Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJ KRALJICE SPORTOVA

Niekerk: Nije bilo smisla da na kraju Boltu oduzmem zlato

Wayde van Niekerk
Reuters/PIXSELL
05.08.2017.
u 08:16

Bolt je ove sezone doista trčao malo. Samo dvije utrke. Jasno, u objema je pobijedio, prvo na mitingu u Kingstonu, a potom na mitingu Dijamantne lige gdje je trčao 9,95 što je tek sedmi rezultat sezone na svjetskoj tablici.

Kada je Carl Lewis treći put zaredom osvojio naslov svjetskog prvaka na 100 metara, svi su govorili da taj pothvat neće moći nitko dostići. No samo deset godina nakon Lewisove treće krune novi Amerikanac došao je do tri uzastopna slavlja na 100 metara – Maurice Greene.

A Usain Bolt imat će večeras priliku priključiti se ovom dvojcu po broju uzastopnih pobjeda. Ne treba zaboraviti da Bolt već sada ima tri svjetska naslova, ali ne u nizu. Nakon pobjede u Berlinu 2009. godine, dvije godine kasnije pobijedio je Blake. Bolt nije ni završio utrku jer je bio diskvalificiran zbog nepravilnog starta.

Dvanaest svjetskih prvaka

Ukupno je 12 atletičara osvajalo naslove svjetskih prvaka. Najuspješniji su bili američki sprinteri (Lewis, Greene, Gatlin, Gay, Mitchell) koji su osvojili ukupno 21 medalju od čega osam zlatnih. Slijede Jamajčani (Bolt i Powell) s devet medalja, od čega četiri zlatne.

Wayde van Niekerk
1/14

– Jasno da ću navijati da barem jedan Britanac bude u večerašnjem finalu. Imamo dvojicu koji su ove sezone trčali ispod deset sekundi – Ujaha (9,98) i Mitchelle-Blakea (9,99). Kada bi netko od njih dvojice istrčao moj rezultat iz Stuttgarta 1993. godine kada sam pobijedio s europskim rekordom (9,87, op. a.) to bi bilo za medalju – rekao je Linford Christie, 57-godišnji Britanac koji danas radi kao TV komentator.

Njegovih 9,87 i dalje je rekord Velike Britanije i to je trenutačno 27. rezultat svih vremena na 100 metara. Europski rekord “oteli” su mu za jednu stotinku sekunde Portugalac Francis Obikwelu i Francuz Jimmy Vicaut. Uz to što je imao sjajnu karijeru, Christie je britanskim novinarima, posebno tabloidima, bio izuzetno zanimljiv. Pogotovo kada je njegova nećakinja Rachel postala Miss Engleske pa je kasnije vratila titulu, a bile su ga pune novine kada je skrivio automobilsku nesreću u svibnju 2010. godine. Vozio je krivom stranom ceste i sudario se s taksijem.

Coleman najbrži u 2017.

– Ako me pitate tko će večeras slaviti, odgovor je samo jedan – Bolt. Bez obzira na to što nije puno trenirao i nastupao ove sezone, jednostavno ne vidim nijednog sprintera koji bi mu mogao uzeti zlato – istaknuo je Christie.

Bolt je ove sezone doista trčao malo. Samo dvije utrke. Jasno, u objema je pobijedio, prvo na mitingu u Kingstonu, a potom na mitingu Dijamantne lige gdje je trčao 9,95 što je tek sedmi rezultat sezone na svjetskoj tablici. Brži od njega ove sezone bili su Amerikanci Christian Coleman (9,82), Cameron Burrell (9,93) i Christoper Bletcher (9,93), njegov sunarodnjak Yohan Blake (9,90) te Južnoafrikanci Akani Simbine (9,92) i Wayde van Niekerk (9,94).

– Svi su me nagovarali da se suprotstavim Boltu na 100 metara. Ne, nema smisla Boltu oduzimati slavu zadnje utrke. Moj je cilj svjetski naslov i novi svjetski rekord. Želim prvi trčati 400 m ispod 43 sekunde – rekao je Niekerk.

Što se tiče svjetskih rekorda na 100 metara, na utrkama na Svjetskom prvenstvu bilo ih je do sada ukupno četiri. Odnosno tri jer se svjetski rekord Bena Johnsona iz 1987. godine (9.83) kasnije brisao zbog dopinga. U povijesti SP-a svjetske rekorde rušili su Carl Lewis (9,93 1987. godine i 9,86 1991. godine) te Usain Bolt (9,58 iz 2009. godine). 

Komentara 2

GU
General_U
19:11 05.08.2017.

ajde nikerk ne piz.. pitanje je bi li na stotki uzeo medalju!!!

DU
Deleted user
16:15 07.08.2017.

Da, ali Carl Lewis je osvajao naslove kad su se SP u atletici održavala svake 4 godine, a ne svake 2, kao danas....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije