Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASLUŽAN ZA ZNANSTVENA OTKRIĆA

Najveći teleskop na svijetu, ‘Zlatno oko’ Jamesa Bonda s 56 godina ide u mirovinu

Arecibo
21.11.2020.
u 08:14

Uzrok prisilnog i prijevremenog umirovljenja teleskopa Arecibo oštećenja su nastala puknućem kabela

Slavni teleskop Arecibo u Portoriku, zaslužan za mnoge znanstvene spoznaje i otkrića, odlazi u mirovinu nakon 57 godina služenja znanstvenicima. Uzrok njegova prisilnog i prijevremenog umirovljenja su oštećenja nastala puknućem kabela u kolovozu i prije 15-ak dana.

Oštećenja su tolika da sada prijeti urušavanje radijskog tanjura, kojem je promjer 305 metara, objavila je američka zaklada US National Science Foundation. Naime, u dva navrata puknuli su kabeli koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad radijskog tanjura. Prvi je stradao 10. kolovoza kada je na tanjuru nastala rupa široka 30 metara, a dodatna oštećenja nastala su puknućem još jednog kabela 6. studenoga. Inženjeri smatraju kako bi i ostali kablovi mogli puknuti u svakom trenutku, zbog čega bi pokušaj popravka već oštećenih kabela bio iznimno opasan zahvat pa su preporučili njegovo rušenje, a fundacija je te zaključke prihvatila.

– Na prvom nam je mjestu sigurnost radnika, zaposlenika i posjetitelja opservatorija Arecibo, zbog čega je odluka o zatvaranju bila opravdana iako je donosimo teška srca – rekao je ravnatelj fondacije Sethuraman Panchanathan podsjetivši kako je opservatorij Arecibo gotovo šest desetljeća služio „kao svjetionik novih znanstvenih spoznaja i pokazatelj kako bi trebalo izgledati partnerstvo sa zajednicom.”

Teleskop je astronomima poznat odavna, a šira javnost mogla ga je upoznati zbog njegove „uloge“ u filmu iz James Bond serijala “Zlatno oko”, ali je prepoznatljiv i iz filma “Kontakt” rađenog prema romanu Carla Sagana i u kojemu je tragačicu za izvanzemaljskim signalima glumila Jodie Foster.

Teleskop je pretrpio veća oštećenja i tijekom uragana Maria 2017. godine, pri čemu je nastala šteta od 13,7 milijuna dolara. Ta su oštećenja popravljena, no ova, nažalost, nisu popravljiva. Na Twitteru se mnogi znanstvenici kao i astronomi amateri opraštaju od Areciba uz hashtag “WhatAreciboMeansToMe” (štoAreciboznačizamene).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije