Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za tjednik max

Posljednji Ivanov intervju: U Stockholmu su me toliko zavoljeli

Ivan Turina Max
Foto: Max!
1/3
02.05.2013.
u 10:27

Bivši Dinamov vratar netom prije smrti otkrio nam je da planira ostati u Švedskoj, trenirati mlade vratare u svom klubu AIK-u

Samo tjedan dana prije nego što nas je prerano napustio, Ivan Turina posljednji intervju za hrvatske medije dao je sportskom tjedniku Max. Prenosimo razgovor s Ivanom, objavljen u broju Maxa od 27. travnja...

Ivan Turina: U Stockholmu su me toliko zavoljeli da mi nude da nakon karijere budem trener vratara!

Bivši Dinamov vratar Ivan Turina (33) prije šest godina napustio je Maksimir i karijeru nastavljao u Grčkoj (Xanthi) i Poljskoj (Lech Poznan), da bi se prije tri godine skrasio u – Švedskoj! Standardni je vratar jednog od najboljih švedskih klubova, AIK-a iz Stockholma, a nedavno je produljio ugovornu obvezu za još tri godine!

– U klubu su zadovoljni, ja sam zadovoljan i lako smo se dogovorili – rekao je Turina i nastavio:

Protiv Syrianske 43.000 ljudi


– Na kraju prošle sezone dobio sam nagradu navijača za najboljeg i najpožrtvovnijeg igrača sezone. Klub je odmah reagirao i tijekom priprema u SAD-u ponuđen mi je novi ugovor s identičnim uvjetima i nisam previše razmišljao. Malo je danas klubova u Europi koji 33-godišnjem vrataru nude trogodišnje ugovore. A već imam ponudu da nakon prestanka branjenja ostanem u klubu i treniram mlade vratare – ponosno kaže Turina.

Prije mjesec dana počelo je švedsko prvenstvo, igra se u ritmu proljeće – jesen (bez stanke od 1. travnja do 3. studenoga), a AIK Stockholm igra na novom stadionu, vrijednom otprilike 200 milijuna eura.

– Mi smo 7. travnja odigrali prvu utakmicu u novoj Friends Areni, protiv Syrianske je na tribine došlo 43.000 ljudi, što je klupski rekord u posjećenosti domaćih utakmica! To vam je kao da utakmicu Dinamo – Zadar gleda 43.000 navijača! Stadion je otvoren 14. studenoga prošle godine utakmicom Švedska – Engleska (4:2), kad je Ibrahimović zabio četiri gola, tada je bio posve ispunjen, na tribinama bilo je 50.000 ljudi. Friends Arena je posve zatvorena, sjajan je doživljaj igrati na tom stadionu.

Što će biti sa starim AIK Solna stadionom, na kojem su također igrali reprezentacija Švedske i vaš klub?

– Taj je stadion već dio povijesti! Napola je srušen i počela je gradnja stambenog kompleksa.

Turina u Stockholmu živi sa suprugom Senkom i 20-mjesečnim blizankama Tiom i Tarom...

– Bit će sa mnom do lipnja, a onda se vraćaju doma, idu na more. Najviše mi nedostaje Zagreb i naše prekrasno more. No, ovdje ima dosta Hrvata, družimo se, iako ne kao u našoj zemlji. Ovdje ljudi rade od ponedjeljka do petka, ne ispijaju se kave kao kod nas. Društveni život malo “pati”, ali zato je standard visok...

Elfsborg ima velike ambicije

Aktualni je švedski prvak Elfsborg, klub koji je Dinamo prije devet godina izbacio u kvalifikacijama za Europsku ligu.

– Tada sam bio na plavoj klupi, no onaj Elfsborg nema nikakve veze s ovim današnjim! Ovaj je znatno jači, igra lijepo, zovu ga “švedska Barcelona”. Pokušavaju igranjem od noge do noge nadvisiti suparnika i uspješni su u tome. Uzeli su nedavno na posudbu našeg najboljeg igrača Bangauru, što govori da imaju velike europske ambicije.

Mogli bi se u pretkolu Lige prvaka sučeliti s Dinamom! Pratite li 1. HNL, je li Dinamo bolji od Elfsborga?

– Pratim sve. Sretan sam zbog Dinamovih dobrih rezultata. Jesu li plavi bolji? Hm... Pa, u dvije utakmice vjerojatno jesu, smatram da je omjer snaga otprilike 60:40 za Dinamo – kaže Turina te dodaje:

– Podari li ždrijeb plavima Elfsborg, neće to biti dobar izbor. Osim što imaju tehnički jake igrače i dobro izbalansiranu momčad, Elfsborgova je velika prednost i domaći teren. Taj klub igra na novom stadionu, Boras Areni (kapaciteta 17.000 gledatelja), s umjetnom travom! I to je njihova prednost u odnosu na ostale. Kad gostujemo u Elfsborgu, osjećamo se kao tenisač koji je s Roland Garrosa izravno došao u Wimbledon! Elfsborg gotovo svakome doma utrpa barem dva-tri gola, teško se priviknuti na tu brzu podlogu, na koju su oni navikli. Dinamo je prije godinu i pol igrao protiv Malmöa, a ovaj je Elfsborg svakako jači od onoga Malmöa, kojeg je Dinamo eliminirao (4:1, 0:2) u doigravanju za Ligu prvaka – smatra Turina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije