Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga

Ademi skrio topničke dnevnike 1998., po njih poslao 2000.

ademi
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
05.09.2011.
u 21:00

General Ademi oglušio se na naređenje ministra Miljavca i originale ostavio u Kninu, umjesto da ih proslijedi u Zagreb.

Premijerkin savjetnik Davor Stier 14. prosinca 2009. žali se američkom veleposlaniku da je odluka Haaškog suda, koji je 11. prosinca zabranio hrvatskoj policiji da pretražuje dokumente i računala zaplijenjene u prostorijama trojice članova Gotovinina odvjetničkog tima 9. prosinca, dovela istragu hrvatske Vlade u "težak položaj". "Svi tragovi akcijskog tima upućuju na to da su nestali dokumenti u posjedu Gotovininih odvjetnika.

Ali hrvatska policija sada je spriječena u istraživanju u tom smjeru. Stier je priznao da dokumenti vjerojatno nisu u uredima i stanovima pretraženima u Hrvatskoj. Ali postojala je nada da bi pretraživanje računala dalo dodatne tragove i možda potvrdilo je li braniteljski tim imao dokumente, tko ih ima danas ili što se s njima dogodilo.

Stier na tom sastanku objašnjava što je utvrdila hrvatska istraga o topničkim dnevnicima: 1998. godine ministar obrane Miljavac naredio je da se sve kopije dokumenata iz Oluje unište, a da se originali prebace u središnji arhiv. General Rahim Ademi oglušio se i sačuvao neke dokumente, za koje je lažno napisao da ih je poslao iz Knina u Zagreb.

Istražitelji sumnjaju da su među tim dokumentima i oni koje traži ICTY.

Kasnije, vjerojatno 2000. godine, kad je Ademi bio Gotovinin zamjenik u Glavnom inspektoratu HV-a, Ademi je naredio jednom drugom časniku bliskom Gotovini, Željku Hučiću, da ode u Knin, uzme dokumente i doveze ih u Zagreb. Hučić je to učinio i hrvatski istražitelji smatraju da ih je dao Ademiju ili Gotovini.

"Trag istrage na tom mjestu prestaje", piše u izvješću.

Komentara 122

VI
vidimškoj
22:05 05.09.2011.

imam i ja doma svoje topničke dnevnike ali ih krijem od žene.

mučki_đubrivoje
07:57 06.09.2011.

sve će izmisliti samo da nas ocrne i poraze, ništa novo. ali, nećete razbojnici!

KR
krtica
21:36 05.09.2011.

Sto ce nam dnevnici? Ako je bilo \"prekomjernog granatiranja\", kako to da su nisandzije tako promasivali? Kakvo je \"granatiranje\" bilo u Vukovaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije