Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI GODINE BEZ MATIJE I OSKARA

Noć koja je uzela dva mlada života: Obožavali su sport, živjeli za Dinamo i Hrvatsku

Foto: Privatna arhiva
1/19
04.06.2021.
u 09:55

"Matija ga je jako volio, cijenio je njegovu požrtvovnost i predanost, zbog toga ga je priključivao kadetima iako je on bio pionir. Za nagradu ga je znao i voziti kući"

Tri su godine prošle od stravične nesreće koja je u suze natjerala cijelu naciju. Na autocesti, nešto iza ponoći, praktički pred kućnim pragom zauvijek su ugašena dva mlada života. 

Oko 1:30 po noći na autocesti A1 iz smjera Jastrebarskog prema Zagrebu došlo je do teške prometne nesreće u kojoj su smrtno stradali igrač i trener kluba Matija Capar (34) te kadet Oskar Kadrnka (15). Automobilom u kojem su bile četiri osobe upravljao je Matija Capar kojeg je svladao umor, zbog čega je počeo lagano skretati udesno.

Oni su se vraćali s turnira na kojem su kadeti Futsal Dinama osvojili treće mjesto. Capar je bio bivši futsal reprezentativac koji je u 41 nastupu za Hrvatsku zabio pet golova. Naslove prvaka  osvajao je s Promet Orkanom, Nacionalom te Alumnusom, a u Futsal Dinamu bio je od 2015. Bio je i trener kadetske momčadi za koju je igrao i tragično preminuli Oskar Kadrnka. 

Popularni Capi osvojio je i nevjerojatnih sedam Kutija šibica, najpoznatijeg malonogometnog turnira u državi, ali i šire. No, baš u noći kada je osvojio sedmu, preminuo je njegov prijatelj, još jedan futsal igrač i jedan od osnivača Futsal Dinama Mate Čuljak, a Capar je kasnije rekao:

– Sve bih Kutije dao samo da se Čuljo vrati.

O veličini Matije Capara kao osobe svjedoče svi koji su ga znali. Skroman, samozatajan, uvijek nasmijan, pravi sportaš. Nije pio, nije pušio. Obožavao je svoju Trešnjevku, Dinamo, Hrvatsku i futsal. Često je organizirao i turnire u sklopu svoje župe Sv. Josipa koja sada radi turnir njemu u sjećanje. 

Matija je jako cijenio i Oskara. Dečka koji je upravo na tom posljednjem turniru na kojemu su bili oduševio svoga trenera. Zabio je odlučujući pogodak kojim je Dinamo osvojio treće mjesto. Za nagradu se mogao voziti s njim kući u automobilu, a ne u kombiju s ostatkom momčadi. Nažalost, kući nikada nije stigao. Bilo mu je tek 15.

– Oskar je bio iznimno talentiran dječak, na svakom se treningu vidjelo koliko mu Dinamo znači. Iako je živio na Kvatriću, trudio se uloviti vremena i trenirati na Črnomercu. Matija ga je jako volio, cijenio je njegovu požrtvovnost i predanost, zbog toga ga je priključivao kadetima iako je bio pionir. Za nagradu ga je znao i voziti kući, a ovoga puta, nažalost, to je ispalo tragično – rekao nam je nakon te tragedije Juraj Čosić iz Futsal Dinama.

Glavni krivac za prometnu nesreću nisu ni alkohol, prebrza vožnja, nego jednostavno – umor. Naime, futsalovci su u nedjelju rano ujutro krenuli put Šibenika, tamo proveli cijeli dan te se zatim kasno navečer zaputili natrag u Zagreb.

– Oni su na turnir išli jednim kombijem i jednim automobilom. Na putu u Šibenik Oskar se vozio u kombiju, a nakon što je zabio taj gol, kao nekakvu, ajmo reći, nagradu dali su mu da se natrag vozi u automobilu s trenerom koji ga je trebao i odbaciti do kuće – govori Oskarov otac, inače prvi Hrvat koji je uspješno uspio završiti čuveni reli Pariz – Dakar. Tragično preminuli mladić sjedio je na stražnjem sjedalu iza vozača, a s njima dvojicom u automobilu još su bili i djevojka Matije Capara koja je sjedila na suvozačkom sjedalu te Oskarov maloljetni suigrač. Ona je u nesreći slomila nogu, a Oskarov prijatelj praktički je prošao bez ozljeda.

– Legenda? Ma nisam ja legenda, nisam najbolji, ja sam svugdje samo jedan kotačić – rekao je nakon osvajanja sedme Kutije šibica, a baš ta rečenica pokazuje njegov karakter. 

Zanimljivo, posljednja je objava na društvenim mrežama Matije Capara za života bila pjesma Prljavog kazališta ''Heroj ulice'', a Capi, kako su ga prijatelji zvali je objavio stihove:  "Uvijek sam sanjao da sam ja heroj. Ne kao James Bond, prokleti tajni agent. Želio sam biti heroj ulice. Bar jedan dan, djevojko bar jedan sat..."

21.04.2017., Dom sportova, Zagreb - 1. HMNL, FC Nacional Zagreb - Futsal Dinamo. Rok Mordej, Matija Capar, Goran Skoric. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije