Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZUZETNO!

FOTO Uzbuđenje u NASA-i: Rover Curiosity snimio rijedak prizor na Marsu

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
1/4
01.06.2021.
u 16:34

Ono što su uspjeli otkriti već na samom početku je u tome da su ovi oblici u najhladnijem dijelu godine na puno višoj visini od  uobičajenih oblaka, te da se vjerojatno sastoje od zamrznutog ugljičnog dioksida ili suhog leda.

NASA je objavila i više nego zanimljive fotografije koje će privući pažnju brojnih znanstvenika. Rover 'Curiosity' zabilježio je sjajne oblake iznad sebe. Naime, oblačni dani su i vIše nego rijetkost u tankoj, suhoj atmosferi koja karakterizira Mars.

Znanstvenici su primijetili da se oblici pojavljuju na ekvatoru Marsa u najhladnijem dijelu godine kad je Mars najudaljeniji od Sunca. Ove godine bili su spremni fotografirati ih, a dočekao ih je nevjerojatan prizor. 

1/4

Oblaci su djelovali kao dimovite nakupine kristala koje se sjaje od zraka sunca. Osim izuzetnih fotografija, očekuje se kako će pomoći znanstvenicima da razumiju bolje oblake na Marsu kao i to zašto su ovi koje su nedavno snimili ipak drugačiji. Ono što su uspjeli otkriti već na samom početku je u tome da su ovi oblici u najhladnijem dijelu godine na puno višoj visini od  uobičajenih oblaka, te da se vjerojatno sastoje od zamrznutog ugljičnog dioksida ili suhog leda. 

NASA je najavila kako će za daljnje analize ipak biti potrebno više vremena. 

- Kad vidite oblak sa sjajnim pastelnim bojama u njemu, to znači da su čestice oblaka gotovo identične u veličini. To se inače događa nakon formiranja oblika i to kad su se formirali istom brzinom - objasnio je Mark Lemmon, znanstvenik u Institutu svemirske znanosti u Coulderu u Coloradu. 

VIDEO: NASA-in rover uspješno je sletio na Mars

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

WL
Wlarg
16:34 04.06.2021.

Da je tako hladno, ove stijene nebi bilo. Led razbija stjene, pretvara ih u pjesak. Mene pre..bat. Eve fotka mi je poznata koda je sa zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije