Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donator nije član obitelji

Ivan Klasnić novi bubreg ipak dobio u Zagrebu

Ivan Klasnić
Foto: VL
1/6
18.10.2017.
u 23:45

Klasnić je operiran u zagrebačkom Merkuru, a zahvat je obavio abdominalni kirurg Stipislav Jadrijević

U Kliničkoj bolnici Merkur nogometaš i bivši reprezentativac Ivan Klasnić oporavlja se od transplantacije bubrega koja mu je napravljena u toj bolnici u utorak navečer.

Treća je to transplantacija bubrega Klasniću, donor organa nije član njegove obitelji, a zahvat je prošao u redu. Neslužbene su to informacije budući da iz bolnice ne mogu iznositi podatke o pacijentima, što je naglasio i ravnatelj Merkura dr. Mario Starešinić.

Klasniću je bubreg transplantirao poznati hrvatski kirurg dr. Stipislav Jadrijević koji je uz kolegu dr. Branimira Kocmana simbol transplantacijskog programa.

Upravo prošle godine, nakon vijesti o ponovnom otkazivanju bubrega Klasniću, liječnici su poručivali da se treba uključiti na listu čekanja u Hrvatskoj budući da je višestruko kraća od one u Njemačkoj gdje je Klasnić živio. Kod nas se čeka oko godinu dana, a u Njemačkoj je u prosjeku riječ o sedam godina čekanja.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Prvi put, u siječnju 2007. godine, Klasniću je bubreg donirala majka Šima, ali nakon samo nekoliko dana organizam je odbacio darovani organ te mu je dva mjeseca potom bubreg donirao otac Ivan. Međutim, lanjskog siječnja nogometaš je opet završio na dijalizi. Kada mu je otkazao i očev bubreg, Klasnić je opisao kroz što prolazi, a javnost u Hrvatskoj digla se na noge do te mjere da su mu pojedinci javno nudili svoj organ. Nogometaš je tada zahvalio te se očito prijavio na listu i dočekao svoj organ.

Budući da je riječ o već trećoj transplantaciji bubrega, liječnici napominju kako postoji veća mogućnost odbacivanja nego inače zbog razvijenih antitijela. Upravo zato više nije mogao ni primiti organ od nekog člana obitelji jer je majčin bubreg organizam brzo odbacio, a očev je pak izdržao bitno kraće no što je uobičajeno.

Bubreg živog donora, procjenjuje se, funkcionira 14-15 godina. Zbog svega toga svi se nadaju uspješnom oporavku i prihvaćanju organa.     

Komentara 13

OX
oxymoron
12:30 18.10.2017.

Sretno Ivane!

KR
kruti190
12:52 18.10.2017.

drži se ivane!!!!

Avatar nula
nula
12:58 18.10.2017.

Drzi se legendo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije