Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako do titule?

Bivši kapetan Hajduka: Bijeli imaju sreće da ih ti kiksevi nisu koštali više bodova

Osijek i Hajduk sastali se u 29. kolu HT Prve lige
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
11.04.2022.
u 14:00

Marko Livaja i dalje je najbolje ocijenjeni Hajdukov igrač ove sezone, a u posljednjih pet utakmica nije postigao pogodak

Činjenice oko Hajdukove obrane stoje ovako: bijeli pod vodstvom trenera Valdasa Dambrauskasa u devet od 16 utakmica u prvenstvu nisu primili pogodak, što je hvale vrijedan doseg. Među ostalim, bijeli nisu kapitulirali u četiri derbija, po dva s Dinamom (2:0, 0:0) i Osijekom (dva 0:0).

Hajduk pod Valdasovim vodstvom ima i najbolju gol-razliku (53:26 ili plus 27) nakon 29 odigranih utakmica još od sezone 2017./2018. kada je u ovoj fazi sezone imao razliku pogodaka plus 28 (57:29). Toga proljeća bijele je vodio trener Siniša Oreščanin.

Međutim, Hajduk čini se ipak ima problem, ne s napadom, nego s obranom. Naime, Hajduk je u utakmici s trenutačno najslabijom momčadi prvenstva Šibenikom do 87. minute bio u izjednačenoj poziciji zahvaljujući kiksu srednjega braniča Josipa Eleza. Iz njegove pogreške Ćurić je postigao pogodak za 1:1, ali Elez se, srećom za Hajduk, iskupio pogotkom za pobjedu.

Simić je spašavao

Na isti način poput Eleza tijekom ovoga proljeća znali su kiksati i Katić, čija je pogreška u utakmici s Istrom 1961 odnijela bijelima dva boda (1:1), te Portugalac Ferro, autor kiksa u posljednjim minutama susreta s Rijekom na Poljudu (1:3).

U dramatičnoj utakmici sa Šibenikom stoperski tandem činili su Katić i Elez, a u posljednje tri utakmice u kojima Hajduk nije primio pogodak (Osijek, Lokomotiva, Dinamo) taj sretni par bili su Ferro i Elez.

Istini za volju, stoperi su, ne samo Elez, ove sezone znali biti i dragocjeni Hajduku. Tako je Stefan Simić, kojega je Valdas Dambrauskas iz nekoga razloga otpisao (jer već šest posljednjih utakmica nije nastupio) svojim pogotkom bijelima prošloga ljeta donio pobjedu nad Hrvatskim dragovoljcem (1:0), a Ferro je u svome debiju bio otključao bravu Gorice (4:0).

Nekadašnji Hajdukov kapetan Hrvoje Vejić (44), sudionik sad već povijesnoga Hajdukova naslova prvaka iz 2005. godine, s velikim zanimanjem prati put bijelih u ovoj sezoni.

17.02.2022., Split - Posljednji ispracaj Zeljka Mijaca na groblju Lovrinac. Hrvoje Vejic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pitali smo Vejića: kako na vas djeluje Hajdukova obrana, ponajviše stoperi Katić i Elez?

– Vidio sam Elezov kiks u utakmici sa Šibenikom. Imam malo i razumijevanja za njega u toj situaciji, jer lopta koja mu je došla u posjed bila je dosta teška za kontrolu. On ju je htio primiti, a od igrača takvoga iskustva očekivalo bi se da bolje riješi tu situaciju, i iz prve se riješi takve lopte – kaže Vejić i nastavlja:

– Da, Hajdukovi stoperi znali su imati kikseva ove sezone, no to ne umanjuje njihovu kvalitetu. Oni su za našu ligu vrlo dobri. Ništa slabiji od obrambenih igrača kojima raspolažu Hajdukovi konkurenti za titulu.

Jesu li Ferro, Katić i Elez dovoljno pouzdani za završnicu sezone, i kako objašnjavate te povremene njihove pomrčine?

– Sreća je za Hajduk da ti njihovi kiksevi nisu odnijeli i više bodova. Ne mislim da su njih trojica Hajdukov problem, i kikseve bih pripisao samo spletu nesretnih okolnosti, a ne nedostatku kvalitete. Također, smatram i kako Stefan Simić nije ništa slabiji od spomenute trojice. Dok postoji matematička mogućnost, ja i dalje vjerujem da Hajduk može biti prvak – ističe Vejić.

Ipak, poslao je i jedno ozbiljno upozorenje Hajduku uoči završnice sezone.

– Hajduk će jednu od najvažnijih utakmica sezone igrati protiv Rijeke u finalu Kupa. U toj utakmici Rijeka će nastupiti s istim opredjeljenjem kao Šibenik, a taj je Šibenik Hajduku iz kontranapada stvarao velike probleme. Hajduk u finalu Kupa mora učiniti sve kako bi spriječio Rijekine kontre, jer one mogu biti ubojitije od Šibenikovih – zaključio je Hrvoje Vejić.

Ferrov prosjek 7,24

Zanimljivo, prema ocjenama na platformi Sofascore, čak četvorica stopera nalaze se među devetoricom najboljih Hajdukovih igrača sezone: Ferro ima prosjek ocjena 7,24, Elez 7,14, Katić 7,04, a Simić 6,99.

Najbolje ocijenjeni Hajdukov igrač i dalje je Marko Livaja s prosjekom od 7,66, ali evo prošla je i peta utakmica zaredom u Hrvatskoj ligi u kojoj se Marko nije upisao u strijelce.

Inače, matematika o kojoj je govorio Vejić u sljedeće tri utakmice može biti važan Hajdukov saveznik, budući da bijele sada čekaju još dvije utakmice na domaćem terenu, 15. travnja s Goricom te 20. travnja s Dinamom, a 24. travnja bijeli gostuju u Koprivnici. Puni ulov u te tri utakmice mogao bi vratiti bijele u igru za titulu.

>> Braća Sinković:

Ključne riječi

Komentara 1

BL
blekpanther
13:15 13.04.2022.

Livaja nije dao gol na zadnjih 5 utakmica, u prijevodu znači nije bilo jedanaesteraca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije