Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI NA VRHUNCU

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom: Seul i Washington počeli manevre u vojnoj vježbi Ulchi Freedom

vojne vježbe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.08.2016.
u 08:59

Washington kao i Seul tvrde da je njihov cilj manevara čisto obrambeni. No, Pjongjang ih smatra provokacijom

Deseci tisuća južnokorejskih i američkih vojnika počeli su u ponedjeljak manevre simulirajući sjevernokorejski napad, na što je Pjongjang odgovorio prijetnjama preventivnog nuklearnog udara.

Godišnji manevri Ulchi Freedom, tijekom dva tjedna, prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju 50.000 Južnokoreanaca i 30.000 Amerikanaca.

Svake godine izazivaju porast napetosti na poluotoku. Ove godine do njih dolazi u razdoblju vrlo jake međukorejske napetosti.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedna s obitelji prebjegao u Južnu Koreju..

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

Washington kao i Seul tvrde da je njihov cilj manevara čisto obrambeni. No, Pjongjang ih smatra provokacijom.

U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici "potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofenzivne neprijateljske snage".

>> Sjevernokorejski diplomat iz Velike Britanije prebjegao u Južnu Koreju

Komentara 11

OM
omer
11:45 22.08.2016.

Ameri došli na granicu SJ. Koreje i tu imaju vojne vježbe i tvrde da su to vježbe obrane, pa kad će ih Korejci već jednom zbombati za sva vremena da im nikad više ne padne na pamet tako podmukle ii bezobrazne provokacije.

IS
isuskris3
10:36 22.08.2016.

Cisto obrambeno par tisuca kilometara od granice i na drugom kontinentu.. Gade mi se i ovi ameri..

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
12:06 22.08.2016.

Zašto se više ne piše o vježbama srpske i ruske vojske uz hrvatsku granicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije