Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Spotify sada može doći u Hrvatsku, HDS ZAMP riješio autorska prava

Potpisom ugovora naši će autori ostvariti ravnopravan položaj sa svjetskim kolegama na globalnom tržištu, kazao je direktor N. Marčec
10. listopada 2018. u 21:21 3 komentara 5199 prikaza
Foto: Mimmo Carriero/IPA/PIXSELL

HDS ZAMP objavio je da je krajem rujna potpisan ugovor s popularnim internetskim glazbenim servisom Spotify kojim se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na vodećem svjetskom streaming servisu. Od sada će HDS ZAMP izravno, na temelju izvještaja koje će primati od Spotifyja, za domaće autore i nositelje prava ostvarivati naknadu od korištenja njihovih glazbenih djela na paneuropskom teritoriju.

Do ove su godine taj zadatak u zemljama u kojima je servis već aktivan obavljala sestrinska društva za kolektivno ostvarivanje prava i naknadu prosljeđivala HDS ZAMP-u, a on svojim članovima. Izravnim ostvarivanjem prava i ZAMP-ovom obradom podataka o korištenju hrvatskog repertoara očekuje se povećanje iznosa koji će članovi dobivati za slušanje njihovih pjesama na popularnom servisu. 

Spotify Izlaz na burzu Spotify sad vrijedi 26 milijardi dolara

Spotify je osnovan prije točno deset godina u Švedskoj. Servis danas korisnicima nudi više od 40 milijuna pjesama i tri milijarde playlista, a prisutan je u ukupno 65 zemalja svijeta.

Znači li ova vijest i to da Spotify uskoro stiže u Hrvatsku? 

 – Potpisom ugovora o izravnom licenciranju prava stvoreni su i preduvjeti za dolazak Spotifyja na hrvatsko tržište, no to ne ovisi o nama. Točan datum dostupnosti servisa za Hrvatsku još nam nije poznat jer to ovisi o tehničkim detaljima i poslovnoj odluci servisa – izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Spotify ZANIMLJIVA PONUDA Spotify nudi Baracku Obami posao urednika playlista

Uspješno su, dodao je, okončali dugu pregovaračku priču i otvorili novo poglavlje za svoje članove.

 – Ovo je još jedan dokaz da aktivno radimo na tome da ljubiteljima glazbe u zemlji omogućimo dostupnost što više izvora glazbe, imajući pritom na umu interese svojih članova. Potpisom ovog ugovora naši će autori ostvariti ravnopravan položaj sa svjetskim kolegama na globalnom tržištu. I mi, kao i drugi fanovi glazbe u Hrvatskoj, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje ovog servisa na našem teritoriju – rekao je Marčec.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
HEDONIZAM
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
 • stefj:

  Da priupitati ZAMP zašto nema drugih servisa u Hrvatskoj... Ah, bit će zato jer traže proviziju, te ne puštaju servise koji isplaćuju novac direktno autoru. Jedna smo od najzaostalijih zemalja u tom pogledu, jedni smo od rijetkih zemalja na svijetu ... prikaži još! koja nema iTunes, jedina u EU... Toliko o samohvali ZAMPa u tekstu. Rade ko da su u diktaturi...

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Napster je bolji.

 • Diesel:

  Spotify je nesto najbolje sto se muzici dogodilo jos od The Beatlesa.