Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Google Pay stigao u Hrvatsku - Do 100 kuna samo 'probudite' mobitel

No, usluga je omogućena samo Android korisnicima pametnih telefona i za početak onima koji imaju PBZ karticu jer je to prva banka s kojom je Google sklopio ugovor za Hrvatsku
01. kolovoza 2018. u 10:03 6 komentara 5101 prikaza
Google Pay stigao u Hrvatsku
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Jeste li se ikad našli na blagajni u dućanu, samo da biste se tek tad sjetili da niste ponijeli novčanik? Ili baš u tom trenutku ne možete se sjetiti točnog PIN-a kartice? Ove potencijalne neugodnosti od danas neće biti problem za dio građana u Hrvatskoj jer od danas u Hrvatskoj možete plaćati i mobitelom u dućanima.

PBZ PBZ Od 1. kolovoza smanjenje kamatnih stopa na kredite građana

Hrvatska je prva zemlja u regiji i 20. u svijeta koja je postala dostupna Google Pay usluga - mogućnost mobilnog plaćanja preko transakcijske aplikacije ovog poznatog internetskog brenda. 

No, usluga je omogućena samo Android korisnicima pametnih telefona i za početak onima koji imaju PBZ karticu jer je to prva banka s kojom je Google sklopio ugovor za Hrvatsku. No, očekuje se da će postupno i drugi brendovi povezati svoje usluge s Google Pay uslugom u Hrvatskoj.

- Pokrenuli smo metodu plaćanja Google Pay u Hrvatskoj, kao prvoj zemlji jadranske regije. Priprema lansiranja trajala je više mjeseci. Google Pay je brz, siguran i jednostavan način plaćanja u trgovinama, online, na svim Googleovim platformama te onim aplikacijama koje imaju znak Google Paya - poručila je Alžbeta Houzarova, PR menadžerica Googlea za Slovačku i Češku.

Za iznose do 100 kuna dovoljno će biti 'probuditi' mobitel (aktivirati ugašeni ekran), a za iznose iznad 100 kuna potrebno je otključati uređaj. Dakle, slično kao što je slučaj već s karticama s beskontaktnim plaćanjem na koje su se već i građani i trgovci naviknuli.

- Uslugu lansiramo u partnerstvu s PBZ-om, ali nudimo dobrodošlicu i novim partnerima. Prvi benefit koji nudimo korisnicima je sigurnost, podaci korisnika nisu spremljeni u telefonu, nego su kriptirani na našim serverima i koristi se virtualni račun. Ovo je još sigurnije od kartice, privatnije, mi ne dijelimo vaše podatke s trgovcem, ne vidimo ni što kupujete, samo iznos i kome plaćate. Potrebno je samo povezati karticu s Google Pay uslugom, bilo izravno preko Googlea ili preko PBZ-ovog mobilnog bankarstva - otkrila nam je Ivana Grbavac, marketing menadžerica Google Adriaticsa. 

Alphabet Poslovanje Prihodi Alphabeta skočili 26 posto, dobit veća od očekivanja

Korisnicima u Hrvatskoj iz Googlea poručuju da im žele omogućiti brže i sigurnije iskustvo plaćanja, a bez gubljenja komfora jednostavnosti. 

- Kad izgubite karticu morate je poništiti i raditi novu, a ovdje to ne morate raditi ako recimo izgubite mobitel.

Možete daljinski zatvoriti svoj Google račun na tom izgubljenom uređaju i otvoriti ga na drugom i opet koristiti uslugu Google Pay - poručuje Grbavac. 

A kako to da je baš Hrvatska izabrana za lansiranje. U Hrvatskoj obično godinama kasni dolazak velikih svjetskih digitalnih servisa pa još uvijek recimo čekamo popularni glazbeni servis Spotify.

Google doodle NOVI DOODLE I Google čestitao Hrvatskoj na srebru: 'Bravo, Hrvatska!'

Čini se da je presudilo više elemenata - i ponašanje korisnika u Hrvatskoj koji sve više kupuju online, ali i aktivnosti banaka. 

- Beskontaktno plaćanje nije nešto novo u Hrvatskoj, nego je već dobro prihvaćeno i široko rašireno. Također, i banke ulažu u tu tehnologiju. U Hrvatskoj se bilježi i iznad prosječno korištenje interneta gledano na cijelu regiju, a više od 68 posto stanovnika koristi smartphone -  otkrivaju Grbavac i Houzarova. 

Korisnicima će u osiguravanju transakcija pomagati i Googleova umjetna inteligencija

- Ako umjetna inteligencija zamijeti da je bilo previše identičnih uplata u kratkom vremenu upalit će se alarm u sustavu jer je to sumnjivo ponašanje. Ti su sustavi trenirani za uočavanje prevara. Tako će se na primjer treća uplata istog iznosa u kratkom vremenskom roku blokirati i staviti na provjeru kako bi se zaštitilo korisnika - opisuju nam iz Googlea. 

Pojednostavljenje uplata preko mobitela mogu donijeti, pak, i druge probleme, pogotovo roditeljima. Djeca se ponekad zaigraju i znaju napraviti troškove unutar igrica. No, iz Googlea poručuju da prate i takve slučajeve i da imaju protokole za potvrdu plaćanja, te da je svaku transakciju moguće prijaviti. 

- U prvoj fazi zanimaju nas reakcije i čuti iskustva korisnika u Hrvatskoj. Ako se dogodi nešto neželjeno, slučaj je moguće prijaviti izravno preko Googleovog servisa za korisnike ili preko PBZ-a - zaključila je Ivana Grbavac iz lokalnog ureda Googlea. 

Android 5.0 ili više

- Zadovoljstvo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay. Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay. Zahvaljujući partnerstvu s Googleom, PBZ potvrđuje ulogu predvodnika u inovativnim rješenjima na financijskom tržištu - izjavio je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Dinko Lucić.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • modovisisajteMaraschino:

    na Oreu mi se stalno ruši aplikacija kad izaberem "početak"

  • TOMISLAVVV:

    Jeste li doživjeli poteškoće u dobivanju zajma od običnih zajmodavaca i drugih banaka? ovo je prilika za vas! mi smo eucharia daniel zajam usluga, u povezanosti s našom bankom nudimo zajam uz nisku kamatnu stopu, jednostavno i pouzdano, sve što ... prikaži još! morate učiniti jest primjenjuje se, dobije odobrenje kredita i dobiva kredit, to je 100% istina, kontaktirajte nas putem e-pošte (euchariadanielloanfirm@gmail.com)

  • Hagar:

    A da prvo omoguce plaćanje pay palom u google dućanu i za Hrvate?