Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dominacija Cibone u NLB ligi

Rozić: Nikad nismo imali bolje odnose u sastavu

'Sport 17. 11. 2009. Hrvatska, Zagreb, Savska ulica, dvorana KK Cibone Drazen Petrovic. Kosarka, NLB liga 08. kolo, Cibona - Buducnost iz Podgorice.  Luksa Andric, Vitakovac Cedomir. Photo: Sanjin Str
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
19.11.2009.
u 13:52

- Nikad u mojih šest sezona u klubu Cibona nije igrala bolje u obrani. Naše je geslo: ako već izlaziš na teren, daj sve od sebe ili nemoj ni izlaziti, kaže Rozić.

Premda njihov trener Velimir Perasović stalno govori "imat će ova mlada momčad i loših dana", cibosima se to u NLB ligi još nije dogodilo. Za njima je već osma žrtva (Budućnost) njihove odlične obrane, jedine formule uspješnosti za tu atletsku momčad.

Budući da nemaju klasičnog razigravača, cibosima je postavljeni napad za dvije ocjene slabiji od defenzivnog bedema, no upravo žestoka obrana omogućuje vukovima lakoću igranja. Kad presječete i oduzmete dovoljno puta loptu i organizirate kontru, onda se i napadači ohrabre, kao što je to u igri s Budućnosti bio slučaj s centrom Andrićem.

A gospar Lukša je za tu utakmicu bio upitan zbog visoke temperature, pa je zato i bio tako "užaren" u igri.

Ne ovisimo o pojedincima

Od svih cibosa u klubu je najduže Marin Rozić. Vrijednome kapetanu teče šesta sezona pod tornjem, pa valja čuti njegovu analizu razloga neočekivane uspješnosti.

– Nikad u mojih šest sezona u klubu u momčadi nisu bili bolji odnosi među igračima. Oni su naša baza baš kao i obrana zahvaljujući kojoj ne ovisimo niti o šutu a niti o jednom igraču (kao lani o Prkačinu i Andersonu, napa a.). Tomas je igrač koji individualnom klasom može sam prelomiti utakmicu, ako to već nije učinila obrana.

Sve to govori i o treneru koji je bio korektan rekavši igračima da imaju pravo gunđati zbog višestrukog kašnjenja plaća. Štoviše, rekao je i da mogu otići ako im to ugovor omogućava, ali da, dok su u momčadi, moraju trenirati punom snagom. Uostalom, i treneru kasne brojne plaće, ali radi svom snagom.

Pitamo Rozića kako to da klupska oskudica nije smanjila snagu volje potrebnu za takvu obranu.

– Istina je da čvrsta obrana traži veliku fizičku potrošnju, no mi znamo da nam to donosi pobjede i svi upiremo iz petnih žila pa to izgleda jako dobro. Bez obzira na veliko kašnjenje plaća, naše je geslo – ako već izlaziš na teren, onda daj sve od sebe ili nemoj ni izlaziti.

I Fiba priznala NLB ligu

Na ljestvici NLB lige, koju je priznala i Fiba Europe, hrvatski klubovi nakon osam kola konkurenciju gledaju s visoka. Cibona je prva (8-0), Zagreb dijeli drugo mjesto (6-2), Zadar je peti (4-3), a Cedevita sedma (3-5).

Mnogi se pitaju je li to pad dosad dominantnih srpskih klubova ili uzlet hrvatskih? Partizan je prodao petorku i više nije nedodirljiv, C. zvezda je u financijskoj krizi, a ostali tek stvaraju igrače (Hemofarm, FMP).

Osim toga, Zagreb i Cedevita su puno ulagali u posljednje dvije sezone, imaju najskuplje momčadi u svojoj povijesti, a Zadar je uvijek kandidat za vrh s domaćim terenom koji je ponajveća utvrda u ligi.

Pet prijava za novog direktora po natječaju još nije otvoreno. Ponude će biti otvorene sljedeći tjedan, ali bez obveze da se nekoga i izabere. Kako v. d. direktora Željko Jurenić ima ugovor na šest mjeseci, pod tornjem neće žuriti, tim više što radna zajednica nije primila plaću tri mjeseca, a za direktora treba osigurati 30.000 kuna bruto. Osim toga, što ako novi glavni sponzor poželi staviti svog čovjeka?

Nakon subotnjeg gostovanja kod Crvene zvezde, ne bude li do tada uplaćena ta jedna obećana rata plaće, moglo bi se opet otvoriti pitanje štrajka momčadi i mogućeg odustanka od puta u Lyon na utakmicu 5. kola Eurolige.

Za francuski Asvel igrat će i Rawle Marshall, Amerikanac koji je lani igrao za Cibonu, ali je iz nje potjeran zbog žestokog nasrtaja na Štembergera.

Ključne riječi

Komentara 1

TE
tetrijebzg
15:19 19.11.2009.

heja heja cibosi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije