Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max! donosi

Manchester City za 413 milijuna eura slaže tandem iz snova - Messi i Guardiola

Messi Guardiola
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.12.2015.
u 21:19

Engleski izvori tvrde da je Pep već krajem studenog potpisao za Manchester City i da će idućeg ljeta naslijediti Pellegrinija Građani Argentincu nude čak 57 milijuna eura godišnje plaće, piše Max!.

Ne samo Josep Guardiola nego i Lionel Messi. To je pakleni plan vlasnika iz Abu Dhabija za osvajanje Lige prvaka u roku od godine i pol. Da bi ostvarili san zacrtan prije preuzimanja Manchester Cityja u ljeto 2008., zaključili su da moraju presaditi djelić Barcelone na Etihad.

Pepov engleski san

Prije tri i pol godine zaposlili su dvojicu ključnih operativaca iz Guardioline ere na Camp Nouu, Ferrána Soriana i Aitora Begiristaina, na mjestima izvršnog direktora i direktora nogometa. Nakon pripreme klupske strukture za najveća dostignuća, preostaju im samo dvije sitnice.

Još moraju popuniti ostale kućice križaljke s najboljim kadrovima: trenersku s Pepom i igračku s Messijem. S tandemom "Pepssi", uvjereni su, pokorit će nogometni planet – a možda uspiju sklopiti i raskošni sponzorski ugovor s proizvođačem osvježavajućih pića.

Guardiola je znatno bliži Cityju nego Messi. Bayernov je trener, čiji ugovor istječe 30. lipnja, povjerio prijateljima da će mu sljedeća postaja biti Premier League.

U konkurenciji Manchester Uniteda, Cityja, Chelseaja i Arsenala, čini se da su Građani s Etihada odnijeli pobjedu u trci za najprestižnijeg trenera današnjice. Engleski izvori tvrde da je katalonski stručnjak već krajem studenog potpisao za Manchester City i da će idućeg ljeta naslijediti Manuela Pellegrinija.

City je uvjerio Guardiolu s nevjerojatnom ponudom od 24 milijuna eura godišnje koja bi ga učinila najbolje plaćenim svjetskim trenerom.

Guardiola je tip koji planira dugoročno i ne odlučuje naprečac. S Bayernom je dogovorio suradnju u prosincu 2012., sedam mjeseci prije preuzimanja dužnosti. Bavarci su mu nedavno predočili ponudu novog ugovora, koja uključuje i potpunu kontrolu nad sportskim dijelom klupskog poslovanja. Pep ga nije potpisao, što govori u prilog zaključku da ne kani ostati na Allianz Areni.

Uspije li na proljeće ispuniti svetu misiju osvajanja Lige prvaka, koju su mu povjerili Karl-Heinz Rummenigge i Uli Hoeness, njegova će era na Allianz Areni zaslužiti naziv senzacionalne. No, i bez vrhovnog trofeja, u Münchenu je obavio dobar posao. Treća uzastopna Bundesliga već mu je u džepu, a u prve je dvije sezone pokupio i DFB kup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Uefin Superkup.

Dok je Guardiolin angažman isključivo pitanje pregovora Cityja i trenera, otkup Messijeva ugovora mnogo je teži zadatak. Argentinca s Barcelonom vezuje odštetna klauzula od 250 milijuna eura, no šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan vjeruje da bi se s Kataloncima mogao pogoditi i za 170 milijuna. Barca je dva mjeseca igrala gotovo besprijekorno bez svoje "desetke" zahvaljujući uspješnom prelasku na sustav s četiri vezna i Neymaru i Suárezu, koji su odradili i Messijev dio posla.

Treba li Barci Messi?

Cityjevi su se izaslanici navodno susreli s Messijevim zastupnicima obećavši mu basnoslovnu plaću od 57 milijuna neto – gotovo trostruko više od 20 milijuna koje prima u Barci. Ni to ne mora biti dovoljno bude li se Messi osjećao udobno i cijenjeno ondje gdje jest, no Arapi nedvojbeno računaju da će malom čarobnjaku dozlogrditi sudski proces koji protiv njega vodi porezna uprava, zbog nekoliko utajenih milijuna eura, koliko bi u Engleskoj zarađivao svakog mjeseca.

Otkad ga je šeik Mansour kupio prije više od sedam godina, City je kupio 46 pojačanja u vrijednosti od 980 milijuna eura počevši s Robinhom do ljetošnje prinove Raheema Sterlinga. Šoping će se nedvojbeno nastaviti jer idućeg ljeta na snagu stupa novi televizijski ugovor između Premier Leaguea i Sky and BT Sporta vrijedan 7 milijardi eura za svaku od iduće tri sezone. To znači da će svaki klub najvišeg engleskog nogometnog razreda po sezoni uprihoditi 350 milijuna eura. To će ionako bogatom Cityju omogućiti da svlada prepreku u vidu Uefina financijskog fair playa, koji brani klubovima da troše više nego što zarađuju. Zaštićeni tako uvećanim prihodima, Građani bi mogli uklopiti Messijevu odštetu i plaću u propise koje je 2009. progurao šef Uefe Michel Platini.

City se upravo osnažio još jednim adutom koji će mu pomoći da ostvari plan stvaranja najskuplje momčadi u povijesti. Šeik Mansour objavio je da je prodao 13 posto udjela u holdingu City Football Group (CFC) China Media Capitalu (CMC), konzorciju u vlasništvu kineske države, za 350 milijuna eura. Guardiola i Messi koštali bi City 413 milijuna eura na tri godine, računajući i 170 milijuna eura odštete Barci za Argentinca. Budu li Katalonci tražili maksimalne četvrt milijarde, iznos će se popeti na 493 milijuna. S novim prihodima, mančesterski će plavci biti sposobni pokriti taj trošak – i još će im ostati.

>> Ronaldo sa četiri gola srušio rekord! Real ponovio najuvjerljiviju pobjedu u LP

Komentara 5

PO
PowerPoint
00:11 10.12.2015.

Zaboravio je Ozren Podnar napisati, kako najveći dio ovog "paklenog plana" iskovanog u planinama Montserrata, da će 13 milijuna eura, od tih 413 biti iskorištenog za kupnju cijele sportske redakcije Večernjeg lista koja će po hitnom postupku dobiti UAE državljanstvo i postati dio carske sportske flote bogatih vlasnika Manchester Cityja.

SA
sasavt
22:24 09.12.2015.

odi.otizam čisti !

RI
rikavac
22:52 09.12.2015.

zalosno i smijesno kako se novci razbacuju a 50 zemlje gladuje. Kupit ce Pepa i Mesija?! Jel to Mesi moze sam igrat protiv sviju? Koja to ludost? Sta ce za Mesia trener? Mesi je van seriski igrac to nije sporno ali Mesi uza sebe ima Iniestu koji je naj bolji vezni igrac na svijetu,Mesi i Buseta cistaca koji mu cuva ledja i ima Neymara koji je igrac van seriski. A ko je Inesta Buskets i Neymar u Sityu? Nema ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije