Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJEDI U GLAVNOM GRADU

500-tinjak prosvjednika za promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita

13.12.2008.
u 11:25

Javno okupljanje "Kruga za Trg" - građanske incijative za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom Trgu maršala Tita okupilo je unatoč lošem vremenu, pestotinjak prosvjednika.

Ta je inicijativa, kako se navodi, u duhu Rezolucije Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj, a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Galerija slika

Okupljenima se obratio Tomislav Stockinger, član Koordinacijskog odbora “Kruga za trg” koji je istaknuo da je utvrđen zločinački karakter komunizma, a osoba prema kojoj je ovaj trg dobio ime, prema svim kriterijima, nije zločinac već masovni zločinac. Tito je odgovoran je za masovna ubojstva, zatvaranja ljudi u logore, protjerivanje pojedinih pripadnika naroda, konfiskaciju privatne imovine. Po takvom čovjeku ne može se zvati jedan od najljepših hrvatskih trgova, poručio je okupljenim prosvjednicima. Okupljeni su izvikivali i povike poput "Tito zločinac".

Na pozornici se trenutačno izmjenjuju prosvjednici koji čitaju svjedočanstva žrtava komunističkih zločina.

Uz njih na trgu su se okupili i hrvatski antifašisti koji se protive bilo kakvoj promjeni imena jednog od najljepših trgova hrvatskog glavnog grada.

Njih je trenutačno na protu-prosvjedu oko 150.

Prosvjednike osigurava od eventualnih izgreda 50-tak policajaca.

(F. T., S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije