Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTSAJDERI SU SRCE SPORTA

VIDEO Zoran Primorac: Za nove naraštaje stolni tenis moramo učiniti "cool" sportom

Zadar: Sunset Sports Media Festival, panel Underdogs, The heart of Sports
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
11.06.2022.
u 22:20

Na zadarskom Sunset Sports Media Festivalu bilo je govora o američkom nogometu u Hrvatskoj koji je još u povojima ali i žonglerskom nogometu (slobodni stil).

"Autsajderi - srce sporta". Radni je to naslov devetog panela na Sunset Sports Media Festivalu u kojem je hrvatske boje branio stolnotenisač Zoran Primorac, sedmerostruki olimpijac i osvajač 21 medalje s velikih svjetskih natjecanja.

A po tom kriteriju Zoki nikako ne spada u kategoriju postranika, ali njegov sport da i on je o tome i govorio.

- Bez obzira što smo najveći svjetski savez u olimpijskoj obitelji, sa 227 nacionalnih federacija, mi ne možemo računati da ćemo se ugurati u "prime time" televizijske termine, ali možemo nešto činiti da sportskoj publici budemo atraktivniji.

Primorac je dopredsjednik Svjetskog stolnoteniskog saveza i predsjednik ITTF-ove komisije i kao takav zalaže se za sljedeće:

- Kada sam ja igrao mi smo prodavali naše vještine, a sada pokušavamo nuditi dodatne sadržaje koje nudimo i na društvenim mrežama. S obzirom da današnji klinci nemaju tu koncentraciju da 45 minuta gledaju jedan meč mi im onda ponudimo najbolje detalje iz istog meča. Za njih stolni tenis mora biti "cool". Ovo je tehnički sport i s dobrom produkcijom i današnjom tehnologijom možete lijepo dočarati što se sve događa za stolom. Osim toga, nudimo i stolni tenis u virtualnoj stvarnosti i to je vrlo zanimljiva stvar, čak i za profesionalne igrače. Za naš sport bilo bi dobro da Kinezi nisu toliko dominantni i ja bih volio da imamo zvijezde sa svih kontinenata.

>>> Pogledajte što je imao za reći Zoran Primorac

Autsajderi u pravom smislu te riječi su hrvatski igrači američkog nogometa kojima treba odati priznanje da imaju veliku strast prema tom tjelesno izrazito izazovnom, da ne kažemo grubom, sportu. Štoviše, baš kao u Bostonu i u Zagrebu postoje Patriotsi samo što ovi igraju u Balkanskoj ligi (BFL) pa je njihov trener Mislav Pokrovac kazao:

- Liga je to od osam klubova, a mi smo krenuli s tri pobjede. Nažalost, za domaću ligu još nemamo dovoljno klubova. Nažalost, zbog dominacije klasičnog nogometa zasad nemamo puno prostora za financijsku podršku jer malo ljudi i zna za ovaj sport no trudimo se animirati klince i nadamo se da će netko prepoznati našu priču i da bismo za jedno pet godina možda mogli zaigrati i u Europskoj ligi američkog nogometa.

Jedna druga vrsta nogometa - onoga žonglerskog (freestyle) - krenula je također s autsajderskih pozicija o čemu je pričao Daniel Wood, jedan od pokretača World Freestyle Football Association:

- Naš sport se sastoji od akrobatike, plesa i glazbe i ovog časa imamo 13 različitih disciplina. Nemamo namjeru natjecati se s velikim nogometom već stvoriti svoj "svemir." Ima nas u stotinjak zemalja i ne želimo ići u velike gradove, a gradovi poput Zadra za nas su idealna mjera.

Čini se da je Zadar idealan i za održavanje jednog ovakvog festivala jer su s gradom i domaćinstvom iznimno zadovoljni i NFL velikani Julian Edelman (New England Patriots) i Ray Lewis (Baltimore Ravens). A njih su darivali Zagreb Patriotsi s klupskim dresom (Edelman) i klupskom hudicom (Lewis).

>> Razgovor s talijanskom novinarkom Dilettom Leottom

Komentara 1

PO
poluprovokator
01:26 12.06.2022.

Pingač je super sport i njime se može baviti svatko od djeteta do penzionera. Sjećam se da smo gledali napeto mečeve Šurbeka i Primorca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije