Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt '2068.'

Otvorena izložba: Pogledajte kakvu budućnost djeca žele

Zagreb: Izložba radova kreativno-likovnog natječaja Večernjeg lista "Moj pogled u budućnost"
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/43
12.06.2019.
u 19:31

Ono što nas stvarno u Večernjem listu veseli je da su radovi koji su došli neobični, različiti, drugačiji - rekao je glavni urednik Dražen Klarić

Čipovi, strojevi, roboti i mobiteli koji rastu iz zemlje poput trave, ali i puno ljubavi, sreće i zajedništva. Malo je reći da je vizija budućnosti kako je vide djeca iznenadila, ali i impresionirala što je i dokaz koliko je važno bilo najmlađima dati priliku da sudjeluju u projektu Večernjeg lista “2068.: Pogled u budućnost”.

Riječ je o najvećem multimedijalnom projektu promocije inovativnosti i znanstvene hrabrosti koji je lani pokrenut s ciljem odgovaranja na pitanje kakva nas budućnost čeka za 50 godina. Stiglo je više od tisuću radova iz stotinu škola diljem Hrvatske, a svi su izloženi na velikoj izložbi “Moj pogled u budućnost” koja je otvorena večeras u 19 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Perkovčevoj 2.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić zahvalio je mališanima, kao i učiteljicama i učiteljima, profesoricama i profesorima.

- Ono što nas u Večernjem listu stvarno veseli je da su radovi koji su došli neobični, različiti, drugačiji - rekao je Klarić.

Zagreb: Izložba radova kreativno-likovnog natječaja Večernjeg lista "Moj pogled u budućnost"
1/43

Na pitanje kakva nas budućnost čeka za 50 godina prvo su odgovor pokušali dati znanstvenici u deset eseja koji počivaju na utemeljenom futurizmu. Oni su objavljeni u dnevnim izdanjima Večernjeg lista, posebnom specijalu te knjizi, a potom je izašao i dokumentarno-igrani film u produkciji Večernjeg lista. Svoju su viziju budućnosti likovnim radovima pokazali i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a sada je došao red i na – osnovnoškolce.

- Vjerovali smo da će vaši radovi biti hrabriji, a danas vidimo da ste stvarno bili hrabri - rekao je Klarić, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Pobjednički rad u kategoriji od 1. do 4. razreda je onaj OŠ Antuna Mihanovića iz Zagreba, čiji su učenici objavu dočekali s oduševljenjem.

 

Velik interes

– Pozvali smo krajem prošle godine škole putem Večernjeg lista i časopisa Radost da sudjeluju u natječaju i pošalju nam likovne radove o tome kako učenici vide budućnost. Prvo je rok trebao biti do kraja veljače, ali smo ga produljili zbog velikog interesa i molbi učitelja – rekla je urednica časopisa Radost Melita Redžić Savičić.

Foto: OŠ Ljudevita Gaja

Učenici su u sklopu natječaja trebali odabrati jednu od tema, kao što su “putovanje u budućnost”, “svijet u kojem ćemo živjeti”, “zašto će budućnost biti super”, “budućnost briše granice”, “ovo su ljudi budućnosti”, “škola budućnosti powered by Argeta”... Učenici u kategoriji od 1. do 4. razreda mogli su koristiti tehnike crtanja, tempera, akvarela i kolaža, a u kategoriji od 5. do 8 razreda tehnike su bile crtanje, slikanje, kolaž, fotografija, video i kombinirane tehnike.

Dodjela nagrada

– Iznenadio nas je način na koji djeca razmišljaju jer su manje prikazivala tehnologiju, a više svijet kakav priželjkuju, pun ljubavi, jednakosti, bez rata i bez mržnje – rekla je Melita Redžić Savičić koja je bila u stručnom žiriju koji je imao zadatak odabrati najbolje radove. Na večerašnjem svečanom otvorenju izložbe govorili su predstavnici Večernjeg lista, zajedno s predstavnikom Argete koja je partner izložbe, a najsvečanija je bila upravo dodjela nagrada pobjednicima u dvije kategorije, od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda, kao i dodjela osam utješnih nagrada. U sklopu programa iluzionist Leonardo izveo je i magičan show za djecu na temu budućnosti.

Komentara 2

TH
thu
17:57 12.06.2019.

Jel su poželjeli Hrvatsku bez uhljeba i HDZ-a, bez lažnih branitelja i bez ustaša i partizana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije