga da Rusija u svakom trenutku može zavrnuti ventile i ostaviti Ukrajinu bez plina i tako je baciti na koljena. Putin također može od Kijeva zatražiti da bez ikakve odgode plati već potrošen plin, što bi također bio jedan od gadnijih udaraca. Usto je Moskva Ukrajini dala i neke kredite pa Putinu i to može poslužiti za dodatnu destabilizaciju ionako razbucane zemlje. Neka vrsta tihih i nenajavljenih sankcija protiv te zemlje već je na snazi zato što je Rusija zatvorila granične prijelaze za ukrajinske kamione i tako spriječila ulazak ukrajinske robe u Rusiju. Kada se uzme u obzir da četvrtina ukrajinskog izvoza otpada na Rusiju, postaje jasno da Moskva još nije odustala i da će pokušati sve da Ukrajincima pokaže da su pogriješili što su se okrenuli prema EU i Sjedinjenim Državama.

Izlaz iz ovakve situacije teorijski postoji, ali je potpuno neizvjesno hoće li se ta teorija pretvoriti u praksu. Novi politički partneri Ukrajine (EU i SAD) sada bi trebali uskočiti i Putinu pokazati da oni imaju i volje i sredstava da ponište učinke svih oblika ruskog specijalnog rata. Da bi se to postiglo, trebalo bi odmah pronaći vrlo velike količine novca kako bi se Ukrajina moga osloboditi duga prema Rusiji. Također bi što prije trebalo potpisati i ekonomski dio sporazuma o pridruživanju kako bi se ta zemlja zaista mogla i u tom segmentu okrenuti Europi. Europa bi također trebala učiniti sve da eliminira ovisnost Ukrajine o ruskim energentima. Arsenij Jacenjuk još je u petak nakon potpisivanja sporazuma od europskih čelnika zatražio da njegovoj zemlji omoguće opskrbu plinom iz Europe. U svakom slučaju, trebalo bi djelovati munjevito zato što je Rusija već u velikoj prednosti, a Ukrajina više nema vremena. No pravo je pitanje mogu li EU i SAD u ovome trenutku smoći dovoljno jedinstva i dovoljno novca da efikasno bocnu Putina? Bojim se da nema ni jednoga ni drugoga i da će podrška Ukrajini i dalje ostati samo na političkoj razini. To je kao da gladnome pošalješ recept za neko jelo, ali ne i namirnice od kojih bi to skuhao. U tom kontekstu slanje recepta ostaje samo lijepa gesta, ali ništa više od toga zato što će onaj koji je gladan i dalje ostati gladan.

Kada se objektivno pogleda, Putin je u vrlo velikoj prednosti. On se za sve ovo jako dobro pripremio i ima puno džokera u rukavu. Iako bi neke zaista žestoke sankcije mogle Rusiji i njenu gospodarstvu nanijeti neku štetu, Putin se i tu osigurao. Pomno njegovane veze s Kinom toliko su čvrste i konstruktivne da okretanje Moskve prema jakom istočnom partneru zapravo može u velikoj mjeri, ako ne i potpuno izbrisati posljedice sankcija sa Zapada. Usto Pekingu jako odgovara da se fokus interesa Sjedinjenih Država i Europe premjestio na Ukrajinu zato što će Kina moći na miru odraditi neke za sebe vrlo važne poslove koji bi tu zemlju zaista mogli pretvoriti u pravu vojnu i političku velesilu.

Na kraju ove priče moglo bi se dogoditi da Ukrajina bude jedina i velika žrtva. Ako Zapad ne reagira na vrijeme, moglo bi se dogoditi da im Putin na kraju kaže: “Jesam li vam lijepo govorio da od njih nema koristi?”

>>Rusiji bi više odgovarao kopneni rat, SAD-u prednost na moru i u zraku

Komentara 16

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
12:17 25.03.2014.

Ukrajina nikad ne može potpasti pod zapadnu sferu uticaja. Može najviše imati status vojno-ekonomski neutralne države , federalizovane. Krim je nepovratno deo Ruske Federacije. Bilo kakvi potpisi nelegalne vlasti u Kijevu su nevažeći, jer ne priznaje najmanje jedna polovina zemlje.. To je trenutno na stolu što njima car Putin The Grozni nudi. Da imaju dostojanstvo, da se izabere legitimna i legalna vlast, da se promeni ustav te federalizuje zemlja ,koja ostaje neutralna u svakom smislu. Ukoliko se neko ogluši o tu ponudu ili odbije taj korektan predlog, Rusija će intervenisati , s tim da će vojnom intervencijom uzeti celu Ukrjinu, likvidirati sadašnju vlast....a onda će nastati veliko kmečanje. Druga opcija je da Rusija odvoji 5 oblasti na krajnje zapadu sadašnje UKR , koji su bili nekad u Poljskoj tj Galcijski deo. Svaka opcija sem neutralne za Ukrajinu i zapad je RAT, kojeg oni gube stoprocentno. Niko iz Rusije neće dozvoliti prisajedinjje ovakve Ukrajine EU a još manje izložiti sebe vojnoj neravnoteži .To svi jako dobro znaju. I svaka priča zapada i nelegalne trenutne vlasti u Kijevu je potpuno uzaludna. Mogu da se pozivaju na svoja prava, na demokratiju , na ovo , na ono.... Kad je u pitanju bezbednost Ruske federacije, OKO TOGA NEMA PREGOVORA... Zato su kažnjeni gubitkom Krima, geo-strateški najvažnijom regijom Ukrajine, a da ne bi izgubili još oko dve trećine ( ili čak celu UKR) Ukrajine, imaju još malo vremena da prihvate neutralni status. Pošto je zemlja pod tenzijama stalno i pred totalnim kolapsom svake vrste..tj već je u kolapsu i rasulu, što se vidi i po vojsci koje zapravo nema kao organizovane i jedinstvene sile...moraju da shvate da im zapad ne može i ne sme vojno pomoći , niti će taj zapad ginuti i ulazati u ww3 zbog jednog manjeg dela Ukrajine..

Avatar beliorao
beliorao
13:16 25.03.2014.

EU i USA kao naš pop kad se udavi . Svi mu vikali : pope daj ruku, pope daj ruku i tako se udavim naš pop. Niko mu nije hteo reći pope na ruku .Navikao pop da samo uzima ada samo uzima a ne da daje . Tako i EU i USA navikli da uzimaju a ne da daju

KI
Kissinger
13:21 25.03.2014.

Da , neka odmah uplate Ukrajini , a ovi odmah moraju prebaciti novac Rusima za plin i naftu i Kinezima za neisporučeno žito i opet su na -0 , još će ostati dužni svojim plaćenicima nacionalistima za demoliranje i pucačinu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije