Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudo u Torinu

Kukoč: Bio je to dodir čarolije, ipak se nešto zajednički stvorilo

12.07.2016.
u 19:30

Olimpijske igre su nešto najljepše što se sportašu može dogoditi, a dečki su ih zaslužili jer su pokazali da imaju muda – kazuje Stojko Vranković

Premda su Toni Kukoč, Dino Rađa i Stojko Vranković za Hrvatsku igrali još prije 20 godina, i to kao osvajači posljednje naše medalje, i oni su pridonijeli prolasku današnje reprezentacije na Olimpijske igre. Bili su uz nju od prvog dana, jedan je uvijek dežurao na treninzima, a Rađa i Vranković bili su i u Torinu.

Vratiti legende u hrvatsku košarku, to je bila platforma predsjedničke kampanje Ivana Šukera:

– Rekao sam da će velikani imati važnu ulogu. Velike zahvale Stojku, Dinu i Toniju, ali i izborniku Petroviću koji je prihvatio da mu pomognu svojim autoritetom.

Stojko: Planinić je bio otkriće

A sva tri mušketira, tri istinske legende, imaju po tri nastupa na OI i znaju što bi dečki propustili da nisu otišli u Rio.

– Olimpijske igre su nešto najljepše što se sportašu može dogoditi, a dečki su ih zaslužili jer su pokazali da imaju muda. Od početka priprema bili su vrlo motivirani, puni želje za dokazivanjem, a i na vrijeme su shvatili da neće imati izgleda ne budu li ginuli jedan za drugoga – kazuje Stojko Vranković.

A legendarni Drniški Orao s nama je podijelio i to tko ga je od igrača najugodnije iznenadio.

– Svi dečki bili su sjajni, no kako sam njega najmanje gledao, za mene je najugodnije iznenađenje centar Darko Planinić. On se bespoštedno borio svaku sekundu. Bez centra takve energije i snage mi ne bismo uspjeli.

Centrima je savjetima pomagao i Dino Rađa koji je nakon finala pustio i suzu radosnicu:

– Prije polufinalne utakmice s Grčkom nisam se spakirao iz hotela, ne iz neke “skaramancije”, nego zato što sam stvarno osjetio da su ovi dečki nešto što prethodne reprezentacije nisu bile, da su klapa i da su gladni uspjeha. Jako sam ponosan na njih i neopisivo mi je drago što sam bio dio ove sjajne priče.

U proteklih 20 godina oko reprezentacije bilo je pregršt razočaranja i vrlo malo radosti pa se događalo da Dino i ne gleda utakmice reprezentacije.

– Svih tih godina reprezentacija nije imala ovakvu podršku, a čini mi se da ni među igračima nije bilo prave kemije. Nas trojica, a i ostali članovi našeg naraštaja, bili smo nepoželjni u blizini reprezentacije i Saveza. No sada je to nešto sasvim drugo. Jedno je kada mladom igraču nešto kaže netko tko igra s njim, a drugo kada ti kaže netko 20-30 godina stariji od tebe tko za sobom ima povijest uspjeha. Mi očekujemo da Hezonja s 21 godinom bude glavni igrač, a on mora imati nekoga da mu kaže što griješi i zašto griješi, što smije, a što ne. Točno se vidjelo da nas gledaju zahvalno što se oko njih trudimo i na kraju se sve to dobro “iskemijalo”.

Rađa: Odradili smo i pritisak

A “kemijao” je i izbornik koji se kockao s taktičkim odlukama (neke je suparnike puštao da slobodno šutiraju) i osvojio jack-pot.

– Aco ima dovoljno iskustva da uzme što mu se nudilo. On je znao da od Bilana i Planinića ne može očekivati da zabijaju po 30 pa se prilagodio maksimalno. Super je vodio momčad kroz turnir, a svi zajedno sve smo odradili kada treba. I pritisak prema sucima i prema Fibi. Dakako, ovo je tek koračić, ali za razliku od prijašnjih godina, on je ogroman jer smo, po mnogima, u Torino otišli na put bez nade – ističe Rađa.

Toni Kukoč sve je gledao iz fotelje ispred televizora i pri tome se poprilično nervirao.

– Moj je problem što sam ja perfekcionist pa sam više reagirao na pogreške, recimo na nezagrađivanje u obrani, nego na dobre stvari jer mi imamo još toliko puno prostora da budemo bolji. Zbog igrača koji su tu i onih koji dolaze na horizontu se vidi lijepa budućnost. Meni se najviše svidjelo to što su oni su oni stalno bili pozitivni, davali su jedan drugome ruku, čak i kada bi im krenulo loše. Lako je igrati kada vodiš s 20 razlike, ali kada gubiš, tada treba snage i želje da se skupiš. A neki bi baš tada možda rekli “pa od nas ionako nitko ništa nije očekivao”, no to nije bio slučaj i s ovim momcima.

I Kukoču je drago kada se kaže da je i on ugradio sebe u ovaj uspjeh.

– Vidiš li ti što je “čarobni dodir”? Bili smo s njima mjesec dana, a zamisli kako bi bilo da smo uz reprezentaciju bili svih ovih 20 godina. Šalim se i ne kažem da smo nas trojica išta napravila, no ipak se nešto zajednički stvorilo.

A kako su tri mušketira sudjelovala u izgradnji neke nove vrijednosti, opisao je izbornik Aleksandar Petrović:

– Kao netko tko zna sve tajne košarke, Kukoč je imao sjajna zapažanja, a Rađa je imao pozadinske razgovore s igračima i prenosio im svoje bogato iskustvo. Stojko je pak bio neviđena pozitivna energija. On je sjeo na klupu i uživao u svakoj sekundi utakmica.

Komentara 5

Avatar Diavolo
Diavolo
19:34 12.07.2016.

Sretno u Riju

KE
kentie
12:01 13.07.2016.

Košarka je inače u mom srcu cijeli moj život i bio sam svjedok vremena kad je dotaknula galaksije, al doslovce; kad je toliko bila moćna, nadmoćna i superiorna da je npr. jedan moćan i svemogući Sovjetski Savez, koji je mogao selektirati igrače praktički sa tri kontinenta, unakazila, ponizila, zgazila i deklasirala do bola, jauka i urlika na svjetskom u Manili 1978. u finalu za zlato, tako da su Sovjeti izgledali ko pioniri mali koji imaju čast i prigodu da sa majstorima odigraju revijalnu tekmu. Takvo poniženje i nemoć Sovjeta u reprezentativnoj košarci, i to u finalu svjetskog prvenstva, nisam nikad vidio ni prije ni poslije, što govori koliko je tadašnja košarka bila moćna i premoćna u nas. I zbog toga mi je nakon tolikih uspjeha, teško bilo pri srcu kad sam nakon pogibije našeg Dražena, svjedočio kako košarka tiho i polako umire i odlazi u zaborav za sva vremena. I stoga pohvala svima na ovom čudu: i moram priznati da su me jako hvatale emocije kad je Aco opušteno, smireno i gospodski tumačio naciji kako su uspjeli na terenu domaćina za kojeg je bila gotova stvar unaprijed i tehničko pitanje plasman u Rio. Pohvala svima, doista, i zaista bi bilo otrcano da sve nabrajam. Med toa, istaknu bih predsjednika Saveza g. Šukera koji je bez imalo kompleksa i zavisti, pozvao legende da pomognu, i rezultat se vidi. Naime, primjenio je samo staru sintagmu i kanon: košarka košarkašima, a to je i rabila bivša država, pa su rezultati bili monumentalni i kolosalni.

CA
Catalonia
19:37 12.07.2016.

Čekamo linksov komentar i pljuvanje,ruganje,podcjenjivanje i omalovazavanje-tradicionalno ko i uvijek....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije