Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZELENJIVANJE PODRUČJA

Parižani će uoči Olimpijskih igara preurediti Elizejske poljane

Pariz
CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
18.05.2022.
u 16:15

Očekuje se da će radovi na jednoj od najpoznatijih avenija na svijetu, procijenjeni na 26 milijuna eura, početi za nekoliko tjedana.

Pariz će biti domaćin sljedećih ljetnih Olimpijskih igara 2024. godine, a vlasti namjeravaju preurediti Elizejske poljane jer je gradonačelnica francuske prijestolnice Anne Hidalgo rekla da će uvelike smanjiti prostor za automobile i učiniti područje zelenijim.

Oko Slavoluka pobjede, koji je na vrhu polja, proširit će se pješačka zona, a na kraju dva kilometra duge avenije, uz Place de la Concorde, uredit će se vrtovi. Time će se stvoriti hektar i pol zelene površine, posaditi će se stotine stabala, grmova i cvijeća, tvrdi agencija AFP.

Očekuje se da će radovi na jednoj od najpoznatijih avenija na svijetu, procijenjeni na 26 milijuna eura, početi za nekoliko tjedana.

Elizejske poljane postoje od 1670. godine, a obnovio ih je sredinom 19. stoljeća barun Georges-Eugene Haussmann, koji se kao arhitekt pobrinuo i za preobrazbu cijelog Pariza pod Napoleonom III. Poljane su stoljećima poprište velikih događaja u francuskoj i svjetskoj povijesti, brojnih proslava, mimohoda, prosvjeda i drugih sretnih i manje sretnih događaja.

Mnogi Francuzi vjeruju da su zbog prometa i luksuznih dućana izgubili izvorni šarm u posljednja tri desetljeća te da su namijenjeni samo elitnim turistima, no sadašnji plan obnove podijelio je i građane, a neki se protive da se promet "skoro izbacuje" s avenije.

OI u Parizu održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije