Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Uskoro ćemo otkriti izvanzemaljski život, ali svijet još nije spreman za to'

Znanstvenici žele doći do 300 minerala koji nastaju samo ako na planetu ima života, a smatraju da će ih najprije pronaći oko Marsovog oceana.
29. rujna 2019. u 15:43 24 komentara 14047 prikaza
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Nešto veliko se sprema. Za manje od dvije godine mogli bismo otkriti izvanzemaljski život, ali i svijet još nije spreman za to - kazao je jedan od glavnih znanstvenika NASA-e Jim Green. U ožujku 2021. godine na Mars će sletjeti ExoMars Rover posvećen britanskoj kemičarki Rosalindi Franklin koji će tražiti izvanzemaljski život i organske materije ciljajući na kamene formacije u jezgri planeta. 

Zvijezda se raspada nakon prolaska preblizu crnoj rupi - ilustracija NASA-in teleskop Znanstvenici zabilježili kako ogromna crna rupa guta nesretnu zvijezdu

Proboj će potaknuti pitanja o tome mogu li se ljudi kretati između planeta i kakvog je sastava drugi život, a prvi put će se marsovska materija dovesti na naš planet, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici žele pronaći minerale koji nastaju samo ako na planetu ima života, a smatraju da će ih najprije pronaći oko Marsovog oceana.

- Kad okruženje postane ekstremno, život se seli u stijene - kazao je Green.

asteroid NAJVEĆI U 100 GODINA 'Prišuljao nam se': NASA-ini mailovi otkrili rupe u mreži za promatranje

Početkom ove godine znanstvenici su otkrili prve geološke dokaze o sustavu rezervoara za vodu duboko ispod površine Marsa. Studija satelita Mars Express otkrila je opseg bivših podzemnih jezera na temelju značajki na dnu dubokih kratera.

- Rani je Mars bio vodenast svijet, ali kako se klima planete mijenjala, voda se povlačila ispod površine da bi formirala bazene i 'podzemne vode' - rekao je Francesco Salese sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj.

Brojne karakteristike koje se vide na dnu kratera na dubinama od 4.000 do 4.500 metara sugeriraju da je tamo postajala voda, s dokazima o bazenima i protocima koji su se s vremenom mijenjali.

Simulacija života na Marsu Za znatiželjne Želite vidjeti kako je živjeti na Marsu? Ovo iskustvo koštat će vas 6050 eura

 

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Uvik bombastični naslovi iz NASA-e jer im se stalno dokidaju sredstva! A čovječanstvo bi zapravo trebalo imati zajednički svemirski program i svi ga financirati. Ali šta ćeš kad se ne mogu dogovoriti čija bi otkrića, i proizašli benefiti, bili!

 • doktorica:

  ja mislim da bi nam bilo bolje sa izvanzemaljcima nego sa našim političarima

 • Avatar Trica
  Trica:

  Eh jake vjesti, mi Srbi smo pali sa Marsa ,tako da tamo mogu naći i znojavu šajkaču:))