Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestali boeing

Malezijske vlasti izmijenile snimke razgovora pilota s kontrolom leta?

MH370
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.05.2014.
u 20:51

Stručnjaci za zvuk koji su preslušavali snimke uočili su najmanje četiri čiste stanke što upućuje na uređivanje

Stručnjaci za zvuk smatraju da su zvučne snimke posljednjih razgovora između pilota aviona Malaysia Airlinesa koji je nestao 8. ožujka i kontrolora leta "uređene" prije nego što su izašle u javnost, javlja NBC News.

Malezijske vlasti snimke su objavile u četvrtak, a stručnjacima koji su upozorili da njihove opservacije nužno ne impliciraju ništa o istrazi o nestalom zrakoplovu čini se da su one snimljene iz najmanje dva zvučna izvora. Jedan od njih mogao bi biti digitalni snimač prislonjen uz zvučnik.

Analitičari koji su za NBC News preslušavali snimke uočili su najmanje četiri čiste stanke što upućuje na uređivanje. Audio i videoforenzičar i registrirani istražitelj Ed Primeau kazao je da je to vrlo čudno.

– Otprilike na 1:14 minuti ton snimke se promijeni na ono što meni zvuči kao da netko drži digitalni snimač na zvučniku – rekao je Primeau kojemu su sumnjive i duge stanke u komunikaciji na snimci, što također upućuje na uređivanje.

Audioforenzičaru Kentu Gibsonu čini se kako je i na 2:11 i 5:08 minuta snimka uređivana.

On smatra kako je moguće da su snimke uredile malezijske vlasti ako je pilot rekao nešto što nije im nije odgovaralo. No dodao je i kako je vjerojatnije da je riječ o nemaru.

Podsjetimo, zrakoplov Malaysia Airlinesa nestao je 8. ožujka na letu iz Kuala Lumpura u Peking. U njemu je u vrijeme nestanka bilo 239 putnika i članova posade. 

>> Potraga za Boeingom krenula tek 4 sata nakon što je nestao s radara

Komentara 1

OB
Objektivno...
14:01 03.05.2014.

Ovakvo "retuširanje" službenih dokumenata nije strano ni kod nas... U vrlo ozbiljnim ispravama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije