Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FARE

Na Jarunu obilježen tjedan protiv rasizma u nogometu

Nogomet
AFP
20.10.2011.
u 19:45

FARE-ov tjedan borbe usmjeren je na jačanje svijesti javnosti o problemima rasizma i diskriminacije na nogometnim terenima.

Udruga navijača nogometnog kluba Zagreb „Bijeli anđeli“ i Centar za mirovne studije su na zagrebačkom Jarunu u nedjelju 16. listopada, turnirom u malom nogometu po treći put organizirali obilježavanje FARE tjedan borbe protiv rasizma u nogometu u Hrvatskoj.

FARE-ov tjedan borbe usmjeren je na jačanje svijesti javnosti o problemima rasizma i diskriminacije na nogometnim terenima. Budući su rasizam i diskriminacija problem diljem Europe, ideja je da se u razdoblju od 12.-25. listopada putem širokog spektra inicijativa i aktivnosti adresiraju problemi unutar lokalnog kluba ili zajednice, a da se ujedno na europskoj razini predstavi jedinstven stav protiv rasizma i diskriminacije na nogometnim terenima.

Najčešći oblici diskriminacije koji se pojavljuju na nogometnim terenima i oko njih su seksizam, ksenofobija i homofobija. U tom pogledu ni Hrvatska nije iznimka te smo tom prigodom organizirali turnir u malom nogometu na kojem su ekipe bile: Bijeli anđeli, azilanti i tražitelji azila, Udruga mladih antifašista grada Zagreba „Antifa“, qSPORT i Centar za mirovne studije. Turnir nije bio natjecateljskog karaktera, već smo igru između timova različitih (diskriminiranih) skupina htjeli iskoristiti kao sredstvo za promoviranje socijalne integracije azilanata i tražitelja azila, naglašavanje bogatstva različitosti i poticanje većeg razumijevanja problema s kojima se pojedine skupine suočavaju.

Nogomet pruža jedinstvenu priliku za borbu protiv rasizma unutar stadiona, a (veće) navijačke skupine utječu na ponašanje velikog broja mladih ljudi koji se identificiraju s njima te zbog toga imaju priliku snažno utjecati na društvenu promjenu u svom okruženju. Zbog toga je šteta što se više nogometnih klubova, navijačkih udruga i drugih organizacija nije uključilo u obilježavanje ovog tjedna. Iduće godine planiramo ponovno obilježavanje FARE tjedan borbe protiv rasizma u nogometu te se nadamo da će nam se pridružiti više različitih timova.

Bijeli anđeli navijači su nogometnog kluba Zagreb, 11 godina službeno organizirani u udrugu, jednu od prvih takvog tipa u Hrvatskoj. Osim praćenja utakmica NK Zagreba, u svoj su statut ugradili i borbu protiv svih oblika diskriminacije na i oko nogometnih terena te promicanje navijačke kulture nenasilja i dijaloga, želeći s jedne strane aktivnijim pristupom smanjiti jaz nerazumijevanja između navijačke supkulture i društva općenito, a s druge pokazati da nogometni stadioni trebaju biti dostupni svima i biti mjesta veselja i druženja, a ne nasilja i mržnje. Zbog toga Bijeli anđeli surađuju sa mrežama poput FARE-a te FSE-a (Football supporters Europe), a kroz akcije poput ove žele svoja načela promicati u praksi.

FARE (Football Against Racism in Europe) je europska mreža organizacija koja se bavi ljudskim pravima kroz nogomet (antirasizam, tolerancija s obzirom na seksualno opredjeljenje i sl.). FARE je posvećen borbi protiv rasizma i ksenofobije u nogometu diljem Europe, prije svega kroz koordinirane akcije i zajedničke napore, na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Centar za mirovne studije (CMS) nevladina je, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje, aktivizam i rad na javnim politikama. CMS je izrastao iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji. Svrha osnivanja i djelovanja CMS-a jest promicanje i podupiranje vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštovanja ljudskih prava, snošljivosti te prihvaćanja razlika i različitosti. Program CMS-a koji se bavi problematikom azila usredotočen je na istraživanje zakonodavstva i prakse hrvatskih institucija, direktnu zaštitu ljudskih prava tražitelja azila, azilanata i neregularnih migranata te podršku njihovoj integraciji, suradnju s međunarodnim, regionalnim, nacionalnim i lokalnim institucijama i organizacijama, te obrazovanje građana i uključivanje u podršku tražiteljima azila i azilantima.

Ključne riječi

Komentara 1

CU
cupus
23:47 20.10.2011.

koisno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije