Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Prišuljao nam se': NASA-ini mailovi otkrili rupe u mreži za promatranje

Asteroid je proletio u srpnju, a prvi put otkriven je na dan preleta u maloj promatračnici u Brazilu. Udaljenost je bila pet puta manja od udaljenosti Zemlje od Mjeseca, što je vrlo blizu po astronomskim standardima
20. rujna 2019. u 17:17 9 komentara 4067 prikaza
asteroid
Foto: DON DAVIS/REUTERS/PIXSELL

Ovog ljeta relativno blizu Zemlje proletio je najveći asteroid u gotovo sto godina, a NASA-ini znanstvenici kasno su ga primijetili, pokazuju emailovi koje je jučer objavio BuzzFeed News, a koji pokazuje rupe u NASA-inoj mreži za promatranje nadolazećih svemirskih stijena.

ebola 'SVIJET U OPASNOSTI' Stručnjaci upozoravaju: 'U samo 36 sati pandemija može ubiti 80 milijuna ljudi'

NASA je u priopćenju objavljenom više tjedana nakon proleta objavila da je asteroid 2019 OK, velik poput igrališta za američki nogomet, mogao imati razoran učinak na području širokom 80-ak kilometara da je ušao u atmosferu iznad kopna. Procjenjuje se da se takav udar događa jednom u 3000 godina.

Asteroid je proletio u srpnju, a prvi put otkriven je na dan preleta u maloj promatračnici u Brazilu. Udaljenost je bila pet puta manja od udaljenosti Zemlje od Mjeseca, što je vrlo blizu po astronomskim standardima.

Teleskopi ATLAS "uhvatili" su asteroid 21. srpnja, nekoliko dana prije njegova dolaska, no i tada je bio previše zaklonjen oblacima da bi bio identificiran kao asteroid koji će prići blizu Zemlji.

- Zato što bi sutra o tome mogli izvještavati mediji, upozoravam vas da će za oko 30 minuta asteroid velik 57-130 metara proći kraj Zemlje na 0,19 Mjesečeve udaljenosti - napisao je Lindley Johnson, NASA-in dužnosnik za prepoznavanje i obranu od asteroida.

KLIMATOLOG UPOZORAVA: 'Hrvatsku čekaju prebrze promjene. Imat ćemo sve manje vode, snijega, drukčije biljke...'

- 2019 OK je zapažen prije oko 24 sata - dodaje se u mailu.

Dva dana nakon proleta Paul Chodas iz NASA-ina Laboratorija za mlaznu propulziju napisao je da je asteroid prošao kroz niz zaštitnih mreža.

- Pitam se koliko se puta ovakva situacija dogodila a da asteroid uopće nije otkriven - napisao je Chodas.

- Ovaj nam se prišuljao i to je zanimljiva priča o ograničenjima naše sadašnje mreže - napisao je pak Johnson u mailu od 26. srpnja referirajući se na negativno medijsko izvještavanje o slučaju.

Chodas je u razgovoru za BuzzFeed News ipak rekao da nikad nije postojala prijetnja da će 2019 OK udariti u Zemlju, ali je priznao da je kasno otkriće bilo iznenađenje za zajednicu planetarne obrane te da događaj iziskuje daljnje istraživanje.

VIDEO NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu:

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • davaj_nama:

  "mogao imati razoran učinak na području širokom 80-ak kilometara da je ušao u atmosferu iznad kopna." - ne želim ni pomisliti što bi se dogodilo da je ušao u atmosferu ispod kopna

 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  a što bi se trebali boriti protiv svemira i fizike??

 • Avatar Strangethedreamer
  Strangethedreamer:

  Bolje da ne znamo da dolazi. Jer ako dolazi, ništa oni tu ne mogu.