Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ademi skrio topničke dnevnike 1998., po njih poslao 2000.

General Ademi oglušio se na naređenje ministra Miljavca i originale ostavio u Kninu, umjesto da ih proslijedi u Zagreb.
05. rujna 2011. u 21:00 122 komentara 126 prikaza
ademi
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Premijerkin savjetnik Davor Stier 14. prosinca 2009. žali se američkom veleposlaniku da je odluka Haaškog suda, koji je 11. prosinca zabranio hrvatskoj policiji da pretražuje dokumente i računala zaplijenjene u prostorijama trojice članova Gotovinina odvjetničkog tima 9. prosinca, dovela istragu hrvatske Vlade u "težak položaj". "Svi tragovi akcijskog tima upućuju na to da su nestali dokumenti u posjedu Gotovininih odvjetnika.

Ali hrvatska policija sada je spriječena u istraživanju u tom smjeru. Stier je priznao da dokumenti vjerojatno nisu u uredima i stanovima pretraženima u Hrvatskoj. Ali postojala je nada da bi pretraživanje računala dalo dodatne tragove i možda potvrdilo je li braniteljski tim imao dokumente, tko ih ima danas ili što se s njima dogodilo.

Stier na tom sastanku objašnjava što je utvrdila hrvatska istraga o topničkim dnevnicima: 1998. godine ministar obrane Miljavac naredio je da se sve kopije dokumenata iz Oluje unište, a da se originali prebace u središnji arhiv. General Rahim Ademi oglušio se i sačuvao neke dokumente, za koje je lažno napisao da ih je poslao iz Knina u Zagreb.

Istražitelji sumnjaju da su među tim dokumentima i oni koje traži ICTY.

Kasnije, vjerojatno 2000. godine, kad je Ademi bio Gotovinin zamjenik u Glavnom inspektoratu HV-a, Ademi je naredio jednom drugom časniku bliskom Gotovini, Željku Hučiću, da ode u Knin, uzme dokumente i doveze ih u Zagreb. Hučić je to učinio i hrvatski istražitelji smatraju da ih je dao Ademiju ili Gotovini.

"Trag istrage na tom mjestu prestaje", piše u izvješću.

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • vidimškoj:

    imam i ja doma svoje topničke dnevnike ali ih krijem od žene.

  • mučki_đubrivoje:

    sve će izmisliti samo da nas ocrne i poraze, ništa novo. ali, nećete razbojnici!

  • krtica:

    Sto ce nam dnevnici? Ako je bilo \"prekomjernog granatiranja\", kako to da su nisandzije tako promasivali? Kakvo je \"granatiranje\" bilo u Vukovaru?