Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

U 100 godina broj im je pao s 25 na samo jedan milijun: Je li ih istrijebila epidemija ove bolesti?

Domorodačko stanovništvo mnogo su učinkovitije od španjolskog oružja ubijale epidemije bolesti koje su Španjolci donijeli sa sobom.
22. veljače 2017. u 08:36 2 komentara 2981 prikaza
Asteci
Foto: Press Association/Pixsell

Kad su španjolski konkvistadori stigli u Meksiko 1519., ondje je po procjenama živjelo oko 25 milijuna domorodaca. Stoljeće poslije ostalo ih je samo milijun.  Domorodačko stanovništvo mnogo su učinkovitije od španjolskog oružja ubijale epidemije bolesti koje su Španjolci donijeli sa sobom.  Pretpostavki i nagađanja bilo je mnogo, ali koje su točno bolesti pridonijele padu Astečkog Carstva nikad nije potvrđeno. Časopis Nature objavio je kako su sada znanstvenici iznijeli prve DNK dokaze o bakteriji koja je možda izazvala najgoru epidemiju iz toga razdoblja - o salmoneli.

Propast astečkog društva bila je predmet mnogih istraživanja i općenito se vjeruje da su je uzrokovala dva glavna faktora, dolazak španjolskih osvajača i brojne europske bolesti na koje domorodačko stanovništvo nije imalo imunološki odgovor.  Najgora od tih epidemija harala je između 1545. i 1550. i vjeruje se da je stajala života do 80 posto autohtonog stanovništva.  "Epidemija iz 1545. smatra se jednom od najrazornijih u povijesti Novog Svijeta", napisala je skupina znanstvenika iz njemačkoga Prirodoslovnog instituta Maxa Plancka na portalu "bioRxiv", na koji se postavljaju znanstveni radovi na uvid kolegama i na recenziju prije tiskanja.  Znanstvenici su ranije sugerirali da su ospice, boginje ili tifus bili uzročnici epidemije. U jednoj studiji iz 2002. kao mogući uzročnik navodi se i hemoragijska groznica.  Ali nijedna od tih hipoteza nije potvrđena DNK dokazima. 

meso Salmonela na salmonelu... Prodaja mesa peradi u dućanima pala 40 posto, kupuje se više ribe 29.11..2016. Sesvetski Kraljevec- Agroproteinka d.d.,tvrtka za zbrinjavanje i preradu nusproizvoda zivotinjskog podrijetla. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Izazvalo paniku u javnosti Otkrivamo gdje završava meso zaraženo salmonelom! naslovnica danas u večernjem Alarmatno upozorenje stručnjaka o sve lošijoj kvaliteti obradive zemlje u Hrvatskoj

Paratyphi C je danas iznimno rijedak soj salmonele

U pokušaju da rasvijetle uzrok epidemije među Astecima, znanstvenici su na groblju na visoravni Oaxacan na jugu Meksika uspjeli izolirati i sekvencionirati DNK iz zuba 29 pokojnika, od kojih ih je 24 umrlo u doba epidemije 1545. - 1550. Stručnjaci su razdvojili bakterijski DNK od ljudskog i nakon uspoređivanja rezultata s više od 2700 modernih bakterijskih genoma utvrdili da je nekoliko pokopanih na spomenutom groblju bilo zaraženo smrtonosnim sojem salmonele nazvanim Paratyphi C.  Danas je Paratyphi C iznimno rijedak soj salmonele, ali pojavljuje se povremeno, posebno u zemljama u razvoju. Uzrokuje trbušni tifus. "Pretpostavljamo da je Salmonella Paratyphi C pridonijela znatnom padu populacije tijekom epidemije 1545. u Meksiku", zaključili su njemački znanstvenici. 

To je potencijalno prvi genetski dokaz patogena koji je možda uništio astečku populaciju nakon europske kolonizacije.  "To je 'super-cool' studija", rekao je Hannes Schroeder iz Danskoga prirodoslovnog muzeja koji nije sudjelovao u istraživanju. "Imaju solidne argumente", dodao je Schroeder u razgovoru za Nature. Neki stručnjaci imaju i određene zamjerke pa kažu da tehnika kojom su se koristili njemački znanstvenici ne može razabrati DNK virusa koji su također mogli imati upliva u astečke epidemije, što bi značilo da jedan veliki segment zagonetke i dalje nedostaje. 

U neovisnoj studiji objavljenoj prošli tjedan znanstvenici sa sveučilišta u britanskom Coventryju analizirali su bakterijski genom s ostataka mlade žene pokopane u Norveškoj 1200. godine i izolirali soj Paratyphi C, što upućuje na to da je taj soj salmonele kružio Europom prije nego što su europski doseljenici došli u Meksiko. Samo po sebi to nije dovoljno da poveže ova dva otkrića, ali je dobar početak, rekao je za Nature profesor Hendrik Poinar s kanadskog sveučilišta McMaster. Znanstvenici će sada morati pronaći više drevnih baterijskih genoma iz Europe i Amerike onoga vremena ako žele potvrditi svoje teze o tome što je uzrokovalo smrtonosnu epidemiju koja je izbrisala astečko društvo.

>>Zbog teorija zavjera djeca umiru od ospica, a cjepiva protiv te bolesti su savršena

>>Dramatično upozorenje Billa Gatesa: Ovo bi u manje od godinu dana moglo ubiti više od 30 milijuna ljudi

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    sad su europu napale izbjeglice. bolest koju oni nose se ne smije zvati bolešću. mada je opsjednutost vjerom ipak bolest. vjera iznad zakona, e tu smo. da, bolest. maje, azteci, inke. svi su oni pali od bolesti, ne od silne ... prikaži još!silne eu vojne sile. današnji zapad je morao naučiti nešto iz povijesti. jer nove sile sa istoka imaju ono nešto protiv čega se zapad ne može boriti.

  • arwin:

    Asteci, Indijanci, Aboridžini i ostali su nestali jer su došli Španjolci i/ili Englezi pa ih ili pobili ili otjerali u planine ili pustinje. Sjevernu i južnu Ameriku te Australiju otkrio je napredniji i agresivniji soj ljudi iz Europe protiv kojeg ... prikaži još!g domoroci nisu imali efikasan odgovor. Pa su praktično nestali.