Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša Ćirina desna ruka:

Kopić nije pronašao pravi sustav igre i to se vidi, ali ima klasu više od Bjelice

storyeditor/2022-02-27/PXL_270222_92234332.jpg
12.04.2022.
u 17:22

– Osijek je zahvaljujući Bjelici u kratkom vremenu postao momčad koja zna igrati na rezultat. Dok su ovako uspješni, ni Bjelica ni njegovi igrači ne trebaju previše razmišljati o estetici niti se njome opterećivati. Pitanje je, međutim, hoće li Osijek u presudnim, neizvjesnim utakmicama u završnici sezone imati moć kojom bi svladavao jače suparnike – ističe Besek

Utrka Dinama i Osijeka bit će u fokusu domaće nogometne javnosti najmanje do 8. svibnja, kada će plavi i bijelo-plavi u međusobnom ogledu u Zagrebu možda odlučiti o naslovu prvaka.

Na stolu je puno tema vezanih za Dinamo i Osijek: kakvu kvalitetu izvedbe na travnjaku nude, tko ima bolje igrače, koliko je važna uloga trenera i kakvo ozračje prati kandidate za naslov prvaka?

Potražili smo neutralni kut koji bi povezao Dinamo i Osijek i pronašli ga u – Varaždinu. Dražen Besek (59) nekada je bio Dinamov kapetan, zvali su ga “Ćirinim izvanbračnim sinom”, a u sezoni 2015./2016. bio je kratko i trener Osijeka.

Lutanje s Bočkajem

Dražen Besek sve vidi i sve zna o odnosu snaga ovih dvaju suparnika.

– Dinamo ne igra na razini svojih kvalitativnih mogućnosti – tvrdi Besek i objašnjava:

– Prvenstvo se približava kraju, a Dinamo još nije pronašao sustav igre koji bi odgovarao njegovim igračima. Posljednji primjer lutanja je Bočkaj, kojeg se u posljednjoj utakmici selilo s pozicije na poziciju. Dinamov problem najočitiji je u organizaciji igre, u kojemu se ne može prepoznati način kojim Dinamo dolazi u završnicu. Kao što u fazi obrane nije prepoznatljiv zid koji bi suparnika onemogućavao u stvaranju šansi. Dinamo prelako prima pogotke.

Kako vam izgleda Osijek, kandidat za naslov prvaka koji je sa samo 42 postignuta pogotka po efikasnosti tek peta momčad lige? Bjelica je doista “mister 1:0”, jer je čak 26 utakmica u Hrvatskoj ligi na klupi Dinama i Osijeka pobijedio tim rezultatom.

draž

Presudit će igrači

Tu je, tvrdi naš sugovornik, osnovna razlika između ova dva kandidata za naslov.

– Dinamo u tom smislu ipak ima klasu više od Osijeka, budući da su njegovi igrači često tijekom posljednjih godina bili u takvim situacijama, onima koje su zahtijevale tu vrstu koncentracije – da presuđuju odlučujuće utakmice – nastavlja Besek.

Koliko je Bjelica u prednosti nad Kopićem, s obzirom na to da Osijek ima trofejnog trenera, a Dinamo ne?

– To može biti prednost, ali i ne mora ništa značiti. Više vjerujem da će presudnu ulogu u završnici prvenstva imati igrači, a ne treneri. Opet se vraćam na utakmicu Rijeka – Dinamo, u kojoj je Dinamov trener lutao sa sustavima igre, a na kraju su stvar ipak izvukli igrači svojom klasom i tako spasili svoga trenera. Treneri mogu puno utjecati na ozračje u momčadi i u klubu, kao i u pripremi utakmice i, naravno, u taktičkim zamislima, ali konačnu prevagu ipak donose igrači na terenu. Zbog širine Dinamova kadra dajem mu 65 posto izgleda za naslov prvaka u usporedbi s Osijekom – ističe Besek, koji smatra i da Hajduk, unatoč pomacima, još nije spreman za naslov.

Je li Osijek po ozračju i odnosu publike koja ga prati napravio određeni iskorak?

– Osijek se dugo, pa i u moje vrijeme, borio za golu egzistenciju. To je dosta dugo razdoblje mentaliteta koji se ne može promijeniti preko noći. Novac koji su donijeli ulagači i kvalitetan rad u klubu dobra su podloga za stvaranje nove navijačke kulture u Osijeku, ali i za to treba vremena. Kao što je Rijekin kult nastajao godinama, u kojima se promijenilo “stotinu igrača” da bi se stvorila šampionska momčad. Za takvo ozračje treba rezultatska konstanta od nekoliko godina – zaključio je Besek.

Zanimljivo, dva najveća konkurenta za naslov prvaka, Dinamo i Osijek, u ovoj sezoni nemaju svoga strijelca među šest prvih topnika lige i nisu najefikasnije momčadi lige (to je Rijeka s 59 pogodaka) niti su najgledaniji (to je, naravno, Hajduk), a u međusobnim susretima oba imaju po jednu pobjedu (Dinamo 2:0, Osijek 1:0) te jedan remi (1:1).

Prema formi u posljednjih osam utakmica, Osijek je osvojio bod više (18:17) od Dinama. Po učinku u domaćim utakmicama, Dinamo i Osijek izjednačeni su s po 31 bodom, a na gostovanjima Dinamo je osvojio dva boda više od svoga suparnika (32:30).

Dinamo i Osijek, koji su se utrkivali i u prošloj sezoni, u ovoj imaju znatno slabiji bodovni učinak. U prošloj Dinamo je nakon 29 utakmica imao 68 bodova (sada 63), a Osijek nakon 30 utakmica 66 bodova (sada 61). Dinamo je u prošloj sezoni naslov osigurao u 33. kolu odigranom 9. svibnja.


>> Vukojević uz Ukrajinu:

Komentara 2

JF
jfk
08:06 20.04.2022.

Još jedan 'stručnjak' koji kaže da Dinamo prelako prima pogotke. Dinamo je primio najmanje golova ove sezone do sada. I tu prestaje bilo kakav respekt prema ovoj 'stručnoj analizi'.

RA
radolizem
17:32 12.04.2022.

Po meni, Dinamo je napravio ogromnu grešku s Bočkajem, a Osijeku se mora priznati da je upravo s Bočkajem znao doći na vioku razinu i onda ga se riješiti kada je postalo izvjesno da ugovor ulazi u zadnju godinu. Nadalje, velika Dinamova greška je Petković. doduše, može se dogoditi da upravo Bočkaj i Petković budu ti igrači koji će briljantno odigrati do kraja sezone, no mislim da se to neće dogoditi. Vidjet ćemo i na koju stranu će stati VAR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije