Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salmonela na salmonelu...

Prodaja mesa peradi u dućanima pala 40 posto, kupuje se više ribe

meso
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.11.2016.
u 18:35

Ministarstvo poljoprivrede jučer izvijestilo i o salmoneli u brzo zamrznutim pilećim prsima iz Bille, s rokom trajanja 27. srpnja 2018.

Prodaja svježe i smrznute piletine, pačetine, puretine... pala je gotovo 40, a ostalih vrsta mesa oko 25 posto, otkako su ovih dana zaredale inspekcijske kontrole Ministarstva poljoprivrede te sve dulje liste srama objekata i proizvođača kod kojih je utvrđena neka od opakih salmonela.

Ne žele u javnost

Ministarstvo je jučer izvijestilo javnost i o brzo zamrznutim pilećim prsima bez kože i kosti, s rokom trajanja do 27. srpnja 2018., tajlandskog proizvođača Central Poultry Processing CO., LTD, Brend Centaco, koje na tržište stavlja Ledo, a službenim je uzorkovanjem u objektu za uskladištenje hrane životinjskog podrijetla Bille u Sv. Heleni u njemu pronađena Salmonella ser. Kentucky. Salmonela infantis iz Perutnine Ptuj-Pipa Čakovca, koju EU pak, kako se tvrdi, uopće ne navodi kao kriterij sigurnosti hrane, svoj će epilog vjerojatno dobiti i na sudu. No dok gotovo svakodnevno cure novi nalazi iz mjerodavnih laboratorija o nekoj od salmonela, povjerenje potrošača opasno je narušeno, prvo za uvozne, a sada dijelom i za domaće proizvode – i sve je više onih koji, i neopravdano, zbrajaju štetu.

Gotovo iz svih trgovačkih lanaca spremni su na komentar, ali neslužbeni, s obzirom na to da nakon nalaza resornog ministarstva, u kojima su apostrofirani i za najmanje prekršaje, pušu i na hladno. Jedan od trgovaca kaže nam kako je prodaja svih vrsta mesa u njegovim trgovinama ovih dana pala i 50 posto, s obzirom na to da su se sa salmonelom poklopila i odgođena kolinja zbog pretoplog vremena za ovo doba godine.

Svježa perad, koja bi prije planula u nekoliko dana, posebno ona po dampinškim cijenama iz Poljske, Mađarske, Italije..., sad se tek prodaje u bescjenje. Mađarske patke od oko 2,5 kilograma, kakve bi ranije i uz cijenu od 50-ak kuna planule gotovo isti dan, proteklog su se vikenda u jednom trgovačkom lancu, četiri dana prije isteka roka, prodavale za oko 25 kuna – 9,99 kn/kg, a kilogram poljskog pilećeg filea, kojemu je donedavno redovna cijena bila 50, sad se prodaje za 29 kuna. To svježe meso prošlo je više od 1000 kilometara, a sada se, kako ga zbog kratkoga roka trgovci ne bi bacili, prodaje po cijenama izvan svake pameti.

Manje ekscesa s domaćim

Branko Bobetić, direktor udruženja proizvođača u mesnoj i mliječnoj industriji Croatiastočar, kaže kako se svakome može dogoditi neki propust. No potrošačima bi prvi signal za kupnju trebao biti kratak lanac dostave koji za 12 do maksimalno 24 sata od klaonice do trgovine mogu garantirati samo domaći proizvođači koji su svakodnevno i pod vlastitim rigoroznim samokontrolama.

Od sirovine za stočnu hranu, same stočne hrane, stelje, pilića prije klanja, u procesu klanja do gotovog proizvoda... Što proces od farme do stola kraće traje, manja je mogućnost da se nešto dogodi, ističe Bobetić. Probleme s padom prodaje, poglavito svježe i zamrznute piletine i puretine, registrirali su i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Što će se dogoditi potraje li ovakvo stanje pa i božićnu puricu ili kokicu zamijenimo kakvim šaranom, pastrvom ili brancinom ili običnom ‘zelenjavom’, može se samo nagađati.

>>Novi slučajevi: Salmonela pronađena na tržnicama u Županji i Zagrebu, čak i u prepeličjim jajima

>>Novi slučajevi zaraženog mesa, u uzorcima otkrili i salmonele i još jednu bakteriju

Komentara 9

Avatar Drago
Drago
20:37 29.11.2016.

Hrvatska sirotinja likuje; sad meso ne jedu ni oni koji ga inače mogu priuštiti!

DO
doktorica
19:19 29.11.2016.

može i riba biti zaražena

Avatar nekakav
nekakav
07:27 30.11.2016.

ja već dugo nisam vidio meso u trgovini. to što je tamo, u tim hladnjačama, vitrinama, nije meso. to se u njemačkoj ne može staviti na tržište. u rusiji pa još manje. a vi si mislite zašto. zašto niti jednajedna hrvatska vlada nije nikad donijela propise koji bi postrožili ovaj biznis? jel znate da kad država uvodi kvote za interventni uvoz npr. svinjetine, da je u prvoj minuti kvota uspucana? i da se zna za koga se kvote uvode? pivac tu predvodi kolonu. daleko smo mi od jedne španjolske, u kojoj junetinu koja je odrasla vani, na travi, pašnjaku, prodaš za 2-3 puta skuplje nego meso iz običnog tova. neki znaju cijeniti i znaju da kvalitetu moraju platiti. drugi, kao npr. hrvati, kupuju meso za 17,99 kn/kg. i misle da je to meso. kad ste zadnji put jeli meso, npr. svinje, ili pak govedinu, da je od klanja prošlo dan-dva? i da znate da je to pred koji dan hodalo, disalo? vi jedete meso životinje, koje je pred koju godinu prestalo živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije