Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Ugarković: Socceroosi "preoteli" Hrvatskoj nadarenog igrača Osijeka

30.03.2014., stadion Gradski vrt, Osijek - MAXtv Prva liga, 28. kolo, NK Osijek - GNK Dinamo. Alen Halilovic i Steven Peter Ugarkovic.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
05.12.2014.
u 13:30

U dresu Australije želim na Olimpijske igre u Rio, kaže Steven za tjednik Max!

Nogometaši hrvatskih korijena stvarali su australsku nogometnu povijest, dovoljno je spomenuti imena Marka Viduke, Jasona Čuline, Marca Bresciana, Željka Kalca ili Mile Jedinaka, koji je kao kapetan predvodio Socceroose na SP-u u Brazilu... I u novoj generaciji australskog nogometa ne nedostaje Hrvata.

Steven Peter Ugarković, nogometaš Osijeka rođen u Sydneyju prije 20 godina, nastupio je za U23 selekciju Australije na nedavnoj turneji po Aziji. Nakon što je prije godinu i pol dana odigrao dvije utakmice za U19 reprezentaciju Hrvatske uplašili su se Australci kako bi mogli izgubiti još jednog talentiranog nogometaša koji je poslije Joea Šimunića, Joeyja Didulice i Anthonyja Šerića odlučio igrati za pradomovinu. Na temu "kako nam je promaknuo" ozbiljno su se tih dana bavili mediji "down under".

– Otišao sam iz Australije kao mlad nogometaš, možda su i zaboravili na mene dok nije stigao poziv za U19 reprezentaciju Hrvatske – kaže Ugarković.

Bio u Hajduku i Dinamu

Pa ipak su probali još jednom i dobili potvrdan odgovor.

– Kada mi je stigao poziv, nisam ga mogao odbiti. Takva se prilika ne dobiva svaki dan – kaže mladi veznjak, jedan od tek desetorice među 22 mladih australskih reprezentativaca s iskustvom igranja u Europi.

U šest dana mladi socceroosi odigrali su čak tri prijateljske utakmice (protiv Brazila, Kine i Južne Koreje), Ugarković je nastupio u svakoj, u posljednje dvije bio je starter, a protiv Korejaca jedan od najboljih pojedinaca na terenu i time je vjerojatno "kupio" mjesto u veznom redu pred kvalifikacije za OI u Riju 2016. koje australsku U23 selekciju očekuju sljedeće godine.

– Još nije ždrijebano s kime igramo, ali nadam se novom pozivu – ne krije.

Izbore li Australci nastup u Riju, to će im biti čak šeste od posljednjih Igara. Utakmice će se igrati na pet stadiona izgrađenih za SP, a finale na Maracani.

Znači li to da je odabrao reprezentaciju za koju će vezati budućnost?

– Ne znači to ništa, sve dok ne odigram utakmicu za seniore. Sve je još otvoreno – kaže Ugarković koji je bio u tri kluba iz velike četvorke hrvatskog nogometa. Trenirao je, naime, kraće vrijeme i u Hajduku, a potom i u Dinamu.

– Prvi sam put u Hrvatskoj bio kada sam imao 13 godina. Sydney je napravio gradsku reprezentaciju, igrali smo protiv engleskih i francuskih momčadi, a tada sam tjedan dana ostao trenirati u Hajduku.

Ni u Maksimiru se, zbog papira, nije mnogo dulje zadržao.

– Bio sam u Dinamovu kampu u Australiji, zadovoljio i poslali su me u Zagreb. Trenirao sam s modrima tri tjedna, ali kako zbog godina nisam mogao potpisati ugovor vratio sam se kući.

Za treći dolazak u Hrvatsku najzaslužniji je bivši igrač Osijeka Davor Bajsić koji je karijeru završio upravo u Ugarkovićevu matičnom klubu Sydney Unitedu.

– Igrao sam u Sydney Unitedu kada je Bajsić došao kao trener. Nakon što sam odradio sezonu kod njega, rekao mi je da mi ne bi bilo loše probati u Osijeku.

San je igrati u Engleskoj

U Gradskom vrtu odlučili su strpljivo pričekati šest mjeseci do Ugarkovićeve punoljetnosti i potpisati s njime.

– Odmah te sezone s juniorima sam osvojio naslov prvaka, a već sljedeće potpisao profesionalni ugovor. Evo teče mi već druga sezona u seniorima – kaže Ugarković koji je do sada za bijelo-plave odigrao 34 utakmice, a u statističkim kolonama uz 1805 minuta na terenu ima dva pogotka i asistenciju.

Priznaje da mu je početak bio težak, sa 17 je sam otišao na drugi kraj svijeta.

– Sva mi je rodbina ostala dolje, osim strica koji je u Đakovu i koji mi dosta pomaže. Otac je rodom iz Slunja, a majka se rodila u Australiji. Nisam znao jezik, niti imao prijatelje, ali brzo sam se navikao. Primili su me i klub i ekipa, jako sam zadovoljan Osijekom.

Pokriva nekoliko pozicija u vezi, prirodno mu je mjesto korektora sredine terena.

– Najdraže mi je igrati zadnjeg veznog – priznaje Ugarković.

Jedan je san, igranje u Europi, ostvario, a svoju veliku želju ne krije:

– Volio bih jednom igrati u Engleskoj.

Tako bi nastavio stopama jednog od nogometnih uzora, Mile Jedinaka.

– Rođeni smo u istom gradu, odrasli u susjedstvu, počeli u istom klubu. Bilo bi lijepo imati karijeru poput njegove – zaključio je mladi nogometaš Osijeka.

>>Kraj velike karijere: Šimunić od Australije do – Opatije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije