Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na istom valu

Stvari su se počele mijenjati, došle su nove rukometne snage

26.01.2020.
u 17:07

Portugal je pak malo drukčija priča, a zanimljivo je da su fantastične rezultate ostvarili sa samo dva internacionalca, dok su glavninu reprezentacije činili igrači iz portugalskih klubova

Rukomet je dugo slovio za sport u kojem se ništa znatno ne mijenja, u kojem već godinama dominiraju jedna te ista lica i medalje osvajaju iste reprezentacije.

No, stvari su se počele mijenjati, a ovo je prvenstvo svakako možda i točka prijelomnica jer teško se sjetiti kad smo u istom valu vidjeli tako puno novih, zanimljivih lica u važnim ulogama.

>> Stockholm u crveno-bijelim kvadratićima: 'Ovdje nitko nije normalan'

1/19

Počevši recimo od reprezentacije Portugala koja je rijetko, ali baš rijetko dolazila na velika natjecanja, a sad je napravila “nemoguću” senzaciju izbacivši s Europskog prvenstva veliku Francusku.

Mađarska je pak redoviti sudionik velikih natjecanja, ali godinama si s lakoćom unaprijed mogao predvidjeti i kako će igrati i koji će rezultat ostvariti. No, sad se pojavila s jako velikim brojem novih lica, mladih igrača poniklih u vlastitim školama iz cijele Mađarske.

Nema sumnje da su rezultati mađarskih klubova u Europi znatno podigli zanimanje mladih za taj sport, pa bi Mađari u godinama koje slijede tek mogli početi ubirati plodove rada.

Izmaknuo im je plasman u polufinale, ali igrati na toj razini s vanjskom linijom Györi (22 godine) – Szitha (21) – Mathe (20), dovoljno govori o odlučnosti Mađara da u godinama koje slijede igraju važnu ulogu na velikoj sceni.

O svemu tome porazgovarali smo s hrvatskim trenerom na radu u Mađarskoj Zdravkom Zovkom, osvajačem brončane medalje s Hrvatskom na prvom Europskom prvenstvu u povijesti odigranom 1994. godine baš u Portugalu.

Mađari ugodno iznenadili

– Nagy Laci dobio je ulogu direktora reprezentacije, a priliku je pružio trenerima Istvánu Gyulasu i svom suigraču Chemi iz Veszpréma. Evidentan je napredak, reprezentacija Mađarske bila je ugodno iznenađenje i to nije ništa čudno jer se u Mađarskoj ulaže u rukomet i radi se vrlo profesionalno. To pokazuju rezultati. Konačni je rezultat na kraju realan, ali izbacivanje Danske u prvom krugu nešto je što nitko nije očekivao. Šteta što Bodo i Lekai nisu bili tu jer bi onda s njima dvojicom iskusnijih bili itekako opasniji i u ovim utakmicama koje su izgubili. U svakom slučaju dobro je da su se pojavili s nekim novim licima, a toj vanjskoj liniji priliku su dali u mađarskim klubovima u dobi kad su imali 18-19 godina.

Portugal je pak malo drukčija priča, a zanimljivo je da su fantastične rezultate ostvarili sa samo dva internacionalca, dok su glavninu reprezentacije činili igrači iz portugalskih klubova.

– Iskusna su ekipa jer imaju puno više igrača u tridesetima. No, i Portugalci jako dobro rade s mladim, imaju odlično 1998. i 1996. godište i može se očekivati da će u dogledno vrijeme ići samo prema gore. To pokazuju i rezultati u Ligi prvaka gdje, primjerice, Porto pobijedi Kiel. Iznenadilo me da su do savršenstva razradili igru 7 na 6, mislim da su uz našu reprezentaciju te situacije rješavali na najbolji način od svih reprezentacija. Osobno mi se ne dopada ta opcija, ali treba poštivati kako to igraju.

>> Pogledajte galeriju hrvatskog slavlja nakon ulaska u finale

1/19

Norveška više nije iznenađenje, njezin “novi val” drma Europu već neko vrijeme.

Bolja igra nego prije 10 godina

– Razgovarao sam o tome sa Željkom Tomcem. Oni su još u vrijeme Hedina imali jedan sastanak na kojem su utvrdili da moraju popraviti stvari u muškom rukometu koji znatno rezultatski kaska za ženskim u zemlji. Jako su puno radili i na testiranjima i na odigravanju jakih utakmica sa svim mogućim suparnicima kako bi podigli novu generaciju koja bi mogla dominirati godinama predvođena Sagosenom – kaže Zovko koji ističe zadovoljstvo plasmanom naše i slovenske reprezentacije u polufinale. Slovenci već godinama njeguju dobar rukomet.

– To samo potvrđuje da se i na našem prostoru igra dobro. Opet smo se našli u završnici, a nema recimo zemalja poput Danske i Francuske koje su istinske velesile. Mislim da smo i na ovom prvenstvu gledali dobar rukomet, kvalitetan, da su se pojavile nove reprezentacije i zaista nemamo razloga biti nostalgični. Mislim da se igra bolji rukomet nego prije deset godina, a jedino bih možda mijenjao neka pravila, primjerice ono da suci odlučuju o dužini napada. Vjerujem da bi semafor za ograničenje napada na 35 ili 40 sekundi pomogao i rukometu i sucima.

>> Pogledajte što Domagoj Duvnjak kaže uoči finala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije