Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarčanka Nataša

Ljutita na sustav: Sav mi novac s računa uplaćuju banci

'06.02.2012., Bjelovar, dopisnistvo Vecernji list - Cazmanka Natasa Devedjija koja sada zivi u Bjelovaru u dopisnistvu Vecernjeg lista iznijela je svoju pricu i spor sa tvrtkom Posta iz Cazme, a koja
'Damir Spehar/PIXSELL'
10.02.2012.
u 08:54

Otkad je na bolovanju zbog razvoda braka plaća joj više nije dovoljna za kredit, a poslodavac joj ne priznaje zaštićeni račun. Muž ostao živjeti u kući i ne otplaćuje kredit iako je sudužnik.

– Pomozite mi ako ikako možete – ovim dramatičnim vapajem Večernjaku se obratila Bjelovarčanka Nataša Deveđija iznoseći svoju višemjesečnu muku zbog koje živi na rubu očaja. Naime, nakon bračnog brodoloma narušeno joj je zdravlje te je zbog psihičkih problema već pet mjeseci na bolovanju.

Prebacivanje loptice

No, osim zdravstvenih teškoća još ju je više pogodio financijski kolaps za koji krivi svog poslodavca, Hrvatsku poštu i neučinkovitu državu.

Njezin problem je stambeni kredit koji je još prije sedam godina podigla sa sad već bivšim mužem. Ratu od oko 3800 kuna redovito je podmirivala, ali odlaskom na bolovanje sve se promijenilo.

Plaća joj je osjetno smanjena te više nije dovoljna za podmirenje rate, no obračunska služba u HP-u i dalje sve usmjerava banci tako da Nataši na račun ne sjeda ni lipa.

– Bolovanje mi sada plaća država, odnosno HZZO, i pošta s tim ne bi trebala imati nikakve veze, no njih nije briga od čega ću ja živjeti i dalje sve uplaćuju banci – kroz suze kaže Nataša.

Bila je, kaže, u banci i tamo su pokazali razumijevanje, no traže da im iz HP-a pošalju pismeno da više ne mogu obavljati obustavu kao prije. U HP-u to ignoriraju i prebacuju lopticu tvrdeći da se banka treba očitovati o eventualnoj promjeni iznosa obustave. Obraćala se, kaže, i HZZO-u i tamo su je savjetovali da u Fini otvori zaštićeni račun, što je i učinila. Uvjeravali su je da će joj ubuduće dvije trećine naknade sigurno sjedati na taj račun, dok će trećina odlaziti na otplatu kredita, što je puno bolje nego sada kada ne dobiva ni lipe.

No u obračunskoj službi u Pošti su joj rekli da joj taj račun neće pomoći te da će oni cijeli iznos njene naknade za bolovanje koji im refundira HZZO i dalje uplaćivati banci.

Izigrana

Da bude gore, dok naknada odlazi na kredit, a ona bez lipe prihoda živi od majčine pomoći, bivši muž uživa u kući koju su zajedno sagradili i za kredit, iako je sudužnik, ne daje ni lipe.

– Gdje je tu pravda i Zakon o ovrsi koji kaže da se nikom ne smije uzimati više od trećine primanja – pita se očajna Nataša.

Ključne riječi

Komentara 34

OB
-obrisani-
09:13 10.02.2012.

zar bi sad trebali skupljati novce da joj se plati kredit.?? nek se vrati na posao ako joj je tako teška situacija....

PI
prava istina
10:01 10.02.2012.

Nataša, vrlo jednostavno riješenje i čudi me kako ga nisi upotrijebila. Od HZZO-a zatraži da ti se obavezno zakonski dio isplačuje na ruke na kućnu adresu. Oni su to po zakonu dužni ispoštovati. Ako to ne ispoštuju odmah podnesi kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe u DZZO-u. Jednostavno će te ignorirati do tog trenutka dok ne potegneš ono svoje zakonsko pravo. Vrlo olako krše zakone, ali kaznena odgovornost nepoštivanja zakona postoji i oni će to morati izvršiti.

Avatar WindFucker
WindFucker
10:04 10.02.2012.

...a i ovo bolovanje od 5 mjeseci zbog razvoda... Postali smo jako komotni... Rastavim se, uzmem bolovanje na \"neodređeno\" vrijeme, tražim da mi se smanji rata kredita i čekam penziju... Njoj je jadnoj, cijeli život stao kada se rastala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije