Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE SRAMOTA PROMAŠITI

Jedanaesterac više nije najstroža kazna, realizira ih se samo 62 posto

Foto: DPA/Pixsell
19.08.2017.
u 10:00

Messi je na 79% iskorištenih jedanaesteraca, Neymar na 80, Ronaldo na 84%. Darijo Srna, koji je godinama izvodio 11-erce u kockastom dresu i u Šahtaru, na 76%.

Kada sudac pokaže na jedanaesterac, mnogi već počnu slaviti pogodak. No, prema statistici iz posljednjih nekoliko godina, 11-erci više nisu sigurna oklada za pogodak. Iz sezone u sezonu pada postotak realiziranih najstrožih kazni. Najzornije to pokazuje podatak da su lani u Ligi prvaka dosuđena 53 jedanaesterca, a realizirano ih je samo 33, odnosno 62 posto. A realizacija je posebice bila slaba u nokaut fazi, kada je svega 42 posto dosuđenih 11-eraca pretvoreno u pogodak. Za najbolje nogometaše svijeta to je zaista mizeran postotak.

Darijo Srna je na 76 posto

Kako je to kad promašite važan 11-erac, ovog su se tjedna uvjerila i dvojica hrvatskih reprezentativaca. Prvo je Andrej Kramarić u utorak u kvalifikacijama za Ligu prvaka promašio protiv Liverpoola (Mignolet mu obranio), a Borna Barišić u četvrtak je protiv Austrije iz Beča pri vodstvu Osijeka 1:0 pogodio vratnicu iz najstrože kazne. Nažalost, taj je promašaj potpuno preokrenuo utakmicu, Bečani su na kraju slavili 2:1.

No, ima i igrača koji ne osjećaju pritisak pri izvođenju 11-eraca. Jedan od njih je Ivan Krstanović, hrvatski kralj 11-eraca koji je u karijeri promašio samo jedan od 40 koliko ih je izveo. Sada je na kraju svoje karijere pa može otkriti tajnu svog pucanja.

– Iskreno, nikada u životu nisam posebno vježbao izvođenje 11-eraca. Mislim da se s tim talentom rodiš ili ne rodiš. Moja je taktika uvijek bila da do zadnjeg trena čekam golmana da krene u jednu stranu, a onda ja loptu pošaljem u drugu – otkrio nam je Krstanović i dodao:

– Znam da su me suparnički golmani stalno proučavali, no nisu me uspjeli prokužiti. Uspio je to zapravo samo sadašnji vratar Rijeke Simon Sluga, koji je 2014. u dresu Pomorca postao jedini golman u mojoj karijeri koji mi je skinuo penal, od 40-ak koje sam pucao. No svojim sam postotkom zadovoljan.

A taj je postotak fenomenalnih 97,5 posto. Usporedbe radi, Messi je na 79%, Neymar na 80, Ronaldo na 84%. Darijo Srna, koji je godinama izvodio 11-erce u kockastom dresu i u Šahtaru, na 76%.

Psiha je najveći problem

Mnogo se puta čuje uzrečica da su jedanaesterci lutrija, no ta je izreka daleko od istine. Dokazao je to i engleski novinar i zaljubljenik u nogomet Ben Lytletton, koji je u knjizi “12 yards” napisao sve o povijesti, psihologiji i kulturi izvođenja 11-eraca. Njegova je teorija da najbolji nogometaši poput Messija i Ronalda nisu nužno i najbolji izvođači 11-eraca, a kao presudnu stvar u pucanju nakon najstrože kazne označio je psihu i moć suočavanja s pritiskom u trenutku kada te gleda cijeli stadion. Također, naglašava da je u današnjem nogometu vratarima puno lakše jer zahvaljujući statističarima znaju u koju stranu pojedini igrači češće pucaju.

Da je psiha važna, potvrđuju i riječi bivšeg engleskog nogometaša Matta Le Tissiera, koji je u karijeri promašio samo jedan od 49 penala.

– Nikada mi pucanje 11-eraca nije bilo stresno. Jednostavno bih se došetao do lopte, pucao i to je to. No, znam da je puno mojih kolega, pogotovo u reprezentativnom dresu, doživljavalo kao kaznu kada ih je izbornik odredio za pucanje 11-eraca. No, to je zbog naših loših iskustava i brojnih ispadanja na 11-erce na velikim natjecanjima – rekao je Le Tissier.

Španjolac Ignacios Palacios-Huerta već 20 godina proučava izvođenje 11-eraca i ima 2396 stranica dosjea gotovo svih europskih igrača. A njegova istraživanja otkrila su sljedeće: najbolje je penal pucati u gornju lijevu ili desnu vratarovu stranu. Najmanje šanse da zabijete 11-erac imate ako pucate po sredini, a loša je opcija i pucati u golmanov donji desni kut. No, sve su to samo statistike, a kraljevi 11-eraca poput Le Tissiera ili Krstanovića rađaju se, njima statistike i savjeti iz knjiga ne trebaju.•

Andrej u utorak u kvalifikacijama LP-a nije uspio realizirati jedanaesterac protiv Liverpoola (Mignolet obranio), no Krama je generalno gledajući vrlo solidan s bijele točke, jer u dosadašnjoj je karijeri zabio 22, a promašio samo 4 puta

Prema službenim podacima Uefe, samo jedan nogometaš u povijesti zabio je sve 11-erce koje je pucao (u obzir su uzeti samo oni koji su pucali barem 20 puta). Taj je nepogrešivi izvođač jedanaesteraca Albanac Ledio Pano, koji je igrajući u albanskoj i grčkoj ligi zabio svih 50 jedanaesteraca.

– Moja je tajna što sam uvijek unaprijed odučio kamo ću pucati i baš nikad nisam pogledao vratara u oči – otkrio je Pano.

Gotovo nepogrešiv bio je i Englez Matthew Le Tissier, koji je od 49 izvedenih jedanaesteraca promašio samo jedan.

– Uvijek sam gađao same kutove vratnica, to je bio moj recept – kazao je pak La Tissier.

Današnji najbolji nogometaši nisu ni blizu Tissierovu postotku. Tako, primjerice, Lionel Messi ima 76 od 96 izvedenih 11-eraca, što je 79 posto, a Cristiano Ronaldo nešto je bolji, s 84 posto uspješnosti (95 od 113).

Odličan postotak – 87 posto ima Zlatan Ibrahimović (68 od 78), dok je Robert Lewandowski na 89 posto (zabio je 24 od 27 izvedenih).

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
10:43 19.08.2017.

Odmoren i skoncentriran igrač bude teško fulal elver. Problemi nastaju od umora, straha, a još ak si i dobil po nogami fulaš nekaj kaj na treningu gađaš za okladu...to je tak i statistike tu nemaju puno veze.

MR
mrdolek1
18:20 19.08.2017.

A Rudač (Belin)!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije