Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO PODNE SE MORA OČITOVATI

Zbog Bebeka potres u HNS-u, prijeti mu drastična kazna. Hajduk reagirao jednom rečenicom

Split: Atmosfera na Poljudu uoči početka utakmice Hajduk - Dinamo
Ivo Cagalj/PIXSELL
30.09.2021.
u 09:29

Ekspresna reakcija Marijana Kustića, koji je nakon širenja snimke primitivnog Bebekova ispada odmah stavio riječkog suca na led, dokazuje da bi kazna mogla biti drastična. Bebek večeras sudi u Varšavi, a do podne mora predati izvještaj šefu hrvatskog nogometa. Problema ima i Bruno Marić.

"Nastavno na audiosnimku suca Ivana Bebeka, koja se pojavila u medijskom prostoru, molimo Vas za Vaše pismeno očitovanje", rečenica je koju je Lukša Jakobušić, prvi čovjek Hajduka, poslao u središnjicu HNS-a, preciznije predsjedniku Marijanu Kustiću, prvom čovjeku sudačke komisije Bruni Mariću i povjereniku za suđenje Ivanu Novaku, nakon što je objavljena audiosnimka na kojoj, kako su nam potvrdili u vrhu HNS-a, najistureniji hrvatski sudac u primitivnom ispadu teško vrijeđa splitskog novinara Blaža Duplančića i navijače Hajduka.

Kako smo doznali iz pouzdanih izvora u Savezu, brzo je ustanovljeno da je snimka autentična. Iz Varšave nam se prije utakmice javio i Bebek koji večeras sudi susret Europa lige između Legije i Leicestera, ali danas do podne mora sastaviti hitno očitovanje Kustiću i pobočnicima koji su, nakon što je snimka procurila u javnost, odmah pokrenuli disciplinski postupak protiv riječkog suca.

Bruno Marić u problemu 

Očitovanje do podne mora predati i Bruno Marić koji je za Večernji list jučer bio škrt na riječima. Dan je proveo razglabajući o situaciji koja bi mogla prelomiti karijeru najpotentnijeg hrvatskog suca, s kojim je Marić u izvrsnom odnosu. No njegov ispad uvelike šteti direktno Kustiću i njegovu političkom zadatku da vrati i sačuva mir reprezentacije u Splitu. Na tome je stekao povjerenje da i službeno preuzme nogometni savez koji je godinama operativno vodio, s obzirom na to da je Davor Šuker bio tek fiktivni predsjednik HNS-a. 

Marić i Bebek do podne će poslati svoja obrazloženja, a onda će HNS-ove instance odlučivati o sankcijama. One su propisane Disciplinskim pravilnikom, mogu biti novčane, ali i puno represivnije. Bebek može zaraditi dugu suspenziju i zabranu suđenja Hajduku, iako je nejasno zašto je uopće sudio klubu prema kojem nakon napada koji je doživio u Sinju teško može biti objektivan.

To najbolje zna Bruno Marić koji je nakon goleme pogreške na Poljudu u derbiju Hajduka i Dinama sazvao konferenciju za novinare i objavio da više neće suditi najveći hrvatski derbi. Marić je tek preuzeo mjesto šefa hrvatskih sudaca i prilično je bijesan jer mu se događaju incidenti ovakvog tipa pa na njima gubi svoju poziciju i utjecaj u HNS-u.

Bebek može naštetiti i Kustiću, zato bi kazna mogla biti drastična 

Hajduk je, unatoč političkom peglanju odnosa s HNS-om, i dalje ostao bez ikakvog utjecaja u uredima u Hiltonu i, kako doznajemo, zasad se nema namjeru ponovo očitovati u slučaju. Na posljednjem gostovanju reprezentacije u Splitu, podsjetimo, Jakobušić nije sjedio u loži uz čelnike HNS-a i splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, već je utakmicu pratio s istočne tribine.

14.11.2020., Split - Derbi utakmica 1 HNL za juniore izmedju HNK Hajduk i GNK Dinamo na pomocnom terenu u Poljudu. Luksa Jakobusic Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon objave audiosnimke na kojoj se čuju teške uvrede upućene Duplančiću i kompletnoj hajdučkoj zajednici, iz splitskog kluba su neslužbeno kontaktirali s novinarom, a to nije napravio zasad nitko iz HNS-a, kao ni sudac Bebek.

Uz sankcije HNS-a, a jasno je da će one bez obzira na pravilnik ovisiti o volji Izvršnog odbora ili, preciznije, nekoliko najutjecajnijih ljudi u Savezu, Bebeku prijeti i sudski postupak o kojem razmišlja dugogodišnji splitski novinar i Hajdukov kroničar te suvlasnik Dalmatinskog portala. Za njegovu karijeru bit će važnija odluka HNS-a koji razmišlja o drastičnoj kazni, a o tome svjedoči i ekspresna reakcija na webu Saveza te trenutačno stavljanje Bebeka na led, a Marića u vrlo delikatnu, kriznu situaciju. 

Podsjetimo, na kompromitirajućoj snimci čuje se glas, za koji se vjeruje da pripada Bebeku, koji govori: 

>> Poslušajte:

"Kažem ti, Livaja se okreće, ovaj diže ruke, dolazi do nekog kontakta. Livaja svoju nogu gura malo udesno, dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta. O. K., da, ali lagani kontakt i onda on sam sebi zapne nogu. Mislim, to što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt, ovaj... Da Livaja nije u principu u svojoj kretnji, jednako kako je ovaj došao do Livaje, došao i on do njega. Tako da, mislim, to meni nije kazneni udarac i ne može bit kazneni udarac. Odnosno, ako ga sviraš, može proć', ali mislim da to nije kontakt za prekršaj.

A ako ćemo mi ić' da bi zadovoljili, ne znam, Hajduk ili navijački puk Hajdukov pa da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu s 2:0 na Poljudu pa da onda nastavimo dalje, da možemo normalno sudit'. Ali, recimo, pričao sam s pet novinara splitskih i oni kažu da njima isto to nije dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni to nemaju muda napisat'. Blaž Duplančić je to što je, uvijek je bio isti takav i umrijet će takav. Onaj tko je malo duže u nogometu već je navikao na iste scenarije iz ove kuhinje dolje. Ma, nemam se snage više ni živcirat' da ti budem iskren."

Komentara 28

ST
stefj
09:55 30.09.2021.

He, he, i Bebeka je dohvatila politička korektnost. Protiv Hajduka se ne smije ništa reći. Što se tiče pritiska na novinare i suce, tu je potpuno u pravu, da nema sudaca i medija, Hajduk bi zadnje godine proveo u drugoj ligi... Inače OK, nije na sucu da iznosi ovakve tvrdnje javno, no ne vidim neki problem ako ih iznosi privatno. Ako je to on na snimci, bilo bi interesantno znati tko ju je snimio i kako je nastala, tko su mu bili sugovornici i sl... Ako je tu iznio nekom osobno mišljenje i ako to nije bio javni nastup, ne vidim zašto bi HNS pokrenuo postupak, bez obzira na medijski pritisak i pritisak Hajduka. Druga stvar je da ga više HNS ne bi delegirao za suđenja u 1. ligi i sl. to je ta politička korektnost... S time da se to dogodilo negdje vani, čovjek bi dao ostavku i ostavio se suđenja... No, da vidimo, nismo još čuli Bebeka...

SA
Sampei
10:52 30.09.2021.

Jajdučki progon sudaca koji pošteno sude prešao je sve granice!!! Podrška bebeku!!

KL
Klavocin
10:07 30.09.2021.

Sve je dobro rekao, hajduk samo kmeći i lobira preko izbornika dalića i saveza da se stalno radi pritisak na suce, da bi kmećavci bili prvi, ali bit će kad na vrbi iz raste grožđe, a ni tada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije