Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neka visi

Pedrov učitelj hrvatskog: Ni šišanje ne zna naručiti

Pedro Morales
Željko Hladika
26.10.2010.
u 08:27

- Morales mi je rekao da mu je hrvatski pretežak - kaže čileanski Hrvat Ivo Fistonić.

Čileanac Pedro Morales (25) na najboljemu je putu da uđe u Dinamovu antologiju, igrač o kojemu će se pričati desetljećima, posebno ako plavi zbog njegovoga neznanja hrvatskoga jezika ispadnu iz Europe.

Takva bizarnost, da igrač u ključnom trenutku europske jeseni ne zna suigraču prenijeti trenerove upute, u rangu je legende o Zambatinoj prevari iz 1967. godine, kada je Dinamov kapetan skočio i počeo slaviti čim je novčić pao na travu, kada se u Kupu sajamskih gradova odlučivalo o prolazu protiv češkoga Brna.

Dva mjeseca učenja

Ni Vahid Halilhodžić nije se u bogatoj karijeri susreo s takvom lijenčinom, tipom koji u dvije i pol godine u Zagrebu nije naučio više od tri riječi hrvatskoga.

Potvrdio nam je to nekadašnji Pedrov učitelj hrvatskoga, čileanski Hrvat Ivo Fistonić Kosanović, koji danas živi u Beču.

– Moralesa sam učio hrvatski prošli semestar, to je trajalo dva mjeseca, tri puta tjedno. I to je bilo sve, jer on nije htio dalje učiti hrvatski. Kazao je da mu je pretežak. Jednostavno, Pedro ne voli učiti, niti pisati domaće zadaće, jer to nije za njega. Nije ga zanimalo, nije mu se dalo – kazao je Fistonić.

Mislite li da je u međuvremenu napredovao u hrvatskome?

– Ne, nije, jer se druži samo s Južnoamerikancima, koji ipak dobro govore hrvatski, što je normalno i lijepo kad u Zagrebu žive toliko dugo. Ali, za Pedra bih rekao da ne govori ništa. Stalno me zvao za prevođenje, čak i kad je išao u kupnju ili kod frizera – zaključio je Fistonić.

Na žalost, Pedro Morales u Dinamu je izgubio sve kredite i iako je Mamić, nakon Zajecova otpisivanja, uložio golemi napor da bi ga nametnuo Halilhodžiću, sada shvaća da za Čileanca nema više nade. Što će Dinamu uopće igrač kojega taj klub uopće ne zanima i jedva čeka da digne sidro!

Moralesov težak karakter još prošloga proljeća bio je uzrok zahlađenja odnosa s Leandrom Cufréom i Luisom Ibañezom, s kojima je bio nerazdvojan, dok ga je Zajec sankcionirao nakon utakmice s Rijekom, izvukavši ga iz igre u 50. minuti zbog Pedrova prenemaganja na travnjaku. Ubrzo je uslijedila Mamićeva protuofenziva te ekspresno vraćanje Moralesa u momčad čim je Zajec otišao.

Mamićeva reakcija bila je shvatljiva zna li se da se radi o jednom od najskupljih igrača. Zar da Čileanac s ugovorom od 400.000 eura, koji je u prošloj sezoni bio najbolji Dinamov igrač, odjednom "ispari" iz trenerovih planova? Naravno da je zbog toga "ispario" trener...

No, kako Mamić svaku Vahinu doživljava kao Sveto pismo, tako će morati prihvatiti i činjenicu da Morales sada doista više nije važan. I pritom nije presudno što više nije u top-formi, nego zato što se karakterom ne uklapa u okruženje.

Bez gola u 89 utakmica

Suprotan je slučaj Argentinca Adriana Calella, najvećega promašaja u novijoj Dinamovoj povijesti, igrača koji u 89 utakmica nije zabio gol, a plavi su ga platili 2,2 milijuna eura. Simpatični, tihi i skromni Adrian nikada nikome nije stao na žulj, a, na žalost, nije naškodio ni Dinamovim suparnicima. Za njega je ova konkurencija prejaka, osobito nakon pojave izvrsnoga 19-godišnjaka Arijana Ademija. Calello bi mogao put Kajzerice, iako je upitno bi li se i ondje mogao nametnuti kraj goropadnoga Sopića. Izglednijom se čini posudba u Argentinu.

Ključne riječi

Komentara 17

LU
luanti
08:40 26.10.2010.

ma ovaj Dasović pametan neki novinar sve zna

FC
fcod
10:10 26.10.2010.

vidi se po frizuri

Avatar Svećenik
Svećenik
20:00 26.10.2010.

hotfishlake kako je tebi lijep. sve je jednostavno. i partugalci i šapnjolci se razumiju ko da je jedan jezik. imaš još kakvu umoserinu ili si za danas gotov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije