Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor košarkaša godine

Perasović: Hezonja je tjelesno moćniji i od Amerikanaca koje sam u karijeri vodio

05.02.2024.
u 09:48

Nekad je granica igračeva napredovanja bila oko 27 godina a sada je to na 30 i bit će zanimljivo vidjeti krajnji domet Ivice Zupca koji stalno napreduje, ističe ugledni trener

Velimira Perasovića (58), jednog od naših najuglednijih košarkaških trenera, dobili smo u dalekom Kazanju, nakon momčadskog treninga njegova Unicsa i prije njegova osobnog treninga u teretani. Prošla su vremena kada su dva treninga dnevno bili zlatni standard, sada najjači europski klubovi imaju jedan trening dnevno.

- Uz ovoliko utakmica i putovanja danas je teško trenirati dvaput dnevno. To možete činiti jedino u pripremnom razdoblju a kada počne sezona onda treninge organizirate drugačije.

Klub je to u kojem hrvatski stručnjak radi već treću sezonu i u kojem je svoj drugi europski zalet uhvatio njegov kandidat za hrvatskog košarkaša godine u 2023.

- U odličnom rezultatu Hrvatske na olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu najviše su sudjelovali Hezonja, Zubac i Šarić no ono što Mariju Hezonji daje prednost, kad gledamo cijelu godinu, jest njegova uloga u Realovu osvajanju Eurolige. Istina je, ja jesam za njega sentimentalno vezan jer je, igrajući za Unics, bio i najbolji košarkaš VTB lige. No, nakon toga je postao i zvijezda Reala s kojim je osvojio naslov prvaka Europe kada im je nedostajalo dosta igrača i kada nisu bili favoriti.

Mnogi će reći da je za sve ovo što se sa Hezonjom događa najzaslužniji upravo Perasović koji ga je uveo u europski stil košarke.

- To je tjelesno najtalentiraniji igrač kojeg sam ikad imao, moćniji čak i od Amerikanaca koje sam vodio, a i tehnički je dosta dobro obučen a ima i višak volje za rad. On je igrač koji može dati koš na razne načine i bilo je bitno da u tome ne izabere onaj najlošiji. A da bi prihvatio rezon puno smo gledali video u čemu je dosta pomogao i moj pomoćnik Mile Karakaš. Mario je bio receptivan i onog časa kada je počeo razmišljati tako postao je nezadrživ. On može zabiti koš s deset metara ali i preko bilo koga okrenut leđima košu. On je igrač koji može braniti svih pet pozicija, nitko njega ne može ugurati pod koš, pa smo s njim u obrani preuzimali. On je dominirao u ligi, VTB, u kojoj je tada igralo 25 igrača koji danas prednjače u klubovima Eurolige. Od dečka s kojim je rijetko tko volio igrati postao je igrač kojeg svi obožavaju.

U svom ekspozeu ustvrdio je naš anketirani sugovornik i sljedeće:

- Mario je u NBA ligu otišao prerano i sada je vrijeme da se vrati i napravi iskorak koji nije mogao s 20 godina. Meni je čudno da on nije u NBA ligi i da ne igra za ugovor od 100 milijuna eura. Pa tamo neki bitno lošiji igrači od njega zarađuju šest-sedam puta više od njega. No, njega očito to ne zanima toliko, on želi igrati. 

Na drugo mjesto svoje rang-liste, Peras je stavio 26-godišnjeg centra LA Clippersa.

- Ivica Zubac je ipak imao bolju NBA sezonu od Šarića. Osim toga, jako mi se svidjelo to kako je prošlo ljeto igrao za reprezentaciju. Kada se igra bazirala i na njemu pokazao je i napadački kapacitet. Ja bih rekao da Zubac svake sezone napreduje i igra sve bolje. Nekad je granica igračeva napredovanja bila oko 27 godina a sada je to na 30 i bit će zanimljivo vidjeti njegov krajnji domet.

U procjeni vrijednosti dometa u prošloj godini slijedi Dario Šarić:

- Dario ima uzlaznu putanju i ako ga ozljede mimoiđu on ima kapacitet da bude vođa reprezentacije. To je idealna pozicija za njega no mora biti fit. Njemu treba dati loptu da kreira s pozicije visokog igrača ali i da može koju šutnuti izvan rezona. To je igrač koji mora imati slobodu u igri malo veću nego drugi i on je tu slobodu koju je dobio od izbornika iskoristio.

Slijede dosadašnji višestruki laureat te igrač koji je upravo otišao preko Atlantika. 

- Bojana Bogdanovića, zbog ozljede, nije bilo veći dio godine a Karlo Matković je igrač s najvećim napretkom u jednoj godini od svih hrvatskih košarkaša.

Šteta je što na Matkovića izbornik Sesar neće moći računati u kvalifikacijama za Eurobasket ali mu se nadamo na ovoljetnom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

- Hrvatska je odlično igrala u Istanbulu gdje je, u ključnoj utakmici, dobila jako talentiranu Tursku koja ipak nije razina Grčke i Slovenije koje nas čekaju kao prepreke. Ono u Istanbulu bio je veliki pomak koji nas je ugodno iznenadio a sada nam dolaze dvije izrazito jake reprezentacije no na muci se poznaju junaci. Mislim da košarkaška javnost shvaća koliko je to velik izazov i da će razumjeti ako se ne kvalificiramo za Pariz no pitanje je hoće li to razumjeti ostatak sportske javnosti. Znate kako je kod nas, ako ne prođeš, ako ne napraviš nešto veliko, nitko te ne šljivi. 

Aktualnog hrvatskog izbornika Josipa Sesara bivši izbornik drži za trenera koji spada u trenerski naraštaj koji obećava.

- Sesar se već nametnuo kao izbornik no tu su još trojica jako talentiranih trenera a jedan od njih je moj pomoćnik Mile Karakaš koji ima neiscrpnu želju da napreduje i kojeg se mora vratiti u hrvatsku košarku. Druga dvojica su Ivan Tomas i Dino Repeša za kojeg se vidi da je imao od koga učiti.

A Repeša junior je i trener njegovu sinu Ivanu.

- Pratim sve njegove utakmice. Ivanu je važno da igra i da se razvija, novac mu nije primaran i to je bila osnova odluke da zaigra za Cibonu. No, nisu svi u situaciji da mogu živjeti bez da prime plaću, neki imaju i obitelji. To stanje s Cibonom se mora riješiti.

A ti problemi dvostrukog prvaka Europe nisu od jučer.

- I u moje vrijeme kad sam vodio Cibonu, a to je bilo prije 15 godina, bilo je problema i to se taložilo. Cijela hrvatska košarka očito nije svjesna koliko je i za nju loše ovo loše Cibonino stanje. Taj klub je proizvodio igrače i trenere, imao je status. Nadam se da će ljudi koji ga danas vode iznaći načina.

Svjestan je ugledni trener i negdašnji hrvatski olimpijac, član srebrne olimpijske vrste iz Barcelone, u koliko je nezahvalnoj situaciji mladi Cibonin trener Repeša.

- Ja nikad nisam bio u takvoj situaciji da za jedno natjecanje imam samo pet seniora i mogu misliti koliko je to nezahvalna situacija. Ono što se meni dogodilo jest da sam u Euroligi imao na raspolaganju devet stranaca a da sam za utakmice VTB lige pripremao njih šest.

A sa svojim klubom Perasović je prošle sezone bio prvak VTB lige a trenutno je na ljestvici drugi iza moskovskog CSKA kojeg je, ove nedjelje, njegova momčad nadjačala (83:73) na gostovanju u Moskvi.

- Mislim da je ove sezone VTB jača nego lani jer je došlo puno dobrih Amerikanaca. S obzirom na to da se ne igra Europa stranci se plaćaju malo više. Mi smo možda nešto malo slabiji u odnosu na prošlu sezonu no borimo se. 

A jedan od suparnika mu je i sunarodnjak Dražen Anzulović koji je prošlo ljeto preselio iz Jeniseja u Samaru.

- Zula i ja često se čujemo. On ima ovdje dobar imidž. Iskusan je trener i doveo je dobre Amerikance i složio momčad koja igra dobru košarku - kazao je Perasović.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije