Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkrivena tajna golemih kratera u Sibiru, znanstvenici objasnili zašto se to počelo događati

Dronovi, 3D modeli i umjetna inteligencija bili su ključni u tome da se otkrije kako dolazi do snažnih eksplozija koje stvaraju goleme kratere u zemlji.
17. veljače 2021. u 17:00 8 komentara 37438 prikaza
Foto: Vasily Bogoyavlensky
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon jake eksplozije u sibirskoj tundri prošle godine stvorio se golemi krater, međutim to nije bio prvi zabilježeni slučaj toga u toj udaljenoj ruskoj regiji. Znanstvenici su od 2013. godine počeli pratiti zanimljivu pojavu tijekom koje je pronađeno 17 kratera. Nagađalo se kako je to posljedica globalnog zatopljenja, međutim sve do nedavno nije bilo službene potvrde. 

DALEKO OD HRANE Znanstvenici zapanjeni otkrićem: 'Otkrili smo život na mjestu gdje ga ne bi trebalo biti'

Dronovi, 3D modeli i umjetna inteligencija bili su ključni u tome da se otkrije kako dolazi do snažnih eksplozija koje stvaraju goleme kratere u zemlji i koje predstavljaju opasnost i lokalnom stanovništvu. 

- Novi krater je jedinstveno dobro očuvan, s obzirom na to da nije došlo do akumulacije površinske vode u krateru tijekom pregleda istog, što nam je omogućilo da kvalitetno proučimo krater još uvijek netaknut degradacijom - izjavio je glavni istraživački znanstvenik Evgeny Chuvilin s Instituta za znanost i tehnologiju Skolkovo, prenosi CNN. 

 

On je bio dio istraživačke skupine koja je posjetila krater u kolovozu 2020. godine, a njihova otkrića objavljena su prošlog tjedna u znanstvenom časopisu Geoscience. Znanstveni tim je uspio poslati dron duboko u krater i to 10-15 metara ispod površine, te su tako mogli potvrditi ono što su sumnjali. 

 | Autor : Vasily Bogoyavlensky Foto: Vasily Bogoyavlensky

Meteor u Australiji Nevjerojatan prizor Snimili pad i eksploziju meteora: 'Mislili smo da je munja, bilo je svjetlo kao usred dana pa zeleno'

Plin metana počeo se nakupljati u zemlji, što je dovelo do napuhivanja površine na zemlji sve dok to nije toliko naraslo do tolikih razmjera da je eksplodiralo ostavljajući golemi krater u zemlji. U ovom trenutku znanstvenici nisu sigurni što je izvor metana, odnosno iz kojeg sloja zemljine površine dolazi. 

Permafrost je golemi prirodni rezervoar metana. Sve toplija ljeta su oslabila sloj permafrosta što je pak omogućilo metanu da lakše 'pobjegne'. Neki stručnjaci pretpostavljaju da tlo permafrosta sadrži čak dvostruko više ugljika nego atmosfera, što čini regiju izuzetno važnom u borbi protiv globalnog zatopljenja. 

- Globalno zatopljenje ima utjecaj na povećanu vjerojatnost kratera nastalih eksplozijom plina u arktičkom permafrostu - kazao je Chuvilin.  

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • kingfisher57:

    ..treba ovo sto je napisano razumjeti . nije lako ući u mozak tog analitičara.

  • zivadin.zivko.kurtovic:

    Čim sam vidio sliku, znao sam da je uzrok globalno zatopljenje.

  • danasjesi:

    Piše: 'Neki stručnjaci pretpostavljaju da tlo permafrosta sadrži čak dvostruko više ugljika nego atmosfera, što čini regiju izuzetno važnom u borbi protiv globalnog zatopljenja. - Globalno zatopljenje ima utjecaj na povećanu vjerojatnost kratera nastalih eksplozijom plina u arktičkom permafrostu - ... prikaži još!- kazao je Chuvilin. ' Pa kakvog ovo ima smisla, prvo se kaže je to tlo zbog dvostruko više ugljika važno u borbi protiv 'globalnog zatopljenja' a onda bez ikakvog suvislog objašnjenja se kaže da globalno zatopljenje ima utjecaj na nastanak kratera. Dakle jedan totalno bezvezni tekst koji opet služi samo da nam nabije 'globalno zatopljenje' na nos a jedno s drugim nema nikakve veze.