Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča iz Maxa!

Lijevi bek uklet još od Jarnija: 'Imamo nekoliko perspektivnih mladih igrača'

07.10.2015., Zagreb - Na stadionu NK Zagreb u Kranjcevicevoj ulici hrvatska nogometna reprezentacija odradila trening pod budnim okom novog trenera reprezentacije Ante Cacica. Josip Pivaric, Sime Vrsaljko.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
05.09.2016.
u 15:48

Jedan od onih koji je u reprezentaciji povremeno uskakao u Jarnijeve kopačke bio je Mario Cvitanović (devet nastupa), danas vrstan trener Dinamovih juniora i druge momčadi

Stiže novi kvalifikacijski ciklus, a hrvatska reprezentacija još nema riješen problem lijevoga braniča. Ili, da baš ne budemo pregrubi prema uvijek pouzdanome i raspoloživome Ivanu Striniću, Hrvatska i dalje nema lijevoga braniča kalibra Roberta Jarnija, igrača svjetske klase koji je u reprezentaciji trajao čak 12 godina...

Vratimo se 10-12 godina unatrag i pogledajmo koga su sve izbornici rotirali na poziciji lijevoga braniča: od Živkovića (Barić), preko Babića (Kranjčar), Šimunića, Ćorluke, Pranjića, Strinića i Vrsaljka (Bilić, Kovač) do Pivarića (Čačić). Toliko solidnih, čak vrlo dobrih igrača, a opet nedovoljno moćnih za zahtjeve te specifične pozicije.

A gdje nam je špica?

Jedan od onih koji je u reprezentaciji povremeno uskakao u Jarnijeve kopačke bio je Mario Cvitanović (devet nastupa), danas vrstan trener Dinamovih juniora i druge momčadi. Nekadašnji lijevi branič tvrdi da i ne moramo biti toliko zabrinuti zbog ovoga nedostatka.

– Nemamo lijevoga braniča? A pita li se itko dolazi li u perspektivi kakva vrhunska centralna špica ili isti takav zadnji vezni? – kaže Cvitanović.

Ali, kako to da nam se tako dugo nije pojavio “novi Jarni”?

– Možda i nije, ali opet, pogledajte da gotovo cijela nogometna Europa ima isti problem, i mnogo veće nacije od nas. Nisu li Nijemci postali svjetski prvaci sa stoperom Höwedesom na poziciji lijevoga braniča, da su pokušavali i s Lahmom, da su Englezi do pojave Dannyja Rosea bili bez rješenja na toj poziciji... I kad smo već kod toga kakve igrače proizvodimo i kamo oni dolaze, mogu samo konstatirati da smo postigli zapanjujuće rezultate! Pogledajte samo koliko mi vrhunskih talenata izvozimo, pa će se vjerojatno uskoro na obzoru pojaviti i lijevi bek – kaže Cvitanović. Imate li nekoga na umu?, pitamo Cvitanovića.

– U Dinamu igra Borna Sosa, član sjajne generacije rođene 1998. godine, a u školi je talentirani 16-godišnjak David Čolina. Na njima je da se svojim radom pokušaju nametnuti i izrastu u igrače za reprezentaciju. Također, i član reprezentacije do 21 godine Petar Bočkaj, iako je ljevokrilni igrač, u perspektivi može postati vrhunski lijevi branič. Vrlo je zanimljiv; ima brzinu, moć ponavljanja... – ističe Cvitanović.

U ponudi lijevih braniča u europskim reprezentacija, najbolje od najboljega u posjedu je – Austrijanaca. Igrač Bayerna David Alaba (24) procijenjen je na čak 45 milijuna eura!

Vrhunsko rješenje imaju i Španjolci, Jordija Albu iz Barcelone (35 milijuna eura), kao i Englezi, Dannyja Rosea (Tottenham) i Lukea Shawa (Manchester United), dok u njemačkoj reprezentaciji poziciju lijevoga braniča pokriva igrač Kölna Jonas Hector. I nije vrhunsko rješenje...

Francuzi imaju 35-godišnjega Patricea Evru, a europski prvaci Portugalci 22-godišnjega Raphaëla Guerreira iz Borussije Dortmund.

Štimac probao s Lovrenom

U proteklih deset godina najbolju utakmicu na poziciji lijevoga braniča za Hrvatsku je odigrao Ćorluka, još 2011. protiv Turaka u Istanbulu u kvalifikacijama za EP, no Vedran je ipak za stabilnost obrane korisniji kao središnji branič. A i njemu samome igranje na lijevome beku bila bi tlaka.

Slaven Bilić izmislio je na toj poziciji Ivana Strinića i Splićanin je na Euru 2012 opravdao povjerenje odigravši protiv Talijana – spektakularno. Nažalost, nije više imao takav kontinuitet, iako je i kod Štimca dobio povjerenje.

Igor je kao izbornik imao i neuspješnih pokušaja s Lovrenom na lijevome braniču (primjerice u Beogradu protiv Srbije), Niko Kovač inzistirao je na Danijelu Pranjiću, koji u to vrijeme u svom klubu Panathinaikosu nije bio lijevi branič, a silom prilika uletio je i Šime Vrsaljko, čija je dionica na SP-u u Brazilu bila sasvim solidna. Ali Šime je dešnjak i namijenjena mu je sasvim drugačija uloga.

Kao posljednji krik mode iznenada se pojavio i Josip Pivarić, čovjek kojega je Čačić svojedobno doveo iz Lokomotive u Dinamo, a sada od njega želi napraviti standardnog A reprezentativca. No, Josip je pehist, nikako da se odupre ozljedama pa mu je propala i ova prilika. Šteta, malo je hrvatskih nogometaša koji se mogu pohvaliti da su bili u idealnoj momčadi Lige prvaka, a Jožina je prezentacija protiv Arsenala prošle jeseni bila doista senzacionalna.

I dok je situacija s lijevim braničima dosta zamršena, barem na suprotnoj strani, uz desnu aut-crtu imamo slatke brige. Srnino umirovljenje nije ostavilo krater pa u njegove čizme spremno uskače igrač madridskog Atlética Šime Vrsaljko (20), a kao potencijalno pričuvno rješenje figurira branič Bayer Leverkusena, 20-godišnji Tin Jedvaj.

Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

Komentara 4

ĆI
Ćirosine
16:27 05.09.2016.

Za informaciju mi već imamo najboljeg na svijetu samo mi Hrvati prekasno palimo-Brekalo.Novinar i ostatak Hr.sjedni jedan.

CR
crodijaspora
18:17 05.09.2016.

Od kad se mogu članci velikog novinara Dasovića kom.?

MA
Maui
17:34 05.09.2016.

Marin Leovac je za Strinića doktor nogometa. Njegov je problem što je tih, nenametljiv i shodno tomu - zaboravljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije