Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljanje generala:

'Afera sa Sirijom ne bi se dogodila da smo mi savjetovali Milanovića'

okupljanje generala portal (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
02.03.2013.
u 17:53

- Pouzdano znam da je šef SOA-e zbog te teme sedam dana čekao i tražio razgovor s premijerom koji ga ne prima- kazao je admiral Davor Domazet Lošo

Članovi Hrvatskog generalskog zbora u najjačem sastavu u posljednjih petnaest godina, njih čak 48 umirovljenih generala, među kojima i dvojica bivših načelnika Glavnog stožera, negdašnji ministri i njihovi pomoćnici te zapovjednici vojnih operacija, danas su u zagrebačkom hotelu “I” održali impozantni skup.

Premda okupljeni oko teme “Istina o Domovinskom ratu i viđenje Hrvatske u budućnosti” pred novinarima su se fokusirali isključivo na ovu potonju tematiku, britko secirajući političko i društveno tkivo aktualnog hrvatskog trenutka i odaslali poruku: dosta nam je šutnje.

- Generalski zbor ima se pravo očitovati o svim pitanjima u hrvatskoj državi jer smo je branili i imamo pravo postavljati pitanja zašto se u Hrvatskoj događaju stvari kakve nismo zamišljali kad smo išli u rat - kazao je u uvodu predsjednik zbora, general bojnik Marinko Krešić. Naglasio je da Hrvatska duži niz godina nema kvalitetnu politiku prema braniteljima, pa ni generalima, da ni jedna vlada nema dugoročnu strategiju izlaska iz krize, da je postotak nezaposlenih enorman, da vlasti ne pokazuju brigu za mlade koji stoga odlaze u treće zemlje.

Specijalni rat: Otrovano mlijeko

General Ivan Tolj potom je naglasio da je Zbor nadstranačka organizacija, ali da “ne živimo van hrvatskog vremena i van hrvatskog prostora”.

- Vojničkim riječnikom rečeno, situacija je vrlo složena, pa mi kao ratni zapovjednici i generali HV-a moramo odgovoriti na brojna pitanja u ime branitelja, koje smo predvodili u ratu - kazao je Ivan Tolj, dodajući da živimo “u posvemašnjoj dezorijentaciji te da su posljednjih godina stvari okrenute naopako”.

Komentirajući goruća pitanja poput dvojezičnosti u Vukovaru, general Krešić je kazao:

- Mi poštujemo zakon ali zakon treba provoditi na svim poljima, a ne selektivno. Nemamo ništa protiv dvojezičnosti,  ali zakon se ne smije zlorabiti na način da na jednoj adresi stanuje 20, 30 ljudi - kazao je Krešić, dok je Ivan Tolj dodao da bi se prijave boravka trebale, po uzoru na Vrgorac, provoditi i u Vukovaru.

Admiral Davor Domazet Lošo potom je podsjetio na izjavu srbijanskog predsjednika Nikolića da je “Vukovar srpski grad”

- Zar je ova vlada toliko gluha i slijepa da nije čula njegove riječi? Jeste li pročitali Memorandum 2, napisan 2011. kojem je polazište da Srbija mora vratiti u miru ono što je izgubila u ratu. Tamo je izrijekom apostrofiran Vukovar. Nije ovdje pitanje ćirilice, nego što iza toga stoji a ovdje je riječ o informacijskom ratovanju gdje je najsnažnije oružje: pismo. Hrvatska je izložena unutarnjoj agresiji - kazao je admiral Lošo pa dodao da je poželjno da uđemo u EU “jer ćemo se riješiti epiteta Zapadnog Balkana i Jugosfere, no na žalost ima onih koji to ne žele pa igraju igru sa Slovencima i s ćirilicom u Vukovaru”.

- Da je ovaj tim generala savjetovao premijera Milanovića, ne bi se dogodila operacija specijalnog rata kao sa slučajem Sirije. Pouzdano znam da je šef SOA-e zbog te teme sedam dana čekao i tražio razgovor s premijerom koji ga ne prima, umjesto da taj čovjek bude prvi kojeg će primiti svako jutro. Očigledno je nekom interes da u ovim prijelomnim vremenima napravi prijepor između Hrvatske i SAD - kazao je Lošo, dodajući da su novinari koji su izvještavali o oružju za Siriju zapravo obavještajci.

- Cijela je ta operacija bila moguća budući da kod nas nema prosudbe ni o čemu jer naša izvršna vlast – ni predsjednik vlade ni predsjednik države – ne daju zadaće obavještajnom sustavu koji je programirano od 2000. godine razbijen. Da smo mi bili kod premijera kao savjetnički tim ne bi se dogodila ni operacija specijalnog rata: otrovano mlijeko - rekao je admiral Domazet.

General Pavao Miljavac naglasio je da ni funkcija ni ambicija Zbora nije sudjelovati u vlasti već skretati pozornost i davati prijedloge iz sfera nacionalne sigurnosti i oružanih snaga, te ekonomije.

Poput oružanih snaga

- Hoće li netko sutra rasprodavati prirodna dobra, to su vrijednosti o kojima ćemo se očitovati. Malo po malo, udar po udar, ipak padne stijena. Tako i mi mislimo djelovati - kazao je Miljavac, dok je admiral Lošo dodao:

- Ako se u bilo kojoj državi svijeta okupi gotovo 50-ak generala, onda je poruka da u toj državi nešto nije u redu. Od ovog trenutka će se u Hrvatskoj o svakom važnom pitanju čuti i naše mišljenje - kazao je admiral Lošo, dok je general Marinko Krešić najavio da će se Izborna skupština Hrvatskog generalskog zbora održati u roku mjesec dana u Vukovaru te da će se ustrojiti hijerarhijski, po principu oružanih snaga. 

>> Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama?

Komentara 412

SL
slavonac11
21:59 02.03.2013.

to je nama nasa borba dala., a ovim herojima iz hladovine treba dati da se bore protiv onih koji su nas doveli dovde i njih nacinili onim sto su danas

MA
marras85
21:59 02.03.2013.

Mnogima Generalima su puna usta Hrvatske a malo tko se od njih drzao reda i zakona iste. Manje vise svi su umjesani u neke Afere pocev od privatizacije do Kriminalnih djela Jadni mi sa tim generalima kostaju nas kao svetog Petra Kajgana.

WI
wiliam
21:47 02.03.2013.

Generali!!Hrvati su uz Vas!Samo hrabro naprijed!Ova vlast je bahata, drska ,nesposobna i na svim poljima radi protiv interesa Hrvatskog naroda i vrijeme je da to netko glasno i jasno kaže!?Pravi Hrvati, a još ih ima Bogu hvala , domoljubi sljedili su svoje generale u ratu ,sljedit će ih u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije