Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FALCON 9

Spektakularna snimka: Raketa dostavila teret pa se uspješno vratila na zemlju

falcon9
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.02.2017.
u 08:33

Ovo nije prvi slučaj da se dio rakete iz programa Elona Muska uspješno vrati s misije.

SpaceX-ova raketa Falcon 9 jučer je uspješno lansirana iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi, s povijesne NASA-ine lansirne platforme koja je bila u mirovini od ukidanja space-shuttleova prije gotovo šest godina.

Raketa, lansirana u 9.39 sati ujutro po mjesnom vremenu, ponijela je u svemir teretnu letjelicu s oko 2,5 tone namirnica i opreme za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Nakon što je raketa dostavila svoj ''teret'', prvi stupanj rakete s motorom vratio se na zemlju i uspješno spustio. Sjajan prizor vertikalnog spuštanja snimila je kamera. 

Ovo nije prvi slučaj da se dio rakete iz programa Elona Muska uspješno vrati s misije. Plan je da se ti stupnjevi rakete ponovno koriste, što bi drastično smanjilo troškove misija, a prema riječima Gwynne Shotwell, predsjednice tvrtke SpaceX, to bi se moglo ostvariti u ožujku.

>> Uspješno slijetanje: SpaceX lansirao prvu raketu nakon katastrofalne eksplozije

>> Odgođeno lansiranje rakete Falcon 9 na platformu u Atlantskom oceanu

Komentara 3

JU
jurajuric116
08:39 20.02.2017.

kako ju je faca naparkiral, na milimetar. a moja hanuma nemre ni smart s parkirnim senzorima napelati v garažu.

Avatar nekakav
nekakav
10:52 21.02.2017.

nek mi netko dokaže da je jeftinije napraviti veću i težu raketu, sa puno više goriva, kojeg neće iskoristi na letu gore, jer ga treba za kočenje, od manje i lakše rakete. nisu amerikanci odustali od shuttleova zato jer jee bilo jeftinije rusima platiti prijevoz. musk se igra i istražuje. i dalje imamo rakete. nemamo nešto tipa shuttlea, sa boljim modernijim motorima. musk? ovo je samo nadogradnja projekta V-2. nikakve inovativnosti tu nema. samo koristimo današnju tehnologiju koju nekad nisu imali, za upravljanje i bolje, čitaj preciznije projektiranje, ai materijale imamo danas kudikamo bolje i otpornije nego nekad. lijepo za gledati, nema što. posebno kad se zapraši na kraju. :)

Avatar salaso
salaso
09:04 20.02.2017.

Bit će škakljivo kad budu ljudi unutra..ne bi bilo loše osigurat to onda padobranom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije