Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALSKI TELESKOP

Cijelo nebo južne hemisfere mapirali kao Google Maps

03.12.2020.
u 09:16

U samo 300 sati astronomi su uspjeli mapirati oko tri milijuna galaktika. Za takav pothvat prije je trebalo 10-ak godina. Ono što ovaj teleskop čini jedinstvenim jest njegovo široko vidno polje

Novi snažni teleskop u zaleđu Australije mapirao je golema područja svemira u rekordno vrijeme otkrivši milijun novih galaksija i otvarajući put novim otkrićima, objavila je u utorak australska nacionalna znanstvena agencija.

Radioteleskop vrijedan oko 140 milijuna američkih dolara, nazvan Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), uspio je mapirati oko tri milijuna galaktika u samo 300 sati. Tzv. brzo istraživanje ASKAP kontinuuma je poput Googleove mape svemira na kojoj su većina točaka nalik na zvijezde u stvari milijuni udaljenih galaksija – od kojih njih milijun nikada prije nisu otkrivena.

Ovo je bila prekretnica

Uz to što se vidi puno dalje u svemir, neka slična usporedna istraživanja neba u prošlosti su trajala čak 10 godina. A novi teleskop sada pregleda istu količinu neba za 300 sati.

– Ovo je prekretnica – rekao je astronom David McConnell, koji je vodio studiju istraživanja južne nebeske hemisfere Organizacije Commonwealtha za znanstveno i industrijsko istraživanje (CSIRO).

Izvršni direktor CSIRO-a dr. Larry Marshall rekao je da je ASKAP spojio infrastrukturu svjetske klase sa znanstvenom i inženjerskom stručnošću kako bi otkrili najdublje tajne svemira.

– ASKAP usmjerava najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji prema vječnim pitanjima o misterijima svemira te dostavlja astronomima širom svijeta nova otkrića kako bi riješili svoje izazove – rekao je dr. Marshall.

Ono što ovaj teleskop čini jedinstvenim njegovo je široko vidno polje, što je omogućeno s pomoću prijamnika koje su dizajnirali stručnjaci CSIRO-a, koji mu omogućuju snimanje panoramskih slika neba s oštrijim detaljima nego prije.

– Superračunala koja opslužuju teleskop brže generiraju više podataka nego cijeli australski internetski promet – istaknuo je direktor CSIRO-a.

Tako je teleskopu za ovaj uspjeh u mapiranju bilo potrebno kombinirati samo 903 snimke za mapiranje neba, u usporedbi s drugim istraživanjima koja su do sada zahtijevala kombiniranje desetaka tisuća takvih slika. Uza sve to superračunala su te podatke obradila puno brže, čime je vremenska granica za mapiranje svemira pomaknuta s godina na tjedne. Znanstvenici ističu kako je najveća korist od ovakvog teleskopa, osim što može snimiti cijelo nebo za nekoliko tjedana ili mjeseci i analizirati podatke, u tome što se sada taj postupak može ponavljati iznova u relativno kratkom vremenskom razmaku, što astronomima omogućava sustavno uočavanje i praćenje promjena u svemiru.

Evolucija zvijezda i crnih rupa

– Čak i samo uz ovo prvo mapiranje, u usporedbi s prethodnim, već smo pronašli neke neobične svemirske objekte – rekao je McConnell istaknuvši kako primjer neke neobične zvijezde koje prolaze kroz izrazite promjene u odnosu na njihove prethodne fotografije.

– Podaci prikupljeni u ovom istraživanju omogućit će astronomima da saznaju više o stvaranju zvijezda i o tome kako galaksije i crne rupe “evoluiraju”. Očekujemo da ćemo u budućim istraživanjima pronaći desetke milijuna novih galaksija – zaključio je McConnel.

Trinaest i pol eksabajta sirovih podataka koje je generirao ASKAP obrađeno je uporabom hardvera i softvera koje je izradio tim CSIRO-a. Superračunalo “Galaxy” Pawsey Supercomputing Centra pretvorilo je podatke u 2D radio slike koje sadrže ukupno 70 milijardi piksela. Konačnih 903 slike i prateće informacije sadrže 26 terabajta podataka. Svi će ti podaci biti javno dostupni cijeloj znanstvenoj svjetskoj zajednici.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
17:37 03.12.2020.

odlično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije